Budujemy młot resorowy

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Awatar użytkownika
wat93
Administrator
Kontakt:

Post autor: wat93 » 19 sie 2010, 14:35

to ladnie poszedles... ja jeszcze nic nie mam... ale kto wie... moze jeszcze przed sylwestrem stanie :-D

Awatar użytkownika
Nomad
Moderator

Post autor: Nomad » 19 sie 2010, 20:06

Jest dobrze, na dniach wrzuce zdjęcia.
Przekułem na próbe rozgrzany pręt, fajnie rozklepuje.
Oby tylko nadawał sie do zgrzewania.

Wszystkie częsci masz na każdym złomie.

Awatar użytkownika
pomocnik94

Post autor: pomocnik94 » 19 sie 2010, 22:36

Nie pasuje mi coś w tym twoim resorze, on ci nie będzie pracował należycie.
Masz jedno pióro dłuższe, a na nim 3 krótsze takiej samej długości.
Resor musi się giąć na całej długości w młocie bo to magazynator energii. A u ciebie podejrzewam, że się będą giąć tylko pojedyncze kawałki na końcach. A dodatkowo jak będzie sztywny, to ci każde uderzenie będzie niszczyć paski, łożyska. Zobacz jak wygląda resor w samochodach. Kolejne pióra MUSZĄ być krótsze, i w żadnym wypadku nie są ściśnięte po środku.
Kowadło tez powinno być o wieele cięższe od młota.
Jak się myle- poprawcie.
Pozdrawiam

DASZIN
Kontakt:

Post autor: DASZIN » 19 sie 2010, 23:15

Według mnie stopniowanie w resorze zależy od masy młota (siła, waga bijaka, grubość resora)
młotek Nomada jest mały resor ma parę piórek myślę, że nie ma to większego znaczenia, jedynie szabota mogła by być masywniejsza, - Nomad gratuluję ukończenia ;-)

Awatar użytkownika
Nomad
Moderator

Post autor: Nomad » 20 sie 2010, 09:15

Resory wbrew twoim przypuszczeniom pracują na całej długości ładnie się wyginając.
Teraz wygląda to inaczej, chwyciłem 2 dolne resory, skracając troche ich długośc, a 2 pozostałe są w celu właśnie zwiększenia energii.

Jak będzie za bardzo latał po kuźni, to rurę wypełnie piaskiem dla zwiększenia masy.

Awatar użytkownika
dambas

Post autor: dambas » 20 sie 2010, 22:45

Chłopaki nie stac mnie teraz na młot ale w okolicy znalazłem solidneą prase mimośrodową. 8-) Czy taka prasa może służyć do sklepywania końcówek prętów? Czy dac sobie spokój i nadal robić to ręcznie :-/

DASZIN
Kontakt:

Post autor: DASZIN » 20 sie 2010, 22:59

Prasa to pewnie minimum ze 40t. nacisku i to zależy od przekrojów materiału.
Ale takie prasy też sporo kosztują no i nie da się pracować tak jak na młocie, młot jest bardziej uniwersalny.
Osobiście radziłbym spróbować zrobić resoraczka.

Awatar użytkownika
StellArt

Post autor: StellArt » 21 sie 2010, 00:11

Ogólnie praski jak najbardziej nadają do takiej pracy, przed zakupem sprawdź nacisk podkładając ołowiany,cynowy pręt jeśli dobrze rozgniecie to i z gorącym żelastwem da sobie radę. Przykład prostej matrycy- żłobienia ułatwiają wykonanie szerszego spłaszczenia (materiał rozpływa się na boki) przy mniejszej sile nacisku i daje jakiś tam wzór ozdobny, oczywiście kwestia gustu, żłobienie oznaczone strzałką na rysunku przekroju wyciśnie na elemencie guzek który potem ułatwi zaczepienie przy wyginaniu w matrycy, giętarce itp.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
dambas

Post autor: dambas » 21 sie 2010, 10:19

Sporo materiału na budowę młota :-/
Może się zmobilizuje. Ta praca to bagatela 1200zł. Koleś kupuje wszystko po upadających zakładach i dalej odsprzedaje.
Dobra najpierw sprawdze nacisk na ten pręt ołowiany i zobaczymy co to za gówno.

Awatar użytkownika
Nikiel
Administrator

Post autor: Nikiel » 21 sie 2010, 11:55

Dambas, szanuj język.
rozmowę o prasach lepiej przenieść do rozmowy o prasach:P

Powiedz jakie jeszcze sprzęty ma ten koleś, może coś się komuś przyda.
ludzie dzielą się na dwie grupy:) pierwsza grupa to ludzie, którzy dzielą ludzi na dwie grupy, a druga to ludzie którzy tego nie robią :P

Awatar użytkownika
dambas

Post autor: dambas » 23 sie 2010, 12:03

Ma różne graty ten koleś. Motoreduktory, elementy do pras, duże wentylatory halowe, elktryka wiertła frezy (wykupił cała narzędziownie z fabryki fsc w lublinie!!!!), miał nawet namiar młotek ale duzy ponad 6ton wagi. Najlepsze jest to że po dziadku zostało mi sporo gratów i moge u niego wymienić coś za coś :-) lub z dopłatą. NIebawem podam kontakt do niego, bo nie pamietam tel.

FARBUŚ

Post autor: FARBUŚ » 23 sie 2010, 22:00

DASZIN pisze:Prasa to pewnie minimum ze 40t. nacisku i to zależy od przekrojów materiału.
Ale takie prasy też sporo kosztują no i nie da się pracować tak jak na młocie, młot jest bardziej uniwersalny.
Osobiście radziłbym spróbować zrobić resoraczka.
Sorki ,że się wtrącę - moja prasa ma 25T nacisku i rypie 14 kwadrat aż miło (20 kwadrat przy silnym rozgrzaniu).

DASZIN
Kontakt:

Post autor: DASZIN » 24 sie 2010, 08:02

No tak ale przyznasz, że w prasach lepiej mieć jednak nieco rezerwy mocy, w przypadku małego doświadczenia można taką uszkodzić (niedogrzany materiał. za duży przekrój).
No i w porównaniu z młotem ma raczej wąskie zastosowanie (matryce).
Ja mam praskę 6t i nie wiem do czego jej użyć,chyba tylko pod zakuwki się nada.

Dambas jak za 1200z to się opłaca tylko sprawdź nacisk.

FARBUŚ

Post autor: FARBUŚ » 24 sie 2010, 22:17

No i właśnie dlatego buduję młot. Po "Hefaistonie" wrzucę kilka zdjęć i krótkie opisy (głównie sprzęgła-konstrukcja na bazie Mr-ki).Myślę ,że się komuś przydadzą.

Awatar użytkownika
Nomad
Moderator

Post autor: Nomad » 04 wrz 2010, 10:04

Skończyłem młota.

Już jest postawiony w docelowym miejscu, lecz chyba zmienie rodzaj wytłumienia, bo aktualnie mam gąbke.

Obrazek

Ogólnokształt.

Obrazek

Pedał do regulacji obrotów, nie jest on zamocowany na stałe, lecz moge go sobie przesunąc gdzie mi sie podoba, a że jest dośc masywny, to się nie przesówa podczas pracy.

Obrazek

Pokaz jego możliwości.
Ośka fi około 40-45 przekuta w prawie kwadrat na 4-5 grzań, grzane troche za nisko, bo do pomarańczowego zamiast żółtego, ale i tak przekuło.

ODPOWIEDZ

Wróć do „NARZĘDZIA - tools”