Kowal Zigmund.

Zdjęcia naszych prac

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Awatar użytkownika
StellArt

Post autor: StellArt » 09 cze 2010, 23:36

Najbardziej podobają ni się ramiona, ale ten koszyk (szyszkę) czy jak tam się to zwie bym usuną kątówką :lol:

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum
Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa

Post autor: BANAN » 10 cze 2010, 05:55

Stel spróbuj zrobić szyszkę z jednego kawałka zanim sięgniesz po szlifierkę ,to nie takie proste.
Kontakt 517355290

Marcin
Kontakt:

Post autor: Marcin » 10 cze 2010, 09:29

stefanik mam takie pytanie do ciebie odnośnie tej szyszki, sam często je wykorzystuję tylko że robię je samodzielnie i nie rozumie dlaczego krytykujesz ich stosowanie? Skoro to się klientom podoba? Co do szyszki z jednego kawałka potwierdzam nie jest to prosta sprawa, wielokrotnie próbowałem i efekty mizerne
Młodości nie kupisz, ani nie sprzedasz

Awatar użytkownika
Nikiel
Administrator

Post autor: Nikiel » 10 cze 2010, 09:47

:) nie ważne co się klientom podoba, Stefanik mówił co jemu się nie podoba. Ja mam podobne odczucia, jeśli chodzi o ten motyw. Ale tamte były syfiaste, a szyszka Zygmunta jest jak diament:) szacunek!
ludzie dzielą się na dwie grupy:) pierwsza grupa to ludzie, którzy dzielą ludzi na dwie grupy, a druga to ludzie którzy tego nie robią :P

Awatar użytkownika
stefanik

Post autor: stefanik » 10 cze 2010, 11:25

Marcinie przeczytaj sobie uważnie mój post , przecież wyrażnie napisałem że MNIE się ten motyw nie podoba, a co kto robi , gdzie i z czego mnie zupełnie nie obchodzi bo nic mi do tego. Sam motyw jako taki , jeśli w dodatku jest zrobiony "ręcznie" jest spoko, ale jeśli jedziesz przez wioski i na prawie każdym płocie go widzisz to może człowiekowi wyjść on bokiem, przesada nie jest w życiu dobra, płotów też się to tyczy. Ale to jest temat raczej na oddzielny wątek bo Zygmuntowi galerie zaśmiecamy, pozdrawiam.
Demokracja - ustrój w którym dwóch meneli spod budki z piwem ma dwa głosy, a profesor uniwersytetu jeden.

Zigmund

Post autor: Zigmund » 10 cze 2010, 19:39

Спасибо за отзывы. В наше время очень много современной ковки, а мне очень нравятся работы старых мастеров. В эти работы вложены душа мастера, тепло его рук. В мире много красивейших городов, таких как Прага, Краков (в которых я не был), так же Львов, Санкт-Петербург, да и у нас в Белоруссии есть старые замки, где можно поучиться мастерству. Я много лет своей жизни посвятил именно ручной художественной ковке, и как это у меня получается судить вам. Ковка дамаска – это еще одно мое хобби. Здесь тоже много возможностей показать красоту и режущие свойства металла.
Высылаю текст на русском, в надежде, что кто-нибудь переведет на польский. А то через переводчик получается бессмыслица.

Awatar użytkownika
wat93
Administrator
Kontakt:

Post autor: wat93 » 10 cze 2010, 19:57

yyy... Banan.. poprosze :-D

Awatar użytkownika
Grzegorz K.
Administrator

Post autor: Grzegorz K. » 10 cze 2010, 20:53

Dziękuję za opinie. W dzisiejszych czasach dużo jest nowoczesnego kowalstwa, a mi bardzo podoba się praca dawnych mistrzów. W tych pracach jest dusza mistrza, ciepło jego rąk. Na świecie jest wiele pięknych miast takich jak Praga, Kraków (w którym nie byłem), jak również w Kijowie, Petersburgu, a u nas na Białorusi są stare zamki, gdzie można nauczyć się mistrzostwa (nie wiem czy do końca zrozumiałem). Mam wiele lat swojego życia poświęciłem sztuce jaką jest ręczne kucie, и как это у меня получается судить вам (nie odcyfrowałem). Kucie damastu - jest jeszcze jednym z moich hobby. Tutaj jest wiele możliwości, aby pokazać piękno i właściwości cięcia metalu.
Przesyłam tekst w języku rosyjskim, w nadziei, że ktoś przetłumaczy na język polski. To przez auttłumacza okazuje się nonsensem.
Obrazek

Awatar użytkownika
StellArt

Post autor: StellArt » 10 cze 2010, 22:20

Szyszka jest bardzo prosta o ile ma się młot, rozcinasz kwadrat po czym ponownie go przekuwasz na kwadrat żeby pozbyć się śladów po przecinaniu i odzyskać krawędzie

Awatar użytkownika
Pawel.G
Kontakt:

Post autor: Pawel.G » 11 cze 2010, 01:17

Ladne Prace Zigmund !!!! Naprawde aż miło popatrzeć :)
Jedyne co mi przeszkadza w twoich realizacjach to wszędzie ta PATYNA !!!!! A w twojej ostatniej pracy to aż kipi złotem miedzią itp: :) :) Myśłę ze pracę na tak wysokim poziomie jak twoje nie potrzebują dodatkowych sztucznych ozdobników!!!! które tak naprawde nie zdobią a wręcz przeciwnie szpecą.Masz bardzo wyrazną fakturę i linię której zupełnie nie musisz podkreślać "sztuczną patyną"

Zigmund

Post autor: Zigmund » 11 cze 2010, 18:31

Pawel.G nie podoba mi się patyna. Kocham więcej niż tylko metal polerowany (вороненый) i pokryty woskiem pszczelim. Ale klienci chcą patyna.

Awatar użytkownika
Grzegorz K.
Administrator

Post autor: Grzegorz K. » 11 cze 2010, 22:13

Prawo rynku :-/
Obrazek

Awatar użytkownika
Nikiel
Administrator

Post autor: Nikiel » 12 cze 2010, 23:10

A Zygmunta, to trzeba zaprosić na jakieś nasze spotkanie:) Albo my do niego pojedziemy?:)
ja bardzo chętnie!

Zigmund

Post autor: Zigmund » 13 cze 2010, 17:26

Nikiel хотел в этом году приехать в Закапане, но не прислали приглашение. А без приглашения на польской
границе с работами не пропустят. Да и сейчас у меня очень много заказов. Если появится возможность, то встретимся.
Если есть у тебя желание приезжай ко мне сам. Года три назад снимали фильм про меня, попробую как-нибудь закачать и показать на форуме.
А если не получиться, то тогда попробую кем-нибудь передать в Польшу, если конечно вам интересно.

Nikiel chciał w tym roku przyjechać do Zakapane, ale nie wysyła zaproszenia. I bez wezwania z Polski
granicy z pracy nie brakuje. I teraz mam dużo pracy. Jeśli widzisz szansę, a następnie spotkać.
Chodź ty do mnie sam. O trzy lata temu filmem film o mnie, postaram się jakoś wgrać i wyświetlać na forum.
A jeśli nie, spróbuj przejść ktoś w Polska, o ile oczywiście są zainteresowani.

Awatar użytkownika
Grzegorz K.
Administrator

Post autor: Grzegorz K. » 13 cze 2010, 21:32

Zigmund to do Ustki nie przyjedziesz? Szkoda.
Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „GALERIA - gallery”