Nożyki
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
Black Hunter, czyli kooperacyjny numer 3 
Głownię wykonał forumowy kolega Nikiel, jest to damast, taki jak w poprzednich z tego co pamiętam.
Całą reszte, czyli trawienie, oprawe i pochwe wykonałem ja.
Długość 14,5 cm
Szerokość przy wyjściu szlifu 3,2 cm
Długość rękojeści 6,5 cm
Oprawa z rogu bawoła wodnego, skóry i mosiądzu.
Pochwa tradycyjnie ze skóry 1,8mm, szyta SLAM-em, zabezpieczona woskiem i PALC-em.

Pochwa jest pierwszą taką ze skóry którą barwiłem, wcześniej robiłem pochwy bez żadnych barwników.
Głownię wykonał forumowy kolega Nikiel, jest to damast, taki jak w poprzednich z tego co pamiętam.
Całą reszte, czyli trawienie, oprawe i pochwe wykonałem ja.
Długość 14,5 cm
Szerokość przy wyjściu szlifu 3,2 cm
Długość rękojeści 6,5 cm
Oprawa z rogu bawoła wodnego, skóry i mosiądzu.
Pochwa tradycyjnie ze skóry 1,8mm, szyta SLAM-em, zabezpieczona woskiem i PALC-em.

Pochwa jest pierwszą taką ze skóry którą barwiłem, wcześniej robiłem pochwy bez żadnych barwników.
tak się zastanawiałem nad tą pochwą.
Mógł byś wprowadzić zdobienia taśmą metalową.
Prosta technika a daje ładne efekty.
Po prostu nacinasz otwory o szerokości paska blachy i przeplatasz przez nie
taśmę.
możesz uzyskać kwadraty,prostokąty i wąskie paseczki metalu na tle skóry.
podobnie mozna zrobić zdobienia drutem.
Mógł byś wprowadzić zdobienia taśmą metalową.
Prosta technika a daje ładne efekty.
Po prostu nacinasz otwory o szerokości paska blachy i przeplatasz przez nie
taśmę.
możesz uzyskać kwadraty,prostokąty i wąskie paseczki metalu na tle skóry.
podobnie mozna zrobić zdobienia drutem.
Dara, całkiem ciekawy pomysł z tym szyciem pochewki drucikiem, kiedyś gdzieś widziałem pochwę szytą cieniutkim drutem srebrnym ładnie zaplecionym, bardzo ciekawie to wyglądało 
A teraz więcej zdjęć sztyletu który wstawiłem na konkurs.
Stal nz3, oprawa i okucia stalowe, okucia lutowane mosiądzem. Głowica toczona i nacinana pilniczkiem, rękojeść z poroża jelenia z wprawionymi drucikami mosiężnymi, jelec skręcony na ciepło i wygięty.
Rękojeść na żywicy epoksydowej, całość zanitowana.
Pochwa z drewna merbau, na jednym okuciu skromny grawerunek wykonany rylcem, do niej skórzana żabka wykonana przez kolegę Ahaswer.
Długość ostrza 16,5cm, grubość 4,5mm, szerokość 2,8cm na ricasso przed rozszerzeniem, rękojeść 12,5cm.

Pozdrawiam!
A teraz więcej zdjęć sztyletu który wstawiłem na konkurs.
Stal nz3, oprawa i okucia stalowe, okucia lutowane mosiądzem. Głowica toczona i nacinana pilniczkiem, rękojeść z poroża jelenia z wprawionymi drucikami mosiężnymi, jelec skręcony na ciepło i wygięty.
Rękojeść na żywicy epoksydowej, całość zanitowana.
Pochwa z drewna merbau, na jednym okuciu skromny grawerunek wykonany rylcem, do niej skórzana żabka wykonana przez kolegę Ahaswer.
Długość ostrza 16,5cm, grubość 4,5mm, szerokość 2,8cm na ricasso przed rozszerzeniem, rękojeść 12,5cm.

Pozdrawiam!