Jelec szabli polskiej typ IIIb 'Węgierskiej' - Pomoc
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
Jelec szabli polskiej typ IIIb 'Węgierskiej' - Pomoc
Witam,
Na wstępie pragnę zaznaczyć że jestem laikiem w tych sprawach.
Poszukuje informacji na temat montażu jelca 'krzyżowego' w szabli Polskiej typ IIIb zwanej 'Węgierską'. Znalazłem już budowę i montaż rękojeści oraz jak powinna być wykonana. Ale ciągle mam wątpliwości co do montażu jelca. Czy ktoś mógłby mnie poratować opisem lub zdjęciami ? Dokładnie próbuje odtworzyć taki jelec:
Na wstępie pragnę zaznaczyć że jestem laikiem w tych sprawach.
Poszukuje informacji na temat montażu jelca 'krzyżowego' w szabli Polskiej typ IIIb zwanej 'Węgierską'. Znalazłem już budowę i montaż rękojeści oraz jak powinna być wykonana. Ale ciągle mam wątpliwości co do montażu jelca. Czy ktoś mógłby mnie poratować opisem lub zdjęciami ? Dokładnie próbuje odtworzyć taki jelec:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
A o co chodzi. O obsadzenie jelca na głowni, czy o montaż wąsów w jelcu?
Jeszcze jedno ile jesteś skłonny zapłacić za kurs przyśpieszony dla laików?
Bo wiesz jak każdy laik będzie wiedział jak to zrobić, to ludzie, którzy z tego żyją będą tynk ze ścian jadać
Proponuję, więc przelew na konto Forum Kowalskiego, a uzyskasz wszelkie odpowiedzi w tym temacie
Bo wiesz jak każdy laik będzie wiedział jak to zrobić, to ludzie, którzy z tego żyją będą tynk ze ścian jadać
Proponuję, więc przelew na konto Forum Kowalskiego, a uzyskasz wszelkie odpowiedzi w tym temacie
Lepsze jest wrogiem dobrego
Mam zrobiony rysunek jelca i dostęp do warsztatu który zajmuje się obróbką metali i blach i tam zostanie on wycięty. Chodzi mi jedynie jak zamocować gotowy jelec na głowni. Mam opisane 3 różne sposoby jego montażu. A teraz nie wiem czy są one poprawne, ponieważ przeanalizowałem jedynie zdjęcia szabli jakie udało mi się w internecie znaleźć. Jutro jadę do Muzeum Wojska Polskiego żeby obejrzeć je z bliska.
- Grzegorz K.
- Administrator
- BANAN
- arcyweteran forum
- Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa
Zaczynam rozumieć dlaczego tak wielu do niedawna aktywnych forowiczów jeśli w ogóle tu zagląda, to nie chce pisaćbey pisze:A o co chodzi. O obsadzenie jelca na głowni, czy o montaż wąsów w jelcu?
Kontakt 517355290
- BANAN
- arcyweteran forum
- Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa
Odnoszę nieco inne wrażenie. Do puki forum było wielu potrzebne do puki czerpali z niego wiedzę, ale gdy już osiągnęli jakiś poziom, to nie mają chęci dzielić się swoimi osiągnięciami i wiedzą. Laik nie będzie mnie pytał jak wykonać bramę, jeśli będzie go na nią stać. Tu jest pies pogrzebany.
Kontakt 517355290
Montaż jest prosty ale wymaga precyzji spasowania.
Od strony głowni jelec opiera się o uskok w miejscu przejścia głowni w tang a od rękojeści jest wydrążony tak żeby trzon rękojeści wszedł ciasno.Całość trzyma się na nicie lub nitach łączących górne wąsy i przechodzących przez trzon rękojeści i tang.
A co do udzielania porad to właśnie od tego jest forum , inna sprawa ,że kolega Gotrek o czymś zapomniał na wstępie.
Od strony głowni jelec opiera się o uskok w miejscu przejścia głowni w tang a od rękojeści jest wydrążony tak żeby trzon rękojeści wszedł ciasno.Całość trzyma się na nicie lub nitach łączących górne wąsy i przechodzących przez trzon rękojeści i tang.
A co do udzielania porad to właśnie od tego jest forum , inna sprawa ,że kolega Gotrek o czymś zapomniał na wstępie.