damast

noże, nożyki, nożyczki

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Awatar użytkownika
reneq

Post autor: reneq » 26 mar 2012, 19:40

ano nie wyjdzie. ten 'ślimaczek' miał być rozprostowany w płaskownik ale niestety na 'pionach' za 'cienko' zostało - niecałe 2mm., a miało być 5mm.
ten kawałeczek co na fotkach rozplaszczyłem żeby zobaczyć, co by było gdyby...
BIURO TECHNICZNE Dokumentacje urządzeń dla Urzędu Dozoru Technicznego

Awatar użytkownika
Marek
forumoholik

Post autor: Marek » 26 mar 2012, 20:14

ah czyli kolejne podejście do mozaiki tylko innym sposobem :D Ty to masz zapał chłopie :P no to teraz musisz pokombinować co zrobić z tego co masz :) Masz dużo takich płytek to może zgrzać w klocek i piórko po raz kolejny? :P
:evil:

Awatar użytkownika
MT
Moderator

Post autor: MT » 26 mar 2012, 20:32

reneq pisze:nie chciałbym być złym prorokiem ale coś mi się widzi, że wyjdzie z tego kupa. co innego stal proszkowa, a co innego opiłki. jeśli jednak spróbujesz to nie omieszkaj podzielić się spostrzeżeniami.
Obawiam się że możesz mieć rację, dziś chciałem się za to zabrać ale nie znalazłem odpowiedniego kwadratowego profilu. Te strużyny mają bardzo małą gęstość przy dużej objętości, będę musiał pomyśleć jak je wstępnie zagęścić. Czy odniosę sukces czy porażkę nie omieszkam się pochwalić rezultatem.

Awatar użytkownika
bey
Administrator
Kontakt:

Post autor: bey » 26 mar 2012, 20:58

Może ubić w rurze podsypując boraksem i skuć razem z rurą
Lepsze jest wrogiem dobrego

Awatar użytkownika
Marek
forumoholik

Post autor: Marek » 26 mar 2012, 21:01

moim zdaniem może wyjść coś ciekawego. Jeśli masz mocne palenisko to radziłbym użyć większego profilu bo zanim puste przestrzenie zlikwidujesz sklepiesz go o połowę, najlepszy by był taki minimum 60x60 lub rura fi 8 żeby przy zrobieniu z profila 4x4 nie został po zgrzaniu płaskowniczek 2mm w środku profilu lub pręcik 10x10 :P

edyt
bey jak szczelnie zaspawa to boraks nie potrzebny no i btw inaczej niż z rurą się chyba nie da
:evil:

dara

Post autor: dara » 26 mar 2012, 23:25

moim zdaniem wyjdzie z tego rdza

Awatar użytkownika
Nikiel
Administrator

Post autor: Nikiel » 27 mar 2012, 11:06

I zaś trzeba coś "mądrego" dopisać???

Było tydzień spokoju i wracamy do trolowania? Dużo jeszcze masz tych tekstów?
Załóż jeden wątek i tak są wpisuj wszystkie swoje teksty. Dawaj linki i cytaty i komentuj.
Nie będziesz zaśmiecał forum mądrościami ludowymi, ja nie będę musiał tego czytać i nie trzeba będzie tego usuwać.
ludzie dzielą się na dwie grupy:) pierwsza grupa to ludzie, którzy dzielą ludzi na dwie grupy, a druga to ludzie którzy tego nie robią :P

Awatar użytkownika
stefanik

Post autor: stefanik » 27 mar 2012, 13:23

Naście lat temu musiałem przyswoić trochę wiedzy z metalurgii proszków , cermetali , spieków itp. No i niestety jestem skłonny przychylić się do tego co mówi reneq i dara , w warunkach chałupniczo - warsztatowych nie wróżę temu eksperymentowi powodzenia. Ale z drugiej jednak strony może jest potrzebny ktoś kto o tym nie wie i to po prostu zrobi ;) , trzeba próbować.
Ps: Nikiel, nie da się ukryć, że jesteś "z deka" uprzedzony, imo trochę przesadzasz.
Demokracja - ustrój w którym dwóch meneli spod budki z piwem ma dwa głosy, a profesor uniwersytetu jeden.

Awatar użytkownika
MT
Moderator

Post autor: MT » 27 mar 2012, 13:59

Wczoraj rozmawiałem ze znajomym kowalem damaściarzem, który powiedział mi, że przeprowadzał podobne eksperymenta ale na zwiercinach spod wiertarki. Z tego co mówił jemu wyszło. Całość ubijał w profilu i spawał szczelnie bez dodatku boraksu. Jutro przeprowadzę próbę i się zobaczy.

Awatar użytkownika
stefanik

Post autor: stefanik » 27 mar 2012, 14:05

No spod wiertarki to już całkiem spore "wstążki" można uzbierać, ma się co trzymać 'kupy'
Demokracja - ustrój w którym dwóch meneli spod budki z piwem ma dwa głosy, a profesor uniwersytetu jeden.

Awatar użytkownika
Nomad
Moderator

Post autor: Nomad » 27 mar 2012, 14:44

W ameryce sypią drobniutki proszek i się im udaje bez problemu, tylko nie można spawać całkowicie szczelnie, bo zrobi bum i nic z tego nie wyjdzie. Najlepiej jest w przedniej ściance obok pręta do trzymania wywiercić otwór żeby gazy miały którędy uciec i troszke wd-40 psiknąć do środka, żeby miało co pochłonąć tlen.

Remington

Post autor: Remington » 27 mar 2012, 15:11

Jak to są wióry spod taśmówki, to z pewnością zatłuszczone chłodziwem. Warto by to ze 3 razy dobrze przepłukać acetonem lub nitro.

dara

Post autor: dara » 27 mar 2012, 23:35

bajki i mitologia.
Jeśli w rurce nie będzie próżni to całą zabawę można o kant kowadła rozbić.
A że w warunkach warsztatowych próżni nie da się uzyskać to cała zabawa staje się gdybaniem.
Lepiej piwo na ławeczce wypić.

Awatar użytkownika
MT
Moderator

Post autor: MT » 28 mar 2012, 06:54

Remington: Faktycznie troszku mokre są trzeba będzie wyczyścić, dzięki za radę
Dara: Może i mitologia i bajki, pożyjemy zobaczymy,
Podczas świąt poproszę znajomego kowala o dokładny opis procesu jaki zastosował podczas zgrzewania w rurce, może jakieś zdjęcia dostanę to się podzielę.

Awatar użytkownika
reneq

Post autor: reneq » 28 mar 2012, 07:35

wciąż mam wielkie wątpliwości, co do tego przedsięwzięcia ale życzę powodzenia!
nie psuje niczego ten, co nic nie robi:P

http://machinedesign.com/article/damasc ... metal-1118
Obrazek
BIURO TECHNICZNE Dokumentacje urządzeń dla Urzędu Dozoru Technicznego

ODPOWIEDZ

Wróć do „NOŻOWNICTWO - knifemaking”