Maska spawalnicza
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
ja k samościemniacz to tylko 3M speedglas , da sie ustrzelić na alledrogo za 7 8 stów , nie spawajcie w tych syfach po 300zł , potem wielokrotność tej sumy zostawicie u lekarzy,
baterie w speedglasie mam już 4 lata , na mrozie deszczy i pyle, poza tym jest kontrolka /LOW Batery/ wiec nie ma obawy że padną na montażu, jakby ktoś potzrebował poliweglany zewnętrzne do 900X , to mogę odstąpić z 10szt, mnie 3 szt starczają na rok :->
baterie w speedglasie mam już 4 lata , na mrozie deszczy i pyle, poza tym jest kontrolka /LOW Batery/ wiec nie ma obawy że padną na montażu, jakby ktoś potzrebował poliweglany zewnętrzne do 900X , to mogę odstąpić z 10szt, mnie 3 szt starczają na rok :->
nie no jak ostatnio widziałem sklpach tpo 240 zł były , a takie z napisami esab i lincoln po 300zł, tylko ciekawe ze te niby esaby byłu identyczne jak te najtańsze tylko zułte i z napisami ,
kiedyś miałem kupować esaba ze stanów z dużą szybka tzw 2DIN, ale mnie suma nie puściła 1400 zł , tki model mieli na discovery goście od choperów
kiedyś miałem kupować esaba ze stanów z dużą szybka tzw 2DIN, ale mnie suma nie puściła 1400 zł , tki model mieli na discovery goście od choperów
Jolo, miałem w rekach speedglasa i nawet nim kilka spawów połozyłem i doceniam, faktycznie pierwsza liga. Mojego lincolna mam prawie 2 lata i naprade żadne plastki pokrętła nic sie nie zdefermowało, nie popękało, dispalay działa jak zawsze, opóźnienie i czułość normalnie funkcjonuje, docisk opaski czoła trzyma właściwie tak jak opuszczanie przyłbicy. A eksploatacyjnie wymieniam plexi i od czasu do czasu piorę czołową opaskę. Budżet 300pln, zarobiła juz na siebie. Dlatego innym polecam, bo 1kpln za 3M to dla pierwszaków (hobbystów) spory budżet.
- Dziad Kowalski
Słuszna uwaga, bo pytanie było o maskę dla początkującego, na próbę i nikt nie pytał się o sprzęt dla spawacza zawodowego bo to inna bajka. A za dziesięć lat naukowcy z NASA powiedzą ,że speedglas to lipa a ci co go urzywali to przez ten czas niszczyli oczy... tak już jest w tym biznesie.. i nastanie era masek z inteligentną membraną z supernowoczesnego tworzywa którego skład będzie pilnie strzeżony przez kolejnych kilka lat...harlem pisze:Budżet 300pln, zarobiła juz na siebie. Dlatego innym polecam, bo 1kpln za 3M to dla pierwszaków (hobbystów) spory budżet.
-
szekspir
harlem opasek sie nie pierze :-) 2 zł szt, nagłowie wymieniam co pól roku 10zł szt, ale zasadzie nie to sie liczy , znajdźcie na you tube porównanie krasztestów , lexusa i chińskich aut , zobaczycie różnice, chinczyki u siebie nie mają żadnych badań ani kontroli jakości , dopuszczają do użycia towar nie sprawdzony, mieli już wiele wpadek , dla tego uważam że wszystko co tanie to syf
poza tym podstawowa różnica miedzy moim speedglasem a tanizną to że ja mam na rozjaśnionym 2,5 Din a syfony 4din, pewnie są też różnice w innych parametrach przede wszystkim w niskich temperaturach tzn , maski tanie zachowują parametry w przedziale temperaturowym mniejszym niż drogie, jak by sie zagłębić w szczegóły to różnic bedzie sporo , moja ma np filtr atermiczny a wasze?
poza tym made in sweden i Marka 3M zobowiązuje
szekspir to ze nidhog podziękował to nie znaczy że tylko on czyta , my sie spieramy a chłopaki wnioski wyciągają , wiec warto się rozpisywać aby kiedyś ktoś znalazł jak najbardziej rzetelne opinie o sprzęcie ,
ps jak kogoś nie stać na ściemniacza to zwykła przyłbica z podglądem albo maska wystarcza, w zupełności
poza tym podstawowa różnica miedzy moim speedglasem a tanizną to że ja mam na rozjaśnionym 2,5 Din a syfony 4din, pewnie są też różnice w innych parametrach przede wszystkim w niskich temperaturach tzn , maski tanie zachowują parametry w przedziale temperaturowym mniejszym niż drogie, jak by sie zagłębić w szczegóły to różnic bedzie sporo , moja ma np filtr atermiczny a wasze?
poza tym made in sweden i Marka 3M zobowiązuje
szekspir to ze nidhog podziękował to nie znaczy że tylko on czyta , my sie spieramy a chłopaki wnioski wyciągają , wiec warto się rozpisywać aby kiedyś ktoś znalazł jak najbardziej rzetelne opinie o sprzęcie ,
ps jak kogoś nie stać na ściemniacza to zwykła przyłbica z podglądem albo maska wystarcza, w zupełności
-
szekspir
To sorry ;-) :-P :mrgreen:Kiedyś w szkołach i naszych polskich zakładach były zwykłe maski i przy ich pomocy wykształcono nie takich mistrzów spawalnictwa,więc do nauki zwykła jest wystarczająca,nie spawamy rurociągów gazowych,badanych na szczelnośc...Więc jesli ktoś ma wyższej jakości równiez jest o.k