MałeBANAN pisze:Jak technicznie chcesz to przeprowadzić? Trzeba było zajrzeć chociażby do Wikipedii ,,Nawęglanie w proszkach: Przedmiot umieszczany jest w specjalnej skrzynce wypełnionej sproszkowanym węglem drzewnym, najczęściej dębowym, bukowym lub brzozowym, wymieszanym ze środkami przyśpieszającymi nawęglanie takimi jak węglan baru, węglan sodu itp. Nawęglanie proszkowe prowadzi się w temperaturze około 900–950 °C. Przedmiot nawęglony często hartuje się powierzchniowo." Jak chcesz blachę np. na napierśnik umieścić w skrzynce? Drobne elementy w domowych warunkach można w ten sposób nawęglać,ale nawęglanie elementów o większych gabarytach byłoby mocno nie ekonomiczne
Hartowanie blach
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
ja sam mimo ze zrobiłem już kilka hełmów z średniowęglowej blachy, sam walczę w starym hełmie Hefajsta z st3 i daje rade, tylko wspawałem do środka wzmocnienie.
Z hartowanymi hełmami jest jeden problem. Normalnie blacha przejmuje część energii z uderzenia odkształcając się, jeśli masz mocno zahartowany hełm, blacha bedzie twarda, co oznacza ze nie odkształci się pod wpływem uderzenia i przekaże całą energię dalej, czyli na głowę i kręgosłup, co może skończyć się źle.
Z hartowanymi hełmami jest jeden problem. Normalnie blacha przejmuje część energii z uderzenia odkształcając się, jeśli masz mocno zahartowany hełm, blacha bedzie twarda, co oznacza ze nie odkształci się pod wpływem uderzenia i przekaże całą energię dalej, czyli na głowę i kręgosłup, co może skończyć się źle.