Ekogroszek
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
- Kaskader000
Ekogroszek
Mam pytanko czy można jechać na ekogroszku zamiast węgla lub koksu ? 
- Kaskader000
- Kaskader000
Słuchaj przechodziłem ten sam etap co Ty. I werdykt jest jeden: naprawde warto się postarać o koks. Przy węglu masz smród, brud i jakiego byś eko-sreko-groszku nie kupił to i tak bedzie siarka, smród i kupa dymu => zasiarczenie materiału (nie jest to także zdrowe dla kotliny). Przy koksie masz wszystko ładnie bez żadnego dymu siarki etc.
. (takie robienie na odwal do amatorskiego grzania bardzo zniechęca do kowalstwa uwierz mi - bo się namęczysz a i tak wyjdzie lipa - najlepiej robić dobrze od początku
)
Potwierdzam. Przy węglu to można się udusić od dymu a i materiał zasiarczysz i kotlinę zepsujesz szybciej niż byś chciał. A no koksie wszystko ładnie pięknie i milusio. ja po koks jeżdżę paręnaście kilometrów w jeną stronę mimo że węgiel mam kilkaset metrów od domu co o czymś świadczy.
This is our galaxy! Ours to corrupt! Ours to enslave! The gods will not be denied their prize!
- Kaskader000
Jeżeli masz problem z koksem, to możesz palić węglem. Ja tak robiłem przez długi czas. Faktycznie występują wszystkie problemy o których piszą koledzy. Jednak jeżeli robisz amatorsko, nie produkujesz narzędzi (one muszą być robione z materiału wysokiej jakości - niezasiarczonego), to możesz spokojnie użyć węgla. Co do zadymienia - trzeba mieć dobry wyciąg. Dymi tylko na początku. Jak się dobrze rozpali, to dymu jest znacznie mniej. Oprócz wad węgla są też zalety: łatwy dostęp, łatwość rozpalania, szybkość osiągania wysokich temperatur, nie gaśnie samoczynnie (koks bez nawiewu gaśnie sam po kilkunastu minutach).
Sam zdecyduj.
Sam zdecyduj.
"Gdy trudu brak, maestrii brak"
Lipali
Lipali
A mozę jak masz problem z koksem zacznij działać na gazie i szybko i czysto i wygodnie koledzy z forum pomoga rozwiać wątpliwości ale ja osobiście od kąd zrobiłęm palenisko gazowe to o koksie nawet nie myśle bo tu czas 5 minut i można grzac materiał a koks rozpal zadymienie itd itp ... sam decyduj
PS. próbowałem też na eko groszku ale wychodzi lipa jak dla mnie, ale to tylko moje zdanie
PS. próbowałem też na eko groszku ale wychodzi lipa jak dla mnie, ale to tylko moje zdanie
-
Krzysztof Assman
- Kaskader000