Moja kuźnia :)
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
- Grzegorz K.
- Administrator
Kuźnia: finiszed 
Przedwczoraj odpalałem bez okapu sprawdzałem ile dymu idzie i jak z iskrami. Szczerze mówiąc to nawet git. Dym przez szpary wychodzi albo do góry idzie, ale okap zrobię jeszcze. Podniecony tak nagrzewałem brykiet, że koks położony gdzieniegdzie też się żarzył. Temperatura przyjemna do kucia-pomarańcz (czasem jasny). Jutro jadę na giełdę staroci w poszukiwaniu dupereli, jakieś buty może szczypce jakieś. Ogólnie to jestem zadziwiony jak dobrze się zrobiło ten budynek. Do szlifów w nożach używam starego pilnika i imadła, w które wkładam materiał.
Przedwczoraj odpalałem bez okapu sprawdzałem ile dymu idzie i jak z iskrami. Szczerze mówiąc to nawet git. Dym przez szpary wychodzi albo do góry idzie, ale okap zrobię jeszcze. Podniecony tak nagrzewałem brykiet, że koks położony gdzieniegdzie też się żarzył. Temperatura przyjemna do kucia-pomarańcz (czasem jasny). Jutro jadę na giełdę staroci w poszukiwaniu dupereli, jakieś buty może szczypce jakieś. Ogólnie to jestem zadziwiony jak dobrze się zrobiło ten budynek. Do szlifów w nożach używam starego pilnika i imadła, w które wkładam materiał.
- Grzegorz K.
- Administrator
Małymi (bardzo) kroczkami starałem się o ten nadmuch. Sprężarka jest całkiem ciekawa, ale tylko na węgiel drzewny, koks lekko tylko się żarzy. Spokojnie do 2 min. osiągam jasny pomarańcz (pręt 15mm). W ogóle inne kucie jak do tej pory. Sprężarkę zamienię na dmuchawę od nagrzewnicy (chyba) i spokojnie na koksie będę kuł i trzeba będzie regulację zrobić i powiercić dziury jeszcze w "rurce od kotliny". Powoli ale zbliżam się do ukończenia dotychczasowych planów na kuźnię. Jak się uda to ze stryjem wymurujemy palenisko od razu z okapem, może jeszcze w tym roku.
Kuźnia
http://imageshack.us/photo/my-images/83 ... 0209k.jpg/
Kuźnia
http://imageshack.us/photo/my-images/83 ... 0209k.jpg/
- krzysieklup
- Kontakt: