Pozycjonowanie stron www

O tym jak zarobić pierwszy milion;)

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Awatar użytkownika
Jacenty
weteran forum
Kontakt:

Post autor: Jacenty » 12 lis 2012, 09:41

Banan przeczytałem jeden z zamkniętych już wątków, więc udzielę się pod opisem twoich prac, jestem pewien, że osoby pozycjonujące swoje ukochane stronki też skorzystają. Zwróciłeś uwagę jednemu z forumowiczów w kwestii wklejania linków w treści opisu, oczywiście z uśmiechem na ustach, a chłopak wziął sobie do głowy i usunął treść z postu. Po ostatnich, wiosennych zmianach algorytmu google, zmieniły się również zasady odnośnie pozyskiwania linków między innymi na forach. Mianowicie Największą moc mają linki pojedyncze, takie które mamy w profilu, o ile właściciel tegoż linku udzielił się na danym forum w minimum dziesięciu postach. Jest to link ze strony tematycznej, mający dużą moc w windowaniu strony. Panie bananie wstawianie linków w każdym poście to dla googla istne spamerstwo. Jedno forum może nam dać jednego mocnego linka, jeżeli zostawiliśmy na nim powiedzmy trzydzieści, to u googla mamy mimo usilnych starań, w pozyskiwaniu linków, nadal tylko jednego mocnego, pomimo tego, że wszystkie zostały zaindeksowane przez googlobota. Ciężko pozycjonować stronę mając linki tylko z jednego źródła, możemy dostać czasowego filterka na ok trzy miechy, a w skrajnych przypadkach wypaść z indeksu i starać się o nową domenę dla naszej strony. Pozdrawiam Jacenty.

Jeżeli istnieje możliwość to proszę by administrator przeniósł mojego nietematycznego twora do innego działu.

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum
Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa

Post autor: BANAN » 13 lis 2012, 11:14

Adres mojej strony z podpisu już zniknął,kolejny krok to likwidacja logo forum na mojej stronie głównej.Wujek gogluś jest bezlitosny,dobrze,że nie zbanował mi jeszcze domeny :( I to wszystko przez niewiedzę i dobre chęci.
Kontakt 517355290

Awatar użytkownika
Jacenty
weteran forum
Kontakt:

Post autor: Jacenty » 13 lis 2012, 13:57

Całe to pozycjonowanie, to ciekawe i pracochłonne zagadnienie. Logo forum może być, ale na podstronach, a najlepiej jest utworzyć osobny folder na linki prowadzące do stron tematycznych. Wklejania linków na swoją stronę, ogólnie należy unikać, ale nie za wszelką cenę. Linki tematyczne są nawet wskazane ale w określonych ilościach i nie dla świeżej domeny. Google twierdzi, że dzięki wklejanym linkom tematycznym ze stron o wysokim page rang , zyskujemy tak zwanego branżowego przyjaciela, który nas poleca i w jakiś sposób ręczy za naszą wiarygodność w sieci. Pozyskiwanie tego typu linków musi mieć charakter naturalny i rozłożony w czasie. Jeżeli chcecie się wziąć za wypozycjonowanie swojej stronki, to pytajcie. Może nie zjadłem wszystkich rozumów w tej materii, ale wiedzę zdobywam od kilku miesięcy, często kosztem innych zajęć. Jeżeli będziecie zainteresowani to polecę wam katalogi, które zapewnią waszym stronom bardzo dobrej jakości linki, a jeżeli ktoś będzie potrzebował, to znam człowieka, który optymalizuje pod pozycjonowanie, kodowanie stron internetowych. Koszt takiej operacji u przypadkowego specjalisty to ok. 1000 zł, i w górę.

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum

Post autor: BANAN » 14 lis 2012, 16:55

Właściciel serwera na którym miałem swoją stronę oświadczył na FB,że sprzedaje serwer,bo nie jest w stanie opłacić go za kolejny miesiąc,w ten oto sposób straciłem i stronę i swoją skrzynkę mailową :?
Kontakt 517355290

Awatar użytkownika
Jacenty
weteran forum
Kontakt:

Post autor: Jacenty » 14 lis 2012, 22:34

Stronkę straciłeś czasowo, ale jedno z tego dobre, masz trzyletnią domenę, a u googla 3 letnia strona to bardzo dużo. W najbliższym czasie sprawa z serwerem się wyjaśni, a przy odrobinie zmian w optymalizacji treści i pewnym procentowym nasyceniu jej słowami kluczowymi, sama się wypozycjonuje.

Awatar użytkownika
Tom Oldsmith
Kontakt:

Post autor: Tom Oldsmith » 14 lis 2012, 23:26

Jacek, jak powiadasz o tym linku w profilu zamiast w podpisie ? Bo ja wylapalem bana na strone za skopiowany tekst, dodam ze swoj, z forum wkleilem bez zadnych zmian i Page Rank spadl z 3 do 1. Bylo to jakies 5 miesiecy temu. Zamknalem serwer i czekam, poczekam jeszcze miesiac.
Ingenuity is the third hand of a craftsman ...
Tom

Awatar użytkownika
Jacenty
weteran forum
Kontakt:

Post autor: Jacenty » 15 lis 2012, 09:18

Współczuję bana, i z tego co się orientuję to chyba niczego nie wyczekasz, ale też mogę się mylić. Wklejanie już istniejących treści u pana googla jest bardzo źle widziane. Googlowe algorytmy są tak rozbudowane, że wykrywają treści synonimizowane, takie które wyszukałeś w sieci i przetworzyłeś własnym językiem. Wklejając własne teksty, już opublikowane, również spamujesz. Treści kopiowane z innych stron potrafią doprowadzić do sytuacji, w której spada strona, na której znalazła się skopiowana treść, i ta z której skopiowałeś artykuł. Totalny bezsens, ale google ma swoją piaskownicę i musimy się bawić ich zabawkami, na ich zasadach.

Awatar użytkownika
Jacenty
weteran forum
Kontakt:

Post autor: Jacenty » 16 lis 2012, 19:52

Po przeczytaniu działu, jak nazwać firmę chciałbym zasugerować coś od siebie, ale w tym dziale, by było bardziej tematycznie. Mianowicie, Osoby chcące założyć działalność, mają problem z tym jak najtrafniej dobrać nazwę do przykładowej profesji. Zakładając firmę, jednym z podstawowych założeń jest również stworzenie strony internetowej, a ta ma za zadanie promować produkty wyrabiane przez rzemieślnika. Nazwa firmy, najczęściej jest też tytułem strony internetowej. Ważnym zagadnieniem w osiągnięciu wysokiej pozycji w wyszukiwarce google jest stworzenie tytułu promocyjnego dla naszej działalności. Pan google czyta tylko 60 pierwszych znaków każdego z tytułów, reszta jest nieistotna. Najważniejsze, a zarazem najbardziej promocyjne jest pierwsze słowo w tytule, i jest to fraza( anchor), którą najłatwiej wynieść na najwyższe pozycje. Pierwsze słowo mojej strony to metaloplastyka, które pozycjonuje się bardzo przyjaźnie i szybko. Stronę mam od czterech miesięcy i na pierwszą frazę w wyszukiwarce jest ona między ósmą, a czternastą pozycją(początki to miejsce 870). Ciężej mam z frazą kowalstwo artystyczne(jako druga fraza tytułowa). Fraza kowalstwo artystyczne, łatwą do pozycjonowania będzie np. dla naszego forumowego kolegi BANANA, który w niewiedzy właśnie tymi dwoma słowami zatytułował swoją stronkę. Wnioski są takie- jeżeli szukacie nazwy dla swojej firmy, to nazwijcie ją pierwszym słowem lub słowami, które zareklamują wsze produkty, a przy okazji was samych. Jeżeli chcecie promować się nazwiskiem w pierwszych słowach tytułu, to upłynie wiele czasu, zanim złapiecie klienta przez internet, ludzie szukają kutej bramy, ogrodzenia żyrandola, grilla, a nie kowala Masztalskiego. Szybsza jest promocja nazwiska, wtedy kiedy ludzie znajdą was poprzez frazy bardziej oklepane, odnoszące się do waszych wyrobów, a nazwisko w tytule umieśćcie na samym końcu. Istnieje w sieci takie chore i uwłaczające ludzkiej godności powiedzenie, że jeżeli nie ma cię w internecie, to znaczy, że nie istniejesz. Przykre, ale niestety coraz bardziej prawdziwe. Pozdrawiam Jacenty.

Awatar użytkownika
killrathi
Kontakt:

Post autor: killrathi » 18 lis 2012, 15:44

Przeczytałem ten wątek... miałem nic nie mówić ale jednak napiszę co nieco bo trochę głupot tu padło.
1. za linki na forum (ze stopki) nie dostaniesz bana. Takie linki mają po prostu mniejszą "moc" - algorytm googla jest nieznany, lecz wiemy że pewne linki są bardziej wartościowe od innych.
2. spam - linki w stopce to nie spam. spamem będzie 1000 linków dziennie w indeksie - z różnych domen!
3. page rank i pozycja - nie mają ze sobą nic wspólnego. możesz mieć wypasiony PR i pozycję na 10 stronie. Page rank jest jedynie określeniem "jakości" serwisu a nie jego pozycji.
4. katalogi - to najszybsza droga do bana. zwłaszcza w niewprawnych rękach. Katalogi były "modne" lata temu. Obecnie żaden szanujący się pozycjoner nie stawia zaplecza na katalogach - zwłaszcza tych opartych na darmowych skryptach
5. Największą "moc" mają linki umieszczone w tekście pasującym tematycznie do treści strony - np. jeżeli napiszę artykuł i artystycznych bramach i podam w treści link do strony jakiegoś artysty to taki link będzie wartościowy.
6. poprawność strony. Strona MUSI być zgodna ze standardami w3. Te standardy nie są wymyślone dla jaj. Jeżeli istnieją błędy na stronie to wpływają one na pozycję. Pamiętajcie że googleboty to tak na prawdę przeglądarki tekstowe - jeżeli kod strony jest błędny to po prostu nie potrafią jej prawidłowo odczytać i nie uwzględniają jej w wynikach swojej pracy
7. optymalizacja strony - czyli PRAWIDŁOWE wypełnienie znaczników <title> oraz <meta> prawidłowe używanie tagów nagłówkowych <hx>, wzmocnień typu <strong> na określonych (przemyślanych) frazach w tekście itp... niestety to temat rzeka i całe książki ludzie o tym piszą...
8. dublowanie treści - nie mile widziane. Rzeczywiście można za to "oberwać" od googla.
9. dalej mi się nie chce... za dużo tego. Pamiętajcie że najskuteczniejsze jest pozycjonowanie naturalne. Nie na siłę walenie linkami na lewo i prawo. Przykład:
https://www.google.pl/#hl=pl&output=sea ... 66&bih=663

w życiu nie uprawiałem pozycjonowania do mojej strony - a jest na 3 pozycji. Po prostu naturalny cykl. Strona jest często uaktualniana, nie zawiera śmieci. Jest w miarę poprawna (w miarę bo błędów jest na niej trochę, a ja jestem zbyt leniwy aby je usunąć), nie była dodawana do katalogów i innych precli. Na każdym forum mam jej adres i w profilu i w stopce itp...

I na koniec. Jeżeli ktoś Wam obieca jakąś pozycję typu top3 i to że strona będzie na niej przez np. rok to omijajcie takiego "fachofca" szerokim łukiem...
w razie pytań służę pomocą.

ps.
kiedyś, kiedyś pracowałem trochę przy seo. no dobra... trochę więcej niż trochę :P

Awatar użytkownika
Jacenty
weteran forum
Kontakt:

Post autor: Jacenty » 18 lis 2012, 19:04

Jeżeli chodzi o moją wiedzę to czerpię ją ze źródeł jakimi są blogi pozycjonerskie, a co pozycjoner to inna opinia. Sam pozycjonuję stronę od kilku miesięcy i staram się stosować do tego co wyczytam. Praktycznie wszystko co kolega napisał jest zgodne z tym co przeczytałem i do czego się stosuję. Odnośnie linków w stopce też kolega ma rację o ile dana strona posiada linki z innych, wartościowych źródeł. Same katalogi seo rzeczywiście mają małą moc, ale w połączeniu z linkami tematycznymi jest już inaczej. Katalogując stronę w seo katalogach mamy możliwość promowania produktu, który umieściliśmy w tytule, o ile nasza strona jest na niskiej pozycji, a katalog ma wysoki pr i kila innych parametrów. Co do obiecanek pozycjonerskich z wysokim postawieniem strony w krótki czasie to oczywiście racja. swoją drogą to fajnie, że ktoś w końcu zaczął pisać. Sam podkreślam, że wiedzę zdobywam od kilku miechów i jest ona taka jaką może posiąść laik. Jeżeli masz jakieś ciekawostki to sam chętnie poczytam. Najlepiej idzie mi zaspakajanie wymagających i upierdliwych klientów, a temat pozycjonowania poruszyłem przy okazji. Mając już jakąś wiedzę chciałem się nią podzielić z osobami, które dopiero zaczynają tą przygodę. Temat pozycjonowania jest bardzo rozległy, a maje doświadczenia oscylują w okół mojej stronki. Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum

Post autor: BANAN » 22 sty 2013, 05:27

Skomplikowane to wszystko,ale najważniejsze ,nie przeginać! Killrati napisał,że linki w stopce nie są spamem. Dla sprawdzenia wstawiłem na tydzień do podpisu aktywny link. Pozycja mojej strony w jednej z fraz zjechała w ciągu tygodnia z 30 pozycji po za setkę.Trudno się spodziewać by było inaczej,gdy prawie 2000 linków nawet tych najsłabszych pochodzi z jednego forum. Po usunięciu linku z podpisu strona powoli pnie się do góry,ale jest to proces bardzo żmudny i powolny.Co do przykładów,to jeśli wpiszę w gogla Kowalstwo Artystyczne Janusz Banaszek,to też będę na pierwszej pozycji ;) Jeśli wpiszę palniki gazowe kowalskie,to mogę konkurować z Perunem,jeśli nie pozycją strony,to katalogiem,który przekieruje na moją stronę.Pozycjonowanie to temat rzeka dlatego słucham dobrych rad kolegów.Dzięki Jacenty za wyciągnięcie mojej stronki z pozycji po za zasięgiem sieci :lol:
Kontakt 517355290

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum

Post autor: BANAN » 03 lut 2013, 19:28

Jak tam kondycja waszych stron po zmianie algorytmu przez gogla? To co się stało z moją stroną przeszło moje najśmielsze oczekiwania :roll:
Kontakt 517355290

Awatar użytkownika
Jacenty
weteran forum
Kontakt:

Post autor: Jacenty » 08 lut 2013, 12:03

Dziękuję Januszu za dobre słowo. Co do twojego pytania odnośnie kondycji stron, to pewnie chłopaki mają duży problem z konkretną odpowiedzią, ponieważ zmiany, które dokonują się w ostatnim czasie wniosły wiele zadowolenia jak też rozczarowania w dotychczasowych pozycjach. Pospadały strony topowe nawet na około setną pozycję, z moich obserwacji, te które pozycjonowane były w sposób nieuczciwy. Analizowałem linki stron, które w ostatnim czasie mocno poleciały i mój wniosek jest taki iż są to stronki, dla których stworzone zostały zaplecza pozycjonerskie w postaci stawiania niezależnych stron tematycznych, które dają linka do strony pozycjonowanej. Praktycznie wszystkie strony z top 10 mają zaplecza, ale jeżeli zostało ono wykonane w sposób prawidłowy to nie mają wspólnych punktów odniesienia i google ma duży problem aby skojarzyć zbiór takich stron jako strony zapleczowe. Dodam również, że tak jak jeszcze do niedawna ilość i jakość linków prowadzących do strony pozycjonowanej miała znaczenie, tak teraz strony topowe potrafią mieć ich tylko piętnaście, niepowiązanych tematycznie ze stroną, a jednak strony te stoją bardzo wysoko. Moja dobra rada, dzięki której moja strona stoi na drugiej pozycji na frazę metaloplastyka i na większą część fraz w top 3 jest następująca, odświeżcie treści na stronie ( nawet małe zmiany raz w miesiącu ) , opiszcie każde ze zdjęć, zostawiając pod każdym z nich frazę na którą chcecie się pozycjonować ( nie powtarzając ich w takiej samej formie), a google po zaindeksowaniu nowych treści samo podwyższy wartość waszych stron w wyszukiwarce. Aby strona była przyjazna pozycjonowaniu należy ją przede wszystkim zoptymalizować pod kilkoma względami. Nawet najpiękniejsze stronki posiadające błędy w kodzie, zawsze będą stały w cieniu dobrze wykonanych stron konkurencyjnych. Jeżeli będziecie potrzebowali dobrej rady to piszcie i pytajcie, ponieważ tak jak napisał Banan jest to temat rzeka i to co napisałem jest tylko namiastką tego o co należy zadbać. Najlepiej pytać przed wykonaniem strony ponieważ tytuł i forma domeny mają olbrzymi wpływ na pozycjonowanie.

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum

Post autor: BANAN » 18 lut 2013, 16:17

Dzięki radom Jacka kilka dni temu moja strona została napisana na nowo. Na efekty nie trzeba było długo czekać.W kluczowych dla mnie frazach codziennie przesuwa się o kilka ,a nawet kilkadziesiąt pozycji do przodu.Jestem bardzo pozytywnie zaskoczony. Jacenty! Razem z Bartkiem jesteście duetem nie do pobicia :) Mam nadzieję,że już niedługo nasza wspólna praca zacznie przynosić materialne korzyści, i dziesiątki godzin spędzone przed komputerem nie pójdą na marne.
Kontakt 517355290

Awatar użytkownika
Jacenty
weteran forum
Kontakt:

Post autor: Jacenty » 18 lut 2013, 16:55

Dzięki Januszu. Szkoda tylko, że jako jedyny poszedłeś za dobrymi radami. Wiadomo, forum jak sama nazwa wskazuje, odnosi się do zawodu kowala i jego pochodnych, a taki dział jak pozycjonowanie stron traktowany jest po macoszemu. Chciałem podzielić się wiedzą, dzięki której koledzy kowale mniej narzekaliby na brak dobrego klienta. Oczywiście pomysł wykonania strony i pozycjonowania jej, musi w każdy z nas w jakiś sposób dojrzeć. Osobiście odczuwam wymierne korzyści z posiadania strony, która przy wysokich pozycjach ma około 35 000 odsłon miesięcznie, i ze znalezieniem klienta również nie ma problemów. Januszu fajnie, że wysiłki przy twojej stronce nie poszły na marne i miło jest wejść w wyszukiwarkę i po wpisaniu frazy kowalstwo artystyczne Warszawa, zobaczyć twoją nową stronkę na trzeciej pozycji. Gratulacje.

ODPOWIEDZ

Wróć do „PROWADZENIE FIRMY - run a business”