Witam serdecznie wszystkich Kolegów i Koleżanki po dość długiej przerwie . O tuż jestem aktualnie na etapie budowy kuźni , jest to konstrukcja na betonowym fundamencie 70x40 cm przekroju ( żeby MR-80 nie zwalił mi tego ) ściany są na bazie słupów ogrodzeniowych betonowych i wypełnione też płytami betonowymi , docelowo jeszcze od środka będzie to wyłożone styropianem ( żeby wyrównać ściany ) i zaciągnięte klejem . Konstrukcja ma wymiary 6x5 z hakiem ( max mogę 35 m2 bez pozwolenia postawić ) wysokość z tyłu 2,20 z przodu 2,70 , dach będzie jednospadowy , póki co prace stanęły na ścianach ( oczekuje na przyzwolenie ze starostwa . i tu zaczynają się moje pytania;
-1 robić posadzkę z betonu tylko dawać dylatacje i dzielić ja np na kawałki 2x2,5 m żeby w/w młot nie spowodował pękań ? czy robić ją np z kostki brukowej betonowej którą w razie potrzeby mogę bez trudu przełożyć i wyrównać gdyby zaszła taka konieczność , mam pod tym bardzo słaby grunt i do rzeki od tylnej ściany jest niecałe 2 m
-2 strop planuje robić z szyn od wąskotorówki przyspawanych do nadproży leżących na ścianach frontowej i tylnej co 2 m i na to łaty drewniane i na to blacha trapezówka , zastanawiam się też czy nie dać pod stropem dwuteownika na wszelką ewentualność coś podwiesić i to jeszcze przyprzeć do fundamentu na jakiś grubościennych rurach
-3 jak ją dobrze zaplanować póki co stoi tam tylko MR ( postawiony szybciej jak kuźnia )docelowo planuje dać tam jeszcze młot pneumatyczny ( taki jak ma Nikiel i Igor ) palenisko murowane , jakiś stół z imadłami , kowadło 200 kg i ewentualnie prasę hydrauliczną i proszę pomóżcie jak to w miarę dobrze rozmieścić żeby było funkcjonalnie bo murze pierwsze co wylać fundamenty pod młot i pod prasę

Nie mam zdjęć bo jestem aktualnie w Szwajcarii ale za 2 tyg wrzucę to zobaczycie co tam nawojowałem