damast
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
- marcinello
- Kontakt:
ale mnie sie tylko krawędzie kupy nie trzymały
ale mniejsza z tym , jakos dojde do tego jak to poprawnie robić.
a teraz małe pytanko odnoście tego jak bić , mam w planie spróbować w ten sposób:
pakiet raczej niewielki(dokładnie taki sam jak na warsztatach w bączalu) do dyspozycji mam 3 osoby jedna wyciąga rozgrzany do odp temp pakiet i lekkim młotkiem(1,5kg) uderza kilka razy w pakiet coby wszystko ładnie do siebie po przylegało a pozostałe 2 osoby miały by do dyspozycji młotek 5kg i 10 kg i tu pojawia się pytanie czy jest sens używać 10kg młotka czy skuwać samym 5kg
a teraz małe pytanko odnoście tego jak bić , mam w planie spróbować w ten sposób:
pakiet raczej niewielki(dokładnie taki sam jak na warsztatach w bączalu) do dyspozycji mam 3 osoby jedna wyciąga rozgrzany do odp temp pakiet i lekkim młotkiem(1,5kg) uderza kilka razy w pakiet coby wszystko ładnie do siebie po przylegało a pozostałe 2 osoby miały by do dyspozycji młotek 5kg i 10 kg i tu pojawia się pytanie czy jest sens używać 10kg młotka czy skuwać samym 5kg
Stal musi wiedzieć ze jesteś jej panem 
- marcinello
- Kontakt:
To był tylko komentarz do kanału.
http://www.youtube.com/user/gregdelaunay
the two most important things for welding are: high temperature (steel must seem almost white) and a steel "clean", you put borax when the steel is orange /red then heat again to the yellow/white color.
The hammering for welding mus t be fast but not violent...
Czyli uderzenia podczas zgrzewania muszą byc szybkie, nie agresywne (czyli silne).
http://www.youtube.com/user/gregdelaunay
the two most important things for welding are: high temperature (steel must seem almost white) and a steel "clean", you put borax when the steel is orange /red then heat again to the yellow/white color.
The hammering for welding mus t be fast but not violent...
Czyli uderzenia podczas zgrzewania muszą byc szybkie, nie agresywne (czyli silne).
- marcinello
- Kontakt:
- marcinello
- Kontakt:
no i kując na początku bardzo szubko nie koniecznie super mocnymi uderzeniami a następnie w 2 grzaniu 10kg młotkiem wszystko mi się ładnie pozagrzewało
jest jakieś 26 warstw przekrój 1/1 całość skręcona i przekuta na kwadrat długie na jakieś 20 cm przy następnym kuciu, przecinam na pól składam je razem na ostrze resor i na grzbiet zbrojeniówka, żeby tylko przy tym niczego nie spierdzielić !
jest jakieś 26 warstw przekrój 1/1 całość skręcona i przekuta na kwadrat długie na jakieś 20 cm przy następnym kuciu, przecinam na pól składam je razem na ostrze resor i na grzbiet zbrojeniówka, żeby tylko przy tym niczego nie spierdzielić !
- marcinello
- Kontakt:
superaśny
, ja też dziś coś skułem ale to jest gówno w porównaniu do twojego damastu
więcej zdjęć :
https://picasaweb.google.com/springer.m ... cHZy__n9gE#
więcej zdjęć :
https://picasaweb.google.com/springer.m ... cHZy__n9gE#
ja z niklem robiłem damasty i wystarczający był młotek 3 kg po co się męczyc i dżwigac takiego olbrzymamarcinello pisze:ale mnie sie tylko krawędzie kupy nie trzymałyale mniejsza z tym , jakos dojde do tego jak to poprawnie robić.
- marcinello
- Kontakt:
po pierwszym grzaniu szybciutko obstukałem 1,5kgmłotkiem ,10kg młotkiem uderzyłem 5 razy w drugim grzaniu, a 5 kg dalsze kucie (kiedy wszystko jest już ładnie zlepione ) więc nie jadę już na pełnych obrotach tylko kuje puki gorące a w takim wypadku nie jest to znowu strasznie męczące , a poza tym nie mam innych a 5kg młotek jest bardzo stary i ma pięknie zaokrąglony obuch(od zużycia) i bardzo fajnie się nim wyciąga stal