Rekonstrukcje by bert

noże, nożyki, nożyczki

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

bert8

Post autor: bert8 » 05 sty 2010, 22:06

wat93 pisze:te kolka z kropkami w srodku na XVw.? jakas rekonstrukcja czy samo spod mlotka wyszlo? :P
Robiłem według nadesłanego wzoru przez klienta ,pisał że XV wiek

Wszebąd te ząbki to "wilcze kły " które coś tam symbolizują ale dokładnie nie wiem co ,nierówne bo tak mi się nacięło ( na rycinie według której robiłem też tak prosto nie było ) nacinane na gorąco ,te pasemka to to są szwy po zgrzewaniu

sopik znalazłem tyko takie zdjęcie mojego grotu gdzie widać szew
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Trollsky
Kontakt:

Post autor: Trollsky » 06 sty 2010, 15:35

bert8 zgadza sie, chodzi o Marcina :)

Awatar użytkownika
Nomad
Moderator

Post autor: Nomad » 06 sty 2010, 16:27

Takie ząbki miały też niektóre groty albo chińskie, albo japońskie, i miały za zadanie wzmocnic połączenie, większa powierzchnia łączenia=większa wytrzymałoś.

sopikkopf
Kontakt:

Post autor: sopikkopf » 06 sty 2010, 18:33

Nomadzie czy przypadkiem nie mylisz tego z hamonem?
dzięki za fotke Bert.

Awatar użytkownika
Nomad
Moderator

Post autor: Nomad » 06 sty 2010, 20:36

Nie. Hamon, to przy hartowaniu, Ludosza na swoim blogu ma 1 taki nóż, bardziej falowany zgrzew, w oryginałach były trójkątne.
http://my.opera.com/ludosza/blog/2008/1 ... a-nakladka

sopikkopf
Kontakt:

Post autor: sopikkopf » 06 sty 2010, 20:52

widziałem,pisałeś o japońcach więc tak mi sie jakoś skojarzyło.

Awatar użytkownika
wszebąd
Kontakt:

Post autor: wszebąd » 07 sty 2010, 00:19

Bert8 wilcze kły to taki wzór od puncy takie wydłużone małe trójkaciki podstawami w jednej lini obok siebie. (na pewno kojarzysz o czym mówie. )- przewaznie na ozdobach okuciach itp. Chodziło mi raczej o to co myślisz !!! Nie o to czy ząbki są mniej czy więcej równe...to detal . Mnie interesuje technologia :-) . Ząbki zwiększają powierzchnię styku jak pisał Nomad.......taka wersję czytałem gdzieś .przyjąłem za prawdopodobną. Wiem też że te linie sa miejscami zgrzewu . Ale moje pytanie brzmiało tak

Awatar użytkownika
Arek92
Kontakt:

Post autor: Arek92 » 07 sty 2010, 12:20

Tak sobie myślę i niewątpliwie ząbki zwiększają powierzchnie zgrzewu ale jeśli normalne zgrzewy wytrzymują to po co kombinować? Jakie mogą być możliwości zniszczenia takiego grotu? Nakładki się zsuną? Nawet jeśli zgrzew by puścił to się będzie trzymać na zagięciu. Ale żeby coś takiego się zdarzyło to grot musiał by być codziennie ciężko eksploatowany, zginany, skręcany itp. A jak wiadomo grot znaleziono w kurhanie więc raczej należał do jakiegoś wodza, księcia itp. Moim zdaniem ząbki pełnią raczej funkcję dekoracyjną, taki wczesnośredniowieczny bajer :-P Jak kowal robił już dość skomplikowaną konstrukcję to czemu nie miał dorzucić ząbków może dla zwiększenia ceny?

Ps. Wilcze kły symbolizują chyba zagrożenie, niebezpieczeństwo czytałem o tym kilka dni temu ale nie mogę sobie przypomnieć gdzie :roll:

Bert robiłeś już eksperyment z wytopem wysokowęglówki ?
Myśl i Pamięć

Awatar użytkownika
Nomad
Moderator

Post autor: Nomad » 07 sty 2010, 20:52

Też sądze, że to bardziej dla wyglądu, bo trudno zwykły zgrzew rozwalic, a co dopiero taki.
Co do wytopu, to czy gdyby wytopił żelazo z termitu, nawęglał, zgrzewał, to czy uzyskalibyśmy dobrą stal?

Awatar użytkownika
Arek92
Kontakt:

Post autor: Arek92 » 07 sty 2010, 20:59

też o tym myślałem ale to trochę wybuchowe i mógłbyś uzyskać żelazo ale w obrębie kilkudziesięciu metrów :-P pewnie po nawęglaniu wyszła by czyściutka stal. ale są łatwiejsze i sprawdzone metody na uzyskanie wysokowęglówki nawet ze złomu.
Myśl i Pamięć

Awatar użytkownika
Nomad
Moderator

Post autor: Nomad » 07 sty 2010, 21:03

No ale wiesz miałbyś stal czystą, żelazo-węgiel bez żadnych innych domieszek.
Co do wybuchowości, to raczej ci nie wybuchnie, jak dasz do jakiejs doniczki z dziurą, a pod spodem, np. w ziemi jakies korytko wykopiesz, to powinieneś otrzymac coś jak sztabkę, wystarczy przekuc.
To tak jakby poznanie z jakim materiałem od początki mieli dawni kowale.
PS. Gdzie można kupic gotowy termit, albo składniki odpowiednie do jego stworzenia?

bert8

Post autor: bert8 » 07 sty 2010, 21:28

Wilcze kły robiono raczej dla ozdoby no i coś tam symbolizowały ,gdyby miały polepszyć zgrzew to stosowano by je w głowniach mieczowych a nie ma takich głowni (przynajmniej ja nie widziałem ) no i taki miecz kosztował by górę pieniędzy bo nacinanie ząbków jest bardzo czasochłonne
Arek obejrzyj grot a będziesz wiedział

Awatar użytkownika
wszebąd
Kontakt:

Post autor: wszebąd » 07 sty 2010, 21:42

No nie dokończyłem postu bo mi się spać juz chciało. Może i dobrze.
Czyli wg. Was ząbki są rodzajem "wypasu" i magii ? Mhmmm czyli takie stwierdzenie obaliło by pewien mit. Bert czy nacinając ząbki trzeba bardzo dokładnie i równo je wybijać ? Wydaje mi się że chyba nie :?: Chyba je potem jakoś młotkiem dopasowujesz ?
A te pasy po zewnętrznej stronie ząbków ?! Holender przydała by mi się znajomość techniki żeby wyartykułować i wskazać o które miejsce mi chodzi :-( . To tk jakby srodek przedostał się pod ząbkami , czy mi tylko sie tak wydaje ?!

HOWGH

bert8

Post autor: bert8 » 07 sty 2010, 21:51

Raczej równo, ale nie robiłem tego z mikrometrem w ręku tylko "na oko" ,jak się później puknie na gorąco młotkiem to same znajdą swoje miejsce.
Wszebąd wytapiałeś żelazo z Einarem to powinieneś wiedzieć skąd te pasy

Awatar użytkownika
wszebąd
Kontakt:

Post autor: wszebąd » 07 sty 2010, 22:22

Bert8 :-)
ja wiem że po wytrawieniu skuwki czy tez w żelazie pudlarski czy dymarskim pokażą się pasemka. Ale jak patrzyłem się na to zdjęcie ząbkowanej włóczni to wydawało mi się że część z materiału ze środka pokazała się pod ząbkami. Myślałem że to jakiś "myk" tzn. np. że zgrzałeś sztabki z ząbkami do i jakby z trochę bokiem. Teraz czytając Twój post zrozumiałem że to struktura dogrzanych ostrzy wyszła po wytrawieniu .Uuuufff

HOWGh

ODPOWIEDZ

Wróć do „NOŻOWNICTWO - knifemaking”