Spotkania kameralne - nowa świecka tradycja

Spotkania, warsztaty, imprezy

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Awatar użytkownika
diskopolo007
Kontakt:

Post autor: diskopolo007 » 20 kwie 2010, 12:21

Na codzień jestem w Gdyni a do Puław przyjeżdżam czasami na łikendy i święta
moje słowo to mój honor, mój honor to moje życie.

Marcin
Kontakt:

Post autor: Marcin » 20 kwie 2010, 16:45

Witam wszystkich, jak Banan gdzieś wcześniej wspominał odwiedziłem go w poniedziałek. Przejechałem 276km ale naprawdę było warto. A więc krótka relacja: do Banana przyjechałem ok. 7rano i od razu poszliśmy do warsztatu. Banana zastałem przy produkcji gwoździ dla Grzegorza, chwilkę rozejrzałem się po warsztacie i przystąpiliśmy do robienia moich pierwszych kleszczy. Kiedy materiał grzał się w palenisku wypytywałem Banana o podstawowe wiadomości i techniki kucia ogólnie mówiąc pojechałem tam zaczerpnąć podstaw kowalstwa i mój cel został osiągnięty. Między czasie spęcznialiśmy, wydłużaliśmy i było też przebijanie, zrobionym wcześniej przebijakiem. Banan pokazał mi jak kuć na młocie własnej produkcji i udzielił mi wielu bardzo cennych rad jak dla mnie. Po skończonym kuciu była kawka, pyszny placek no i powrót do domu ;) Wycieczkę oceniam jako bardzo udaną pomimo przebytej odległości nie żałuję ani jednego przejechanego kilometra. Zapraszam do obejrzenia kilku fotek:

Majster w swojej pracowni :)

Obrazek

Młot własnej produkcji:

Obrazek

Kuźnia:

Obrazek

Kowadło:

Obrazek

Kleszcze:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wielkie podziękowanie z mojej strony dla Banana za udzielone lekcje :)

Tutaj link do filmiku jak pracuje Banana młot :)

http://www.youtube.com/watch?v=XcE8J5EBdzU
Młodości nie kupisz, ani nie sprzedasz

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum
Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa

Post autor: BANAN » 21 kwie 2010, 10:54

Od razu przy produkcji gwoździ ;-) Ja robię półfabrykat,a Grzesiek będzie go wykańczał czyli formował łeb.Na zdjęciu kuźni na ławeczce leżą półfabrykaty,a obok gotowe już gwoździe.Na kowadle założony jest mój prosty przyrząd do zaginania zakuwek.
Kontakt 517355290

Awatar użytkownika
Magda
Kontakt:

Post autor: Magda » 21 kwie 2010, 23:36

diskopolo007 na początek to można do nas . 27zł bilet PKS = 3 godziny jazdy. Swiątek piątek....
"Wszystkie zwierzęta są równe, ale niektóre równiejsze"

Grzesiek
Kontakt:

Post autor: Grzesiek » 18 lip 2010, 16:16

A mnie odwiedził kolega Sid:). Gościł u nas od poniedziałku do czwartku i bardzo to były miłe odwiedziny. Troszkę popracowaliśmy w kuźni, porozmawialiśmy o kowalstwie, technice kucia, sprzęcie, robieniu narzędzi itd. Pokazałem jak się spawa migiem i elektrodą, oraz powymienialiśmy doświadczenia. Ogólnie bardzo miło.
Sid - bardzo dziękuję za odwiedziny i wspólną pracę :). Szkoda że tak krótko a w dodatku byłem zawalony robotą, bo chciałem Ci pokazać jeszcze wiele innych rzeczy. No ale może następnym razem.
"kowal po to ma kleszcze żeby różne rzeczy trzymać"

Awatar użytkownika
Nikiel
Administrator

Post autor: Nikiel » 18 lip 2010, 18:01

:) na ten bananowy placuszek to mi smaka zrobiłeś:)

Super, że się ludzie odwiedzają! Myślę, że dużo dobrych rzeczy z tego wyniknie:)
ludzie dzielą się na dwie grupy:) pierwsza grupa to ludzie, którzy dzielą ludzi na dwie grupy, a druga to ludzie którzy tego nie robią :P

Awatar użytkownika
sid22kudlaty

Post autor: sid22kudlaty » 19 lip 2010, 09:54

Dzieki Grzesku za zaproszenie, milo bylo Cie odwiedzic :-)
Sporo sie nauczylem a i uswiadomilem sobie ze jeszcze wiecej sie nauczyc musze ;-)

Awatar użytkownika
pomocnik94

Post autor: pomocnik94 » 30 lip 2010, 21:58

Kamraci!
Może dobrym pomysłem było by jednak stworzenie tej mapy użytkowników ? Czyli mapa Polski z zaznaczonymi użytkownikami? Chyba już ktoś o tym wspominał. Było by łatwiej wyszukać kto jest najbliższej nas.
Czy ktoś coś takiego już tworzy? Jeśli nie, mogę zrobić lub pomóc.

Awatar użytkownika
Nomad
Moderator

Post autor: Nomad » 30 lip 2010, 23:13

Takie cos mają na knives.pl jak użytkownik chce, to zaznacza tam gdzie mieszka, i w profilu na dole jest mapka.

Trzeba by się zapytac kogos z nich jak cos takiego zrobic?

Awatar użytkownika
wat93
Administrator
Kontakt:

Post autor: wat93 » 31 lip 2010, 11:00

pomysl dobry ale ni cholery nie wiem jak to sie robi...

Awatar użytkownika
Nikiel
Administrator

Post autor: Nikiel » 31 lip 2010, 13:37

jestem za utworzeniem takowej mapki:) Pomocnik, masz zielone światło na działanie
ludzie dzielą się na dwie grupy:) pierwsza grupa to ludzie, którzy dzielą ludzi na dwie grupy, a druga to ludzie którzy tego nie robią :P

Awatar użytkownika
Matthan

Post autor: Matthan » 31 lip 2010, 13:48

Proponuje założyć temat i każdy kto chce wpiszę swoją miejscowość, a w google maps można chyba zaznaczać miejsca i zrobić taką mapkę... trzeba by było poszukać jeszcze takiego skryptu java pewnie już ktoś taki napisał.
Nie ma jak dym z kuźni, fajka w zębach
<Duch wieje przez świat>
Moje zdjęcia

Awatar użytkownika
bey
Administrator
Kontakt:

Post autor: bey » 01 sie 2010, 15:58

wystarczy, ze w profilu będzie taka mozliwość, nie potrzeba na to nowego tematu
Lepsze jest wrogiem dobrego

Awatar użytkownika
Grzegorz K.
Administrator

Post autor: Grzegorz K. » 01 sie 2010, 21:22

Discopolo ja już odpaliłem warsztat. Możemy się wreszcie dogadać co do spotkania
Obrazek

Awatar użytkownika
Yaro
Kontakt:

Post autor: Yaro » 05 wrz 2010, 22:36

Witojcie :-) . Wczoraj nawiedził mnie mister Salaputro z synem, co za tym idzie czas od rana do wieczora ciemnego spędziliśmy w rytmie bicia kowadeł. Junior zajmował się produkcją ślimaka sporych rozmiarów, my za to zajmowaliśmy się przekuciami w pręcie 30x20 w poprzek, fajna sprawa :mrgreen: . Zdarzyła się przerwa na pomoc mi w zanitowaniu mej aktualnej pracy za co dziękuję, gdyż sam bym nie podołał z powodu braku trzeciej ręki :-P. Po drodze jeszcze gustownie spalił nam się już przekuty pięciokrotnie pręt, ku oczywistemu z naszej strony...... jakby to określić, chyba każdy wie czemu ;). Kolejny jednak pręt z sukcesem uczyniliśmy oraz zgodnie z zamierzeniem dorobiliśmy mu eleganckie wstawki w postaci okrągłych prętów. Z opisu to chyba tyle, niżej kilka fotek z tej miłej soboty
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

ODPOWIEDZ

Wróć do „WARSZTATY KOWALSKIE, IMPREZY - hammer ins, events”