Wszystko na temat kowalskich mlotow pneumatycznych

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Awatar użytkownika
Kuba
Moderator

Post autor: Kuba » 13 sie 2013, 21:49

to jest rosyjska ta na fotce :)

Awatar użytkownika
dobi

Post autor: dobi » 14 sie 2013, 09:59

Wlasnie...i tamta tez pewnie z duza doza prawdopodobienstwa moze byc radziecka jako ,ze gro maszyn facet ma ze Stoczni Szczecinskiej a tam wiadomo......fi 30 to malutki otworek :) .
Dopisze jeszcze,ze dzis po zdjeciu oslony silnika z mlota-pod samym silnikiem znalazlem takie oto cudo.Co to do diaska jest,wie ktos?Wyglada na jakies ostrze do dluciarki czy cos w tym stylu,bo ani tokarka ani frezarka tego nie obsluzy :P Wyglada na dobra stal narzedziowa NZ 2.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Wybaczcie pisownie-francuska klavier

Awatar użytkownika
dobi

Post autor: dobi » 24 sie 2013, 11:22

Wiem,ze to moze glupie troszeczke,ale zlapalem sie na tym,ze nie wiem jakiego oleju dac do tego mojego sprezarkowca.Troche sie pracowalo na tym tu i tam,ale nigdy nie zwracalem kurcze uwagi.Zawsze robil to ktos za takie rzeczy odpowiedzialny.MA 4129 pompe-ktora podaje olej na cylindry sprezarki-to ustrojstwo z tylu na gorze oraz olej jest wlewany bezposrednio do korpusu mlota przez odkrecana klapke z boku.W srodku jest oczywiscie korbowod ktory pracuje w tym oleju.Pytanie-jakie smarowidla?Oczywiscie mozna zastosowac tak jak zwykle :) do spezarki-sprezarkowy a do korbowodu....maszynowy :mrgreen: .Nie udalo mi sie wylapac dtr wiec dokladnie nie wiem....Moze macie jakies sugestie?
Jak sie obrobie ze wszystkim postaram sie zrobic ladna opowiastke z uruchomienia.

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum
Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa

Post autor: BANAN » 02 wrz 2013, 05:45

Sprężarkowy. Do korbowodu będzie Ci ściekać z całego układu, więc nie lej.
Kontakt 517355290

Awatar użytkownika
dobi

Post autor: dobi » 02 wrz 2013, 10:33

Wiec generalnie czego tam nalac?Najgorsze,ze nigdzie nie mozna znalezc info,nikt nic nie wie,a jesli juz daje jakies rady to w stylu....lej aby tluste bylo.... :D .Tyle razy moglem zwrocic na to uwage.... :evil: jakos nie przychodzilo do glowy....

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum
Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa

Post autor: BANAN » 02 wrz 2013, 13:10

Niczego, pompa poda i na korbowód,a w trakcie użytkowania będziesz miał tam magazyn oleju, który co jakiś czas trzeba będzie spuścić, by nie chlapał dookoła.
Kontakt 517355290

Awatar użytkownika
dobi

Post autor: dobi » 02 wrz 2013, 13:18

Pewnie tak jest jak piszesz Banan,jednak wole zapytac bardziej uczonych ode mnie w tej kwestii poniewaz na boku mlota jest schemat co i ile razy trzeba....maslem.... :D ...potraktowac.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

harvester88

Post autor: harvester88 » 02 wrz 2013, 18:17

dobra dołącze się bo jestem na świeżo w temacie :D
Korbowody w tych młotach nie są smarowane z obiegu oleju - magistrala olejowa zasilana pomką smaruje gładzie cylindrów i tłoki. Olej jaki nadaje się do tych młotów to np CORALIA L-DAA (ok 50zł za 5l).

Sam korbowód smarowany jest smarem i trzeba go tam co jakiś czas przez kalamitkę dopakować (jedna lub dwie spore pokrywy na bokach młota mniej wiecej na wysokości kowadła). Tych kalamitek powinno być parę, jedna na korbowodzie, jedna na wale. Smaru pakujemy smarownicą aż zacznie bokami wyłazić. Jeżeli młot dłuższy czas stał to polecam pchać tyle żeby wypchnąć stary smar. Smar drogi nie jest więc stratny nie będziesz :P

Generalnie polecam poodkręcać wszystkie pokrywy i pozaglądać przed uruchamianiem. Przedmuchać co się da kompresorem, jak coś zardzewiałe to wd40 itd. Zrobić gruntowny przegląd po prostu.
Tłok bijaka powinien się trochę pocić i olej szczególnie po pracy trochę po gładzi ścieka.

daj lepsze zdjęcia tej tabliczki bo chciałbym dokładnie obejrzeć tą dolną część, na moim młocie takiej nie ma, a może coś z niej jeszcze wyczytamy :)

Pozdro!
moje prace:
imageshack.us/user/harvester88/a
mój Facebook:
http://www.facebook.com/torbecustomknives

Knifemaker doesn't make mistakes - he makes a smaller knife only :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „NARZĘDZIA - tools”