Dawać zdjęcia
Spotkania kameralne - nowa świecka tradycja
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
-
robertwawa300
Kuźnia Banana (Wizyta fu u BANANA - Mokume i dłuto)
Ostatnio zmieniony 20 lip 2012, 22:37 przez fu, łącznie zmieniany 1 raz.
- Grzegorz K.
- Administrator
- BANAN
- arcyweteran forum
- Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa
Trudno nazwać to damastem,zgrzewalem ten sam gatunek stali (resor),tylko na wierzchu okładziny z St3.Do dogrzania rozwarstwień wykorzystałem sproszkowane szkło,które wcześniej rozgniotłem na proszek przy pomocy balansówki,boraks po prostu spływał,ale być może to kwestja wprawy,poeksperymentuję.Pierwszy krok został zrobiony.
Ostatnio zmieniony 20 lip 2012, 00:01 przez BANAN, łącznie zmieniany 1 raz.
Kontakt 517355290
- BANAN
- arcyweteran forum
- Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa
Na wakacje z rodzinką,a ja nawet na warsztaty do Swołowa wyrwać się nie mogę.Taki to pożyjerobertwawa300 pisze:Banan jak będziesz jakieś mini warsztaty robił to oczywista że się piszęw Swołowie mnie nie będzie bo na wakacyje z rodzinką, ale tak w połowie sierpnia to luzik
Kontakt 517355290
Wpadło mi coś ciekawego myślę. Wiesz co bym spróbował, ja lubię mieszanki, pomieszałbym 1 część tego czystego boraksu z 2 częściami szkła i dobrze wymieszał, myślę, że taka mieszanka do wszelkich stalowych składek i damastów będzie doskonała, szkło nieco spowolni spływanie boraksu i będzie jak to ująłeś lepiej oblepiać i kleić się do stali, a boraks jednak lepiej wypycha tlen i zapływa w szczeliny, więc zrobi swoje w tej bajce... wypróbuj, to byłby ważny kroczek i malutkie wspólne odkrycie... taki uścisk dłoni boraksu i szkła (metoda banfu, albo fuban, obie nazwy dobrze brzmią z japońska)
ps. za dziesięć lat uczeń do mistrza kowalskiego: " mistrzu ten damast zgrzewać na banfu (2 części szkła i 1 część boraksu), czy na fuban (2 części boraksu i 1 część szkła)?
Wypróbowałbym też banbanfu i fufuban, czyli 1 - 3 i 3 - 1...
NINIEJSZYM ZGŁASZAM PATENT W BIURZE FORUMOWYM KOWALI

ps. za dziesięć lat uczeń do mistrza kowalskiego: " mistrzu ten damast zgrzewać na banfu (2 części szkła i 1 część boraksu), czy na fuban (2 części boraksu i 1 część szkła)?
Wypróbowałbym też banbanfu i fufuban, czyli 1 - 3 i 3 - 1...
NINIEJSZYM ZGŁASZAM PATENT W BIURZE FORUMOWYM KOWALI