spawarka dla amatora

MAG, TIG, PLAZMA, LASER

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Awatar użytkownika
Marek
forumoholik

Post autor: Marek » 17 lis 2010, 23:48

Ja się podpinam do pytania Rafała tak przy okazji. Potrzeba mi coś taniego bo jedyne co będę spawać to pakiety na damasty, jakieś listki, inne małe pierdółki których nie można dogrzać lub przynitować i np rozgrzewać nity punktowo, jako że nie mam palnika i raczej mieć nie zamierzam. Będzie w warsztacie używana to waga czy mobilność nie ma większego znaczenia, żeby tylko dało się ją przytachać na kilka metrów i móc podłączyć do zwykłego kontaktu :-D

takie cuś? :-|
http://www.leroymerlin.pl/produkty/spaw ... 93788.html
:evil:

Awatar użytkownika
StellArt

Post autor: StellArt » 18 lis 2010, 00:18

W zupełności wystarcz na twoje potrzeby, transformator jak nawali łatwo i niedrogo można naprawić. 200A zespawa więcej niż pakiet.

Jest trochę tego badziewia na Łallegro zawsze taniej
http://allegro.pl/spawarka-transformato ... 79329.html

ateem

Post autor: ateem » 18 lis 2010, 07:26

spawarki invertorowe mają tą przewagę, że mają elektroniczne "wspomagacze" typu anti-stick (przeciw sklejaniu się elektrody przy zajażaniu łuku).
mniej jak 160A nie ma sensu.

Awatar użytkownika
jolo
forumoholik

Post autor: jolo » 19 lis 2010, 09:03

spawarki inwertorowe mają tą przewage ze jak spawasz to sie linie napowietrzne nie trzęsą, i sąsiadowi światło nie przygasa, :-D nie ma sensu kupować transformatora

zresztą co to za temat spawarka dla amatora, czy dla amatora czy profesjonalisty musi być dobra

Marek niech cie ręka Boska broni przed zakupem tej spawarki w liroy, (tej z linku)

Awatar użytkownika
Trollsky
Kontakt:

Post autor: Trollsky » 19 lis 2010, 11:55

ktos pracuje na besterku 1501 ?
chce sobie taka kupic zeby pakieciki spawać :)

Awatar użytkownika
StellArt

Post autor: StellArt » 19 lis 2010, 17:27

jolo pisze:spawarki inwertorowe mają tą przewage ze jak spawasz to sie linie napowietrzne nie trzęsą, i sąsiadowi światło nie przygasa, :-D nie ma sensu kupować transformatora

zresztą co to za temat spawarka dla amatora, czy dla amatora czy profesjonalisty musi być dobra

Marek niech cie ręka Boska broni przed zakupem tej spawarki w liroy, (tej z linku)
Zgadzam się w 100% z Tobą jolo, poza tym że dla amatora transformator to złe rozwiązanie, jeśli ma stać w jednym miejscu instalacje może dostosować (mocniejsze bezpieczniki) i problem rozwiązany, taniej wyjdzie niż inwertor, a dla amatora to chyba jest priorytetowa sprawa, poza tym czego trzeba żeby zespawać pakiet?

ateem

Post autor: ateem » 20 lis 2010, 08:10

żeby pakiet zespawać to i akumulator z jakiegoś większego diesela wystarczy.

Awatar użytkownika
jolo
forumoholik

Post autor: jolo » 20 lis 2010, 09:23

akumulatorem nie pospawasz za małe napięcie , no chyba że na filmach ;-) , ale w myśl zasady// pokaż mi czym spawasz a powiem ci kim jesteś//, jak będziesz miał amatorską spawarkę to będziesz amatorem,

Awatar użytkownika
Trollsky
Kontakt:

Post autor: Trollsky » 20 lis 2010, 15:04

ateem pisze:żeby pakiet zespawać to i akumulator z jakiegoś większego diesela wystarczy.
jestem miłosnikiem profesjonalnego wyposazenia warsztatu, nie ma u mnie miejsca na prowizorki

Awatar użytkownika
Nikiel
Administrator

Post autor: Nikiel » 20 lis 2010, 21:13

"jak będziesz miał amatorską spawarkę to będziesz amatorem"
czy to znaczy, że jak sobie kupię super wypasiona spawarę profi full opcja to b edzieci mi musieli mówić miszczu? :-P

a tak poważnie, to ostatnio chciałem kupić nowe rolki do migomatu (no name), to sie okazało, że się nie da w tego kupić w sklepie i trzeba pisać do producenta:D
jeden Pan w sklepie powiedział, że może mi sprzedać taką spawarkę, ale części do niej nie ma.
ludzie dzielą się na dwie grupy:) pierwsza grupa to ludzie, którzy dzielą ludzi na dwie grupy, a druga to ludzie którzy tego nie robią :P

Awatar użytkownika
StellArt

Post autor: StellArt » 20 lis 2010, 21:35

Tak to już jest, poza sklepami z szerokim asortymentem spawalniczym, części są dostępne tylko u producenta lub przedstawiciela.

Awatar użytkownika
Nikiel
Administrator

Post autor: Nikiel » 21 lis 2010, 12:09

chodzi właśnie o to, że to były duże sklepy spawalnicze, ale nie sprzedają części do takich szmelców:)
ludzie dzielą się na dwie grupy:) pierwsza grupa to ludzie, którzy dzielą ludzi na dwie grupy, a druga to ludzie którzy tego nie robią :P

Rafal L.
Kontakt:

Post autor: Rafal L. » 21 lis 2010, 12:29

Nie można tez zapomnieć o wydajności spawarki,często jest tak ze nie pokazują tych danych w sklepach internetowych.Posiadałem kiedyś transformatorek ze po kilku minutach spawania wyłączała się do ostygnięcia.

Z tymi częściami tak zawsze jest kupowałem przewód do mig mag ale w sklepie zaznaczył od razu mi ze nie sprowadzają akcesorium(porcelanek itp)do tego modelu.

DASZIN
Kontakt:

Post autor: DASZIN » 24 lis 2010, 21:04

Jeśli nie chce się ładować kasy w nowy markowy sprzęt to zawsze można się rozejrzeć za używką, będzie lepsza niż marketowy badziew z aluminiowym transformatorem

Nef

Post autor: Nef » 30 gru 2010, 23:51

Inwertery są niezwyciężone, małe lekkie, i tak jak kolega wspomniał anti sick jest, i elektroda się nie klei, Hot start i nie musimy się męczyć z zajarzeniem łuku...już nie wspomnę o regulacji prądu..z tym akumulatorem to był żart ;] 100A i elektrodą 3mm już ciężko się spawa, jolo napięcie jest potrzebne tylko do zajarzenia łuku, tu się rozchodzi o prąd.

ODPOWIEDZ

Wróć do „CIĘCIE I SPAWANIE - cutting and welding”