Wklęsły pilnik

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Awatar użytkownika
Idol

Wklęsły pilnik

Post autor: Idol » 04 gru 2013, 18:06

Przeglądałem oferty narzędziowe i nie widzę takich jak potrzebuję-być może są,a ja ciemny nie wiem jak się nazywają i nie potrafię odszukać :).

Pilniki o jakie pytam miałyby mieć powierzchnię roboczą w kształcie literki ,,u'',nie jest zbyt ważnym w tym momencie jakie wymiary ,czy grubość-chodzi mi o to,czy taki kształt jest produkowany?

jeszcze drugi wariant poszukiwany- pasowałby mi n.p. pilnik trójkątny-wygięty jak rogal :).są,czy pogiąć trzeba proste?

Jeśli takich nie ma,to może ktos z Was przerabiał typowe na nietypowe?W jakich temperaturach z tym pracować?ewentualnie inne niespodzianki?.(myslałem,czy nie zwinąć płaskiego pilnika w taką ,,u,, rynienkę?,ryzyko rzędu zepsutego pilnika)

Michał P.

Post autor: Michał P. » 04 gru 2013, 18:33

Myślę, że jakakolwiek przeróbka pilników to zły pomysł, na zimno pękną, na gorąco się rozhartują, poza tym zginanie czy zwijanie pilnika zmieni geometrię nacięć na pilniku, i możliwe, że nie będą spełniały swojej roli. Może powiedz, co potrzebujsze zrobić takimi pilnikami, na pewno da się to coś wykonać innymi narzędziami. Teraz jest niemal niegraniczony wybór frezów itp.

Awatar użytkownika
Nomad
Moderator

Post autor: Nomad » 04 gru 2013, 18:35

Nie wiem czy są produkowane, ale przeważnie efekt opiłowania wygiętego w U pilnika można uzyskac po prostu wąskim pilnikiem płaskim.

Gdzieś są sprzedawane pilniki wygięte w rogalik, tylko nie pamiętam do obróbki czego one były, na handmadeknives ktoś takiego szukał i ktoś mu linka do nich podesłał, więc takie są na 100% produkowane.

Awatar użytkownika
rav08
forumoholik
Kontakt:

Post autor: rav08 » 04 gru 2013, 19:03

to pilniki rzeźbiarskie ale miałem taki krzywy co do metalu się nadawał

Awatar użytkownika
novator
Kontakt:

Post autor: novator » 04 gru 2013, 21:07

kontakt: 604 184 715

Awatar użytkownika
Tom Oldsmith
Kontakt:

Post autor: Tom Oldsmith » 04 gru 2013, 22:00

Szukaj pod nazwa pilnik ryflowy, sa rozne rozmiary, rozne gradacje. Kiedys mozna bylo kupic z katalogu, lub w dobrym zelaznym sklepie. Teraz, kiedy na rynku jest tylko chinszczyzna to ja nie wiem.

http://www.alco.com.pl/?page=shop/brows ... 63b20ffe09

Nie wiem czy dobrze widze ceny ? Albo przesada albo Europa :)
Ingenuity is the third hand of a craftsman ...
Tom

Awatar użytkownika
Idol

Post autor: Idol » 04 gru 2013, 22:02

Michał P. pisze:....Może powiedz, co potrzebujsze zrobić takimi pilnikami, na pewno da się to coś wykonać innymi narzędziami. Teraz jest niemal niegraniczony wybór frezów itp.
Oczywiście,że się da wykonać innymi narzędziami-tylko na frezy to nie bardzo robota,bo ja raczej manufakturą się zajmuję.Nie moge ,,spłycać tematu'' obróbka maszynową-bo marnie za nią płacą :)

Nie potrzebuję tych pilników wklęsłych na jedno konkretne zlecenie.Widziałbym u siebie mnóstwo zastosowań...

na zdjęciu moja przykładowa rzezba w g...nie czyli rant hełmu obwiedziony motywem ,,makaronu'' :).takich zawijasów jest średnio 160 po obwodzie.Razy kilka szt robi się mi kilka setek tego samego elementu.Poprawiam każdy iglakami,ale paluchy bolą zwyczajnie od tego...

Nomad pisze:Nie wiem czy są produkowane, ale przeważnie efekt opiłowania wygiętego w U pilnika można uzyskac po prostu wąskim pilnikiem płaskim.
Wiem,ale szukam ułatwienia :)
Nomad pisze:.

Gdzieś są sprzedawane pilniki wygięte w rogalik, tylko nie pamiętam do obróbki czego one były, na handmadeknives ktoś takiego szukał i ktoś mu linka do nich podesłał, więc takie są na 100% produkowane.

Mam,ale kórde krótka powierzchnia robocza i dziady nie nacinane tylko napylane diamentem-lipa do stali,słabo robią

Tom Oldsmith pisze:S

Nie wiem czy dobrze widze ceny ? Albo przesada albo Europa :)
Dobrze widzisz ceny-masakra :).Weż z łaski swojej rzuć angielską nazwą to se od was ściągne ebayem,tylko żebym wiedział nazwe do szukajki :)

novator pisze:http://www.visla.pl/Pilniki-rzezbiarskie-PR-1583.html

Takie są, ale małe.

Dziękuję - przydatne się wydają
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Remington

Post autor: Remington » 05 gru 2013, 09:25

Ryflowe pilniki można samemu porobić, wyginając na gorąco i hartując.
Taki wgłębnie wyżłobiony to znam tylko z opisu Teofila Prezbitera, służył m.in. do piłowania drutów. Taki trzeba by zrobić samemu od podstaw.

Awatar użytkownika
Tom Oldsmith
Kontakt:

Post autor: Tom Oldsmith » 05 gru 2013, 11:37

Angielska nazwa - riffler file.

Na amazon jest wybor wielki, tylko ciezko kupic jak nie pomacasz, bo chinszczyzne wciskaja.

Amazon z hameryki
Ingenuity is the third hand of a craftsman ...
Tom

Awatar użytkownika
Salaputro
Administrator
Kontakt:

Post autor: Salaputro » 05 gru 2013, 21:47

Idol z poskich producentów polecam Befanę z Bydgoszczy - http://www.befana.com.pl/katalog-produktow

Remington

Post autor: Remington » 06 gru 2013, 09:04

Oferta ciekawa, no i POLSKI producent.
Teraz zgaduję.
Nakład pracy i technologia produkcji pilników rzeźbiarskich i zwykłych iglaków jest praktycznie taka sama. W takim razie jak myślicie? Cena pilników będzie podobna?
:)

Awatar użytkownika
Salaputro
Administrator
Kontakt:

Post autor: Salaputro » 06 gru 2013, 09:50

Dzwoniłem dziś do nich i srednia cena pilników rzeźbiarskich wacha się między 22,5 a 25 zł netto /szt

Awatar użytkownika
Idol

Post autor: Idol » 06 gru 2013, 09:53

Dobrze to wygląda-dzięki!

ODPOWIEDZ

Wróć do „NARZĘDZIA - tools”