Znalazlem to zdjecie, 18 grudzien 2011 roku. Pierwszy palnik i maly piec to tylko nastepstwa popychania do zlego.
Budujemy palenisko gazowe
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
- Tom Oldsmith
- Kontakt:
Jakimi latami ? Pracuje w tej stolarni od poltora roku, ten proces zaczal sie kiedy bosiunio kupil stare, wytluczone kowadlo. Wtedy prostowalem na nim dlugie mosiezne profile, na zimno 
Znalazlem to zdjecie, 18 grudzien 2011 roku. Pierwszy palnik i maly piec to tylko nastepstwa popychania do zlego.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ingenuity is the third hand of a craftsman ...
Tom
Tom
- BANAN
- arcyweteran forum
- Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa
Kiedy Kajak pokazał swój dwuflarowy palnik, od początku nie podobał mi się płomień,taki leniwy. Postanowiłem zbudować podobny. Wściekły byłem na siebie, że się za to wziąłem.Zachowywał się jak palnik Grzegorza, jak mu się więcej gazu dało, to zaczynał wyć, a potem bum. O ile na luzie pracował w miarę poprawnie, to w piecyku nie chciał za cholerę. No ale skoro go zrobiłem, to trzeba zrobić wszystko by działał tak jak potrzeba. Skróciłem dzisiaj flary z 15 cm do 7cm. A oto efekty.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Kontakt 517355290
hehe, dobry patent ze skróceniem flar, wypróbuje to u siebie + skrócenie rury doprowadzającej powietrze 
Dzięki, odzyskałem nadzieję, że może coś z niego być, bo już miałem ochotę wywieźć go na złom
Dzięki, odzyskałem nadzieję, że może coś z niego być, bo już miałem ochotę wywieźć go na złom
Ostatnio zmieniony 13 maja 2013, 14:07 przez Kajak, łącznie zmieniany 1 raz.
Człowiek został stworzony przez miłość, dlatego ona tak bardzo go pociąga. J.M.Vianey
- Grzegorz K.
- Administrator
- BANAN
- arcyweteran forum
- Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa
Tak.Wcześniej próbowałem mieszać ją z trotem, ale ten wypalając się powodował rozsypywanie się piecyka od środka. Jedno trzeba przyznać na plus, że przy tak porowatej strukturze piecyk był całkiem dobrze wyizolowany bez użycia wełny mineralnej. Podejmowałem też próby mieszania gliny z piaskiem. W prawdzie skorupka nie pękała, bo piasek długo trzymał wilgoć, ale po wielogodzinnej pracy piecyk po prostu zaczynał płynąć, piasek się topił.
Kontakt 517355290
- Grzegorz K.
- Administrator
Planuję wykonać coś takiego : http://www.youtube.com/watch?feature=en ... FKoGZkUQt4
Tyle że pancerz nie z butli jeno ze zbiornika po filtroodmulniku
I tu pytanie do BANANA czy jeszcze produkujesz palniki chętnie nabyłbym takowy
Tyle że pancerz nie z butli jeno ze zbiornika po filtroodmulniku
I tu pytanie do BANANA czy jeszcze produkujesz palniki chętnie nabyłbym takowy
- sadowski25
- Kontakt: