Budujemy młot resorowy

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum
Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa

Post autor: BANAN » 22 cze 2013, 20:56

Zamocuj sprężynę by pracowała w obie strony, zarówno na ściskanie, jak i na rozciąganie.
Kontakt 517355290

Awatar użytkownika
novator
Kontakt:

Post autor: novator » 22 cze 2013, 22:13

BANAN pisze:Zamocuj sprężynę by pracowała w obie strony, zarówno na ściskanie, jak i na rozciąganie.
Tak jak sugerowałeś, umocowałem sprężynę, przez przewiercenie w poprzek za pierwszymi zewnętrznymi zwojami kielichy i założyłem śruby fi 8.
Zacząłem też modyfikować dolne ramiona, na regulowane. Jutro za dużo z robotą nie naskaczę , bo mam gości, ale coś tam zrobię. Trzeba będzie też z powrotem założyć większe kółko na silnik.
kontakt: 604 184 715

Awatar użytkownika
novator
Kontakt:

Post autor: novator » 23 cze 2013, 10:51

Sprężyna umocowana, działa w dwie strony.
Dolne ramiona przerobione, jest regulacja, skrócone po 4 cm (wkręcone).
Efekt taki, że jest to bardziej sztywne i sprężyste, natomiast wali w górę zamiast w dół.
Na filmiku (kręcony komórką), jest jeszcze małe kółko na silniku.
Po założeniu dużego, napiernicza tylko w górę, tak jak się tego spodziewałem...
Pozostaje mi tylko chyba przedłużyć bijak.
Dobrze myślę :?:

http://www.youtube.com/watch?v=eFODT7Dt ... e=youtu.be

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum

Post autor: BANAN » 23 cze 2013, 12:46

Możesz przedłużyć bijak lub na śrubach wydłużyć dolne ramiona. Tak po za tym to działa już poprawnie. Możesz też wyregulować śrubami przy sprężynie, by bijak się opuścił.
Kontakt 517355290

Awatar użytkownika
kseroks1
Kontakt:

prowadnica bijaka

Post autor: kseroks1 » 23 cze 2013, 13:35

Witam.
siedzę sobie i myślę nad prowadnicą bijaka do mojego młota i zastanawiam się czy by nie zrobić czegoś podobnego do oryginalnego MR 80A czyli sam bijak chodzący w prowadnicach np z kątownika mocowanych po dwóch stronach i na bijak albo wyfrezowane prowadnice albo tez z kątownika pasującego w poprzedni takie <<bijak >>
Co o tym sądzicie sprawdzi się to??

Awatar użytkownika
Kuba
Moderator

Post autor: Kuba » 23 cze 2013, 14:19

http://www.youtube.com/watch?v=qTuJNARWkW8
Zobaczcie na tym filmiku obejrzałem kilka i widzę poważne błędy :/ od razu widać ze sprężyna jest zbyt krótka na oko sądzę ze powinna mieć najmniej 25 cm poza tym ona nie działa wcale na rozciąganie i to jest największy błąd konstrukcji ona musi być wstępnie bardzo mocno ściśnięta , jak widać długość bijaka w Twoim przypadku jest dobra nie trzeba nic poprawiać , trzeba również zauważyć ze skok bijaka jest różny wykorbieniu mimośrodu napędzającego młot , co do sprężyny ona będzie główną przyczyną zauważ jak silnie ona musi być napięta w tym młocie ze bijak gdy młot stoi jest uniesiony a łączniki są w położeniu poziomym sprężynę najlepiej kupić z jakimś sklepie rolniczym na pewno cos znajdziesz dla siebie :>

Awatar użytkownika
Tom Oldsmith
Kontakt:

Post autor: Tom Oldsmith » 23 cze 2013, 14:56

A tutaj Sam skonfigurowal mlot do gory nogami

zdjecia tire hammer

film tire hammer
Ingenuity is the third hand of a craftsman ...
Tom

Awatar użytkownika
novator
Kontakt:

Post autor: novator » 23 cze 2013, 17:28

kubaspec pisze:http://www.youtube.com/watch?v=qTuJNARWkW8
Zobaczcie na tym filmiku obejrzałem kilka i widzę poważne błędy :/ od razu widać ze sprężyna jest zbyt krótka na oko sądzę ze powinna mieć najmniej 25 cm poza tym ona nie działa wcale na rozciąganie i to jest największy błąd konstrukcji ona musi być wstępnie bardzo mocno ściśnięta , jak widać długość bijaka w Twoim przypadku jest dobra nie trzeba nic poprawiać , trzeba również zauważyć ze skok bijaka jest różny wykorbieniu mimośrodu napędzającego młot , co do sprężyny ona będzie główną przyczyną zauważ jak silnie ona musi być napięta w tym młocie ze bijak gdy młot stoi jest uniesiony a łączniki są w położeniu poziomym sprężynę najlepiej kupić z jakimś sklepie rolniczym na pewno cos znajdziesz dla siebie :>
Sprężyna ma 18 cm jest ściśnięta do 15 cm. Większa raczej się nie zmieści w światło ramion.
Zewnętrzne zwoje ma unieruchomione śrubami na wylot więc na rozciąganie działa.
Obserwując działanie młota na wysokich obrotach, z dużym kołem na silniku,( nie ma go na filmie) widzę, że brakuje około 5 cm przestrzeni dla bijaka od góry, żeby nie uderzał w dół prowadnicy. Myślę że przedłużę bijak o te kilka cm i zobaczę co będzie.

Awatar użytkownika
Jacenty
weteran forum
Kontakt:

Post autor: Jacenty » 23 cze 2013, 17:32

Czyli prawdopodobnie miałem trochę racji z obrotami i długością bijaka. :D :D

Awatar użytkownika
Nomad
Moderator

Post autor: Nomad » 23 cze 2013, 17:39

Sprężyna w tym młocie nie może w ogóle działać na rozciąganie, ona ma na siłe rozpychać ramiona w każdym położeniu bijaka. Jak masz za słabo ściśniętą sprężynę, to przez to górna część lata jak chce, a bijak jak chce, a bijak powinien chodzić według częstotliwości nadawanej mu przez wichajster :)

Awatar użytkownika
Jacenty
weteran forum
Kontakt:

Post autor: Jacenty » 23 cze 2013, 18:06

Może się mylę ale na podstawie filmików internetowych, odnoszę wrażenie, że młoty tej konstrukcji klepią znacznie słabiej niż powiedzmy zwykły resorak. Strasznie mielą, a efekty jakieś takie mizerne.

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum

Post autor: BANAN » 23 cze 2013, 20:15

Jakby nie patrzeć Tire hammer novatora jest pierwszą znaną mi tego typu konstrukcją w Polsce, przełamuje dopiero lody :>
Kontakt 517355290

Awatar użytkownika
novator
Kontakt:

Post autor: novator » 23 cze 2013, 20:20

Nomad pisze:Sprężyna w tym młocie nie może w ogóle działać na rozciąganie, ona ma na siłe rozpychać ramiona w każdym położeniu bijaka. Jak masz za słabo ściśniętą sprężynę, to przez to górna część lata jak chce, a bijak jak chce, a bijak powinien chodzić według częstotliwości nadawanej mu przez wichajster :)
Przy mocnym ściśnięciu sprężyny ramiona dolne są w poziomie w stanie spoczynku, u mnie są prawie w poziomie.
Jak tak regulowałem, to jeszcze bardziej brakowało mi miejsca na skok w górę (uderza w prowadnicę, cały ruch przenosi się w górę). Umocowanie sprężyny za ostatnie zwoje miało na celu wymuszenie poderwania bijaka do góry i sprężyna może jak najbardziej działać na rozciąganie, bo niby właściwie dlaczego nie, skoro daje to lepszą sprężystość i bijak nie gubi rytmu. Bo amerykanie tak nie zrobili ? To będzie nowy patent, pomysłu BANANA,mojego wykonania. :)
Myślę, że trochę za nisko, o kilka cm przyspawałem prowadnicę i bijak przy dużej częstotliwości uderzeń nie mieści się w przestrzeni roboczej, dlatego mi wali w dolną część prowadnicy. Przedłużenie jego długości powinno pomóc.
Jacek Sz masz rację co do długości bijaka i obrotami. A te młoty chyba faktycznie są słabsze niż resoraki. Ale mnie się resorak w garażu nie zmieści, dlatego ta konstrukcja. :D
No cóż, będę kombinował, aż będę zadowolony z efektu. ;)

Awatar użytkownika
Jacenty
weteran forum
Kontakt:

Post autor: Jacenty » 23 cze 2013, 20:26

Trzymam kciuki bo ta konstrukcja pomimo słabszego bicia, podoba mi się najbardziej. Zalatuje to trochę dawną mechanizacją, do której mam olbrzymi sentyment. :D :D Tak podejrzewałem, że to oszczędna wersja z powodu braku miejsca. Sam nie wiem czy kiedyś nie pokuszę się by tego typu młotek postawić w warsztacie. :D :D

Awatar użytkownika
novator
Kontakt:

Post autor: novator » 23 cze 2013, 21:04

Jacek Sz pisze:Trzymam kciuki bo ta konstrukcja pomimo słabszego bicia, podoba mi się najbardziej. Zalatuje to trochę dawną mechanizacją, do której mam olbrzymi sentyment. :D :D Tak podejrzewałem, że to oszczędna wersja z powodu braku miejsca. Sam nie wiem czy kiedyś nie pokuszę się by tego typu młotek postawić w warsztacie. :D :D
Dzięki Jacku. :) Jutro biorę się za bijak. ;)

ODPOWIEDZ

Wróć do „NARZĘDZIA - tools”