Moje wypociny
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
Moje wypociny
Pochwaliłem się Wam moją kuźnią, to i z pewną nieśmiałością przedstawię efekt pierwszych uderzeń młota. Proszę o wyrozumiałość, bo to pierwsza rzecz jaką wykułem. Zrobiłem go z kawałka okrągłego pręta fi 12 na podstawie filmików z youtube. Widelec do grilla - tadam:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pozdrawiam serdecznie
PiotrP
PiotrP
Re: Moje wypociny
Wiadomo, trzeba dobrze zjeść żeby mieć siły w tym fachu czyli dobre początki 
Widełki wyprowadzone z całości czy nieśmiało doczepione spawareczką ?
Ładnie wyglądają
Oczywiście, że widełki z całości. Zaczynać od świętokradztwa? Chcę być kowalem, a nie spawaczem.Bobodar pisze:Wiadomo, trzeba dobrze zjeść żeby mieć siły w tym fachu czyli dobre początki
Pozdrawiam serdecznie
PiotrP
PiotrP
Spawarka to znowu nie taki grzech 
Może trzeba "wyżej" grzać materiał żeby rąsi nie męczyć zbytnio?
Może trzeba "wyżej" grzać materiał żeby rąsi nie męczyć zbytnio?
No jeśli to Twoja pierwsza praca to myślę, że zdolny jesteś
. Wyszło super!
"Gdy trudu brak, maestrii brak"
Lipali
Lipali
-
graffic
Jeśli to faktycznie pierwsza praca - to całkiem nieźle
ale żeby pozostać sobą:
- przy skręcaniu nie możesz doprowadzać do dużych różnic w temperaturze nagrzania materiału w całej strefie skręcanej inaczej wychodzi to co wychodzi, czyli nierówny skręt - w skrócie, należy równomiernie nagrzać cały odcinek, który podlega skręcaniu (przy długim skręcie trzeba robić to etapowo), i pamiętać że skręcanie zaczyna się w miejscu gdzie materiał trzymają szczęki imadła i klucza lub "F-ki" - rzecz do przećwiczenia
- kontrola skręceń i współpłaszczyznowość - skręt jest nierówny, a kwadrat przed skrętem (od strony zębów) jest w innej płaszczyźnie niż kwadrat za skrętem (w tym wypadku, jest nadmiar skręcenia w ostatniej fazie przez co nie wygląda to estetycznie
- widełki - dobrze że odkute z całości - choć widać że mordowałeś się z tym elementem
- bo rozwidlenie jest przecienione i są rysy (przegrzany materiał) - w skrócie, mniej nagrzań i bardziej efektywne wykorzystanie czasu nagrzanego materiału, pręt 12 przed rozcięciem trzeba lekko spłaszczyć, wówczas łatwiej jest wykonać rozcięcie i wypracować poszczególne "zęby" - rzecz do przećwiczenia
- zawijasek na końcu - ok jeśli taki Ci pasuje
- część uchwytu - czy to jest wygodne ??? - chyba średnio... teraz jest fascynacja dziełem, ale popatrz na to obiektywnie i zadaj sobie pytanie: czy to jest wygodne ?, nie "ucieka" z ręki ?, jest za cienkie / grube ?, itd... (ostatecznie zrobiłeś rzecz użytkową)
a poza tym dobrze, że bez spawania
ale żeby pozostać sobą:
- przy skręcaniu nie możesz doprowadzać do dużych różnic w temperaturze nagrzania materiału w całej strefie skręcanej inaczej wychodzi to co wychodzi, czyli nierówny skręt - w skrócie, należy równomiernie nagrzać cały odcinek, który podlega skręcaniu (przy długim skręcie trzeba robić to etapowo), i pamiętać że skręcanie zaczyna się w miejscu gdzie materiał trzymają szczęki imadła i klucza lub "F-ki" - rzecz do przećwiczenia
- kontrola skręceń i współpłaszczyznowość - skręt jest nierówny, a kwadrat przed skrętem (od strony zębów) jest w innej płaszczyźnie niż kwadrat za skrętem (w tym wypadku, jest nadmiar skręcenia w ostatniej fazie przez co nie wygląda to estetycznie
- widełki - dobrze że odkute z całości - choć widać że mordowałeś się z tym elementem
- zawijasek na końcu - ok jeśli taki Ci pasuje
- część uchwytu - czy to jest wygodne ??? - chyba średnio... teraz jest fascynacja dziełem, ale popatrz na to obiektywnie i zadaj sobie pytanie: czy to jest wygodne ?, nie "ucieka" z ręki ?, jest za cienkie / grube ?, itd... (ostatecznie zrobiłeś rzecz użytkową)
a poza tym dobrze, że bez spawania
Witajcie!
Nie pochwalę się moją próbą wykonania listka, bo zwyczajnie mi nie wyszło. Co prawda żona i znajomi robią achy i ochy, ale ja patrzeć na niego nie mogę - za długi i krzywy, jakby po strasznej suszy.
Za to jestem zadowolony z mojej trzeciej pracy. Wiem, wiem, krzyżyk to nic ambitnego, ale na czymś trzeba ćwiczyć. Poza tym zrobienie go było sporą frajdą. Fakturę wykonałem wyszlifowanym w "gałkę" małym młotkiem. Przy okazji zobaczcie w jakich okularach kuję.
Tak, to wzór RAF-u.
Nie pochwalę się moją próbą wykonania listka, bo zwyczajnie mi nie wyszło. Co prawda żona i znajomi robią achy i ochy, ale ja patrzeć na niego nie mogę - za długi i krzywy, jakby po strasznej suszy.
Za to jestem zadowolony z mojej trzeciej pracy. Wiem, wiem, krzyżyk to nic ambitnego, ale na czymś trzeba ćwiczyć. Poza tym zrobienie go było sporą frajdą. Fakturę wykonałem wyszlifowanym w "gałkę" małym młotkiem. Przy okazji zobaczcie w jakich okularach kuję.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pozdrawiam serdecznie
PiotrP
PiotrP
Krzyżyk - ładnie i czysto. Okulary - aż szkoda używać!
"Gdy trudu brak, maestrii brak"
Lipali
Lipali
Cieszę się, że krzyżyk Ci się podoba.
Co do okularów to polecam - oczywiście szybki z poliwęglanu. Dobrze przylegają, nie odgniatają skóry, mocowane na materiałową gumkę, o dziwo nie łapią mgiełki i nic nie wpadnie do oka z boku. Człowiek zapomina, że ma coś na głowie. Dodatkowo pot oczu nie zalewa. Szkiełka są trochę w głębi ramki, dzięki czemu się nie rysują. Kupiłem je dla żartu i zabawy, jako modelarz i miłośnik lotnictwa, ale są tak wygodne, że będę w nich kuł. Do tego plus dziesięć punktów do szpanu, gdy sąsiad przyjdzie.
Co do okularów to polecam - oczywiście szybki z poliwęglanu. Dobrze przylegają, nie odgniatają skóry, mocowane na materiałową gumkę, o dziwo nie łapią mgiełki i nic nie wpadnie do oka z boku. Człowiek zapomina, że ma coś na głowie. Dodatkowo pot oczu nie zalewa. Szkiełka są trochę w głębi ramki, dzięki czemu się nie rysują. Kupiłem je dla żartu i zabawy, jako modelarz i miłośnik lotnictwa, ale są tak wygodne, że będę w nich kuł. Do tego plus dziesięć punktów do szpanu, gdy sąsiad przyjdzie.
Pozdrawiam serdecznie
PiotrP
PiotrP
Fajnie że działasz, krzyżyk ładny
No i szkoda że nie pokazałeś liścia
No i szkoda że nie pokazałeś liścia