PUNCA ... po raz kolejny

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Awatar użytkownika
eupeus
Kontakt:

PUNCA ... po raz kolejny

Post autor: eupeus » 15 cze 2013, 01:24

Temat puncy choć poruszony na forum, moim zdaniem jest niedopieszczony :)
Piszę ponieważ nadszedł czas aby zostawić ślad na naszych produktach - wręcz rynek się tego domaga.
Jak wykonać puncę wiem, w sensie metody wykonu - osobiście nigdy do tematu nie przystąpiłem.

Puca którą sobie wymyśliliśmy przedstawiona jest w załączeniu.
Jeśli chodzi o mnie to w grę wchodzi tylko elektrodrążarka - może przesadzam, ale chcę aby to było zgodne z pewnymi zasadami.
Druga sprawa to jest nie ukrywajmy czas - ja wiem ze można się bawić ręcznie, ale ja się pytam po co ?

Moje pytanie jest takie:
Czy ktoś zlecał wykon puncy pod cnc ?
Chciałbym wiedzieć jakich kosztów się spodziewać...
Generalnie nie mam żadnego pojęcia czy będzie to 50 zł czy 550 ?
Ewentualnie, może ktoś z autopsji może podać orientacyjną cenę.
Czy wiecie gdzie można to wykonać, macie jakąś wtykę co by przesłać program, tudzież rysunek .dxf zrobić przelew i dostać paczuszkę do domu ?

:arrow: I ostatnia sprawa - proszę Was, abyście się wypowiedzieli co Waszym zdaniem to przedstawia i jak to wygląda w Waszych oczach. Pytam z ciekawości bo jak wiadomo symbolika ma znaczenie. Czy musi być jasna i zrozumiała dla wszystkich ? - nie wiem. Moim zdaniem nie koniecznie, nie widzę sensu. Punca nabierze mocy i rozpoznawalności w miarę upływu czasu i rzetelnych wykonów.
Jeden motyw jest raczej oczywisty, ale poczekam na wypowiedzi.
Pzdr
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
>>> SCORPIO TEAM <<<

Awatar użytkownika
eupeus
Kontakt:

Post autor: eupeus » 15 cze 2013, 06:29

Masakryczny błąd, ale już naprawiony.
Tutaj rysunek puncy już poprawiony - tak by to miało wyglądać finalnie.
>>> SCORPIO TEAM <<<

dumaeg

Post autor: dumaeg » 15 cze 2013, 07:50

Splecione litery SG lub SS.
Kształtem przypomina zaś paragraf lub klucz wiolinowy.
Wątpię aby pochewki jadowe z kolcem na końcach liter będą widoczne przy biciu puncy.

Awatar użytkownika
Jacenty
weteran forum
Kontakt:

Post autor: Jacenty » 15 cze 2013, 08:02

Wzór na stemplu puncy powinien być odwrócony czyli widok lustrzanego odbicia.

Awatar użytkownika
eupeus
Kontakt:

Post autor: eupeus » 15 cze 2013, 20:40

Jacek Sz, no to jest fakt - bardzo sluszna uwaga, poleciałem z automatu.
dumaeg, tego obawiam sie najbardziej - okropnie mi na tym zależy i nie chciałbym z tego rezygnować tylko znaleźć sposób który pozwoli uzyskać ten element.
Tak sobie teraz myślę, jak by sam kolec (głównie końcówkę) zrobić z 0,2-0,3 dychy wyższy od pozostałości i dodatkowo wykonać go pod kątem, na styl przecinaka ? Co o tym sądzisz ?
Może posiada ktoś puncę zrobioną właśnie na ostro - jak to się sprawuje i wygląda ?

Proszę również pozostałych forumowiczów o podanie mi przykładowych cen za wykonanie takiego narzędzia, bo totalnie nie wiem czego się spodziewać.

:arrow: Projekt przedstawia 2 litery G od naszego nazwiska no i właśnie motyw skorpiona, a tym z kolei interesuję się od wielu lat włącznie z hodowlą. Nie jest to spowodowane zodiakalnie - najzwyczajniej w świecie pochłoneło mnie to granic możliwości, a wiele osób twierdzi że nawet za bardzo ... :P
Zwykłym zbiegiem okoliczności, albo właśnie przeznaczeniem jest fakt iż mój Tato jest skorpion, brat z którym pracuję w kuźni jest skorpion, kolejny brat również jest spod tego znaku, potem jestem ja skorpion do kompletu i moja córeczka również urodziła sie w okresie panowania znaku skorpiona :mrgreen:
Tak to wygląda - i z tąd prokekt puncy taki a nie inny, tylko obwiednie wymyśliłem sobie od tak poprostu, bez żadnych podstaw i nie wiem w sumie czy jej kształt ma jakieś większe znaczenie w symbolice.
>>> SCORPIO TEAM <<<

Awatar użytkownika
Jacenty
weteran forum
Kontakt:

Post autor: Jacenty » 15 cze 2013, 20:46

Ciekawa ideologia dla skorpiona. Gdybyś miał problem z wykonaniem puncy lub opuszczą cię chęci to mogę cię skontaktować z dobrym kolegą, który za niewielkie pieniądze wykona puncę według wszystkich wskazówek, które mu podasz.

Awatar użytkownika
eupeus
Kontakt:

Post autor: eupeus » 15 cze 2013, 22:39

W zasadzie chciałem uderzyć do pewnej firmy w poniedziałek, nie wiem czy będzie tam problem. Jeśli mimo wszystko będzie to raczej tylko czasowy bo to że chęci mnie opuszczą ... oj - nie sądzę :)
Co masz na myśli pisząc "za niewielkie pieniądze" ? Czy jesteś w stanie podać orientacyjną cenę takiego narzędzia ? Nie chodzi mi nawet o mój szablon, ot po prostu z autopsji. Jeśli można takie informacje napisać publicznie to fajnie, może kiedyś inni forumowicze podejrzą temat i będą zorientowani.
Mimo wszystko chyba będę zainteresowany.
Jeśli chodzi o wskazówki to chyba skończy sie tylko na rysunku w cad'zie tam wszystko jest jasne
:arrow: ewentualnie temat który poruszył dumaeg, co zrobić aby nie rezygnować z mojej wizji, a na pucy widoczny będzie kolczyk ? :lol:
>>> SCORPIO TEAM <<<

dumaeg

Post autor: dumaeg » 15 cze 2013, 22:42

Po pierwsze projektując punce musisz określić jakiej ma być wielkości.
To co zaprezentowałeś na puncy 1cm2 nie będzie widoczne, na 2 cm2 też będzie niewidoczne.
Ledwo widoczne będzie na 10cm2
Posiadasz podwójne nazwisko jak Korwin-Mikke?

Awatar użytkownika
eupeus
Kontakt:

Post autor: eupeus » 15 cze 2013, 23:10

Zrobiłem tak:
ustawiłem rozmiar puncy na 1 cm - wydrukowałem w skali 1:1 i .... :facepalm:
dumaeg, chylę czoła i dziękuję za "otrząśnięcie" - kurcze to nie może się udać w tym rozmiarze :/ przekombinowałem.
OK, jestem w pkcie wyjścia po raz kolejny :P ale lepiej teraz niż po wybiciu pierwszej puncy i delikatnemu rozczarowaniu.
Nazwisko pojedyncze, ale rzemieślników dwóch - i to braci :D
>>> SCORPIO TEAM <<<

Awatar użytkownika
Jacenty
weteran forum
Kontakt:

Post autor: Jacenty » 16 cze 2013, 07:35

Jeśli chodzi o podanie ceny oficjalnie, to gdybym był wykonawcą punc, śmiało mógłbym ją podać, a za kogoś niestety tego nie zrobię ponieważ każdy wzór wymaga innego nakładu pracy i oczywiście cenę w takim wypadku należy dogadywać indywidualnie. Wykonawcą jest kolega zalogowany na forum http://angusrepousse.wordpress.com/

Zainteresowanym mogę podać adres mejlowy.

Awatar użytkownika
eupeus
Kontakt:

Post autor: eupeus » 16 cze 2013, 23:29

dumaeg, co sądzisz o tym, są szanse ?
Projektując wymiarowałem literę G tak aby miała h=10 mm
Zrobiłem już wywiad u żony i brata odnośnie wzoru - czy Wy ze swoimi gustami, chociażby od niechcenia możecie w odpowiedzi podać nr puncy która przypadła do gustu ? [w zasadzie różnią się tylko obwiednią]
>>> SCORPIO TEAM <<<

Awatar użytkownika
Aries
Moderator
Kontakt:

Post autor: Aries » 16 cze 2013, 23:37

Mi to się skojarzyło z 69
"Gdy trudu brak, maestrii brak"
Lipali

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum
Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa

Post autor: BANAN » 17 cze 2013, 04:53

Ostatnia jest spoko ;)
Kontakt 517355290

Awatar użytkownika
Jacenty
weteran forum
Kontakt:

Post autor: Jacenty » 17 cze 2013, 08:48

Podoba mi się rysunek nr. 5 ale uciekły ci trochę proporcje. G dałbym odrobinkę mniejsze i wszystko zagra jak należy. G jest przerośnięte w stosunku do obwódki i niewiele potrzeba aby zaczęły się stykać. Chyba górna część brzuszka jest za wysoko, a odległość między elementami zbyt mała. Ogólnie to zostaję przy nr. 5. Jak będziesz dyskutował z Angusem to zdaj się na jego sugestie ponieważ na produkcji rylców, punc i innych narzędzi do japońskiego rytownictwa, zjadł zęby. Majstry z zagranicy zamawiają u niego te cudeńka więc ogólnie jesteś w fachowych rękach.

dumaeg

Post autor: dumaeg » 17 cze 2013, 11:11

Bardziej wyoblić dól litery w nr5 i ogólnie rzecz biorąc pogrubić ją .

ODPOWIEDZ

Wróć do „NARZĘDZIA - tools”