Kuźnia Ulfara

Zdjęcia i opisy naszych kuźni.

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Awatar użytkownika
Bodar
weteran forum

Re: Kuźnia Ulfara

Post autor: Bodar » 22 mar 2020, 07:25

Najprościej w otwór dziurownicy wsadzić (ok.) metrową rurę (gruby pręt) i przechylając sprowadzić całość "do parteru". Oczywiście nie zapomnieć przywiązać ją do stojaka na czas przechylania sznurem lub drutem.
Stojak przestawić, dz. przetoczyć, a stawianie na wspak jak kładzenie. To już tylko 60 kg w skrajnym położeniu ;)

graffic

Post autor: graffic » 22 mar 2020, 09:34

Saduria

przykład na szkicu - pewnie jeden z wielu

w ten sposób można podnieść spore ciężary mając niewiele rzeczy pod ręką - tu akurat potrzebne są: dwa gwinty (jeden też dałby rade pewnie, generalnie im większy wymiar tym łatwiej / szybciej się podnosi) - dwa płaskowniki gr min. 6 mm (ewentualnie jakieś deski gr min 2,5-3 cm - ale wówczas trzeba dać podkładki pod nakrętki) i jakaś belka wsporcza (zasada działania - jak przy ściągaczach np. do łożysk)

Patent Bodara - też stary i dobry - ale wymaga więcej siły, no i czasami przy jednej osobie ciężko podnieść jedną stronę płyty i równocześnie ją podklinować

graffic_podnoszenie_na_śrubach.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

piotr1as

Post autor: piotr1as » 22 mar 2020, 09:54

Patent Bodara nie jest taki ciężki, im dłuższa dźwignią tym łatwiej.
Postawiłem tak kowadlo 300kg.💪

Awatar użytkownika
Saduria
forumoholik

Post autor: Saduria » 22 mar 2020, 12:46

Dzięki za rysunek teraz jest jasne :)

Awatar użytkownika
Aries
Moderator
Kontakt:

Post autor: Aries » 22 mar 2020, 15:28

Ulfar pisze:
21 mar 2020, 23:42
Swoją drogą Aries - byłem na tym pamiętnym Turnieju w Legnicy, kiedy zajęliście z Michałem I miejsce. Bardzo mile w pamięci zapadł mi tamten wyjazd.
Co prawda jakoś nie kojarzę Cię z tamtego wyjazdu ale i tak przyjemniej rozmawiać przez internet z kimś kogo się już wcześniej poznało na żywo.
Powodzenia w dalszych działaniach!
"Gdy trudu brak, maestrii brak"
Lipali

Awatar użytkownika
Aries
Moderator
Kontakt:

Post autor: Aries » 22 mar 2020, 15:31

Co do podnoszenia ciężarów, to dawniej flisacy (ale tacy z moich stron - Borowiacy) używali bardzo prostego sprzętu zwanego ladą.
Lipali

Awatar użytkownika
Aries
Moderator
Kontakt:

Post autor: Aries » 22 mar 2020, 18:00

U Ciebie to chyba jakoś tak wygląda. Po lewej i prawej stronie od dziurownicy jakieś "meble" na zdjęciu widać. Może takim sposobem?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Lipali

Ulfar

Post autor: Ulfar » 22 mar 2020, 18:24

Dzięki za rysunki i rady. Niestety szafka po prawej stronie jest bardzo "chwiejna" i na pewno nie wytrzyma takiego naporu. Stół z lewej strony ma też bardzo cienkie deski, jeszcze go nie skończyłem (jedynie zeprzeć na ramie). Najlepsza metoda będzie najprostsza - mocno związać do ramy potem długa przedłużka/pręt w otwór i położyć.
Kurcze, bardzo mnie zaskoczyliście tymi szkicami, nie myślałem, że komuś się będzie chciało jeszcze to rozrysowywać, przy okazji trochę teorii i ciekawostek (+)!
W każdym razie dziękuję, jakoś sobie dam z tym radę :D

Jak nie będzie już żadnych schodków po drodze, to do września będę się przeprowadzał z tym majdanem do warsztatu. Palenisko wojskowe z tym napędem ręcznym na pewno sobie zostawię, bo wiadomo - na wsi czasem prądu brakuje, w teren też może kiedyś się przyda. Kupiłem kilka miesięcy temu palenisko z napędem nożnym do naprawy, bo myślałem że będzie lżej. Przyszedł kiedyś sąsiad z motyczką i spotkałem się z bardzo dużą życzliwością, bo w zamian za motyczkę z własnej inicjatywy naprawił mi pas skórzany do tego napędu, porządnie zszył, zaimpregnował i zdało egzamin (RYMARZ się tego nie podjął). Ale palenisko stoi, bo ośka jest krzywa i gorzej się na tym pracuje niż na ręcznym, w każdym razie nie jest mi potrzebne i będę chciał ją sprzedać.

Poproszono mnie również, żebym wstępnie wycenił ile by kosztowało regenerowanie zębów od bron od 1/szt. i lemieszy. Pamiętam, że majster liczył koło 1-3zł za zęba, 20-35zł za bronę i 15-25zł za siekierę.
Jeżeli Pan domu nie zbuduje,
na próżno się trudzą ci, którzy go wznoszą.
Jeżeli Pan miasta nie ustrzeże,
strażnik czuwa daremnie.

Awatar użytkownika
Aries
Moderator
Kontakt:

Post autor: Aries » 29 mar 2020, 21:38

Wybacz, że zaśmiecam Ci temat ale wspominałem wyżej o ladzie flisackiej i dosłownie kilka chwil temu trafiłem na ciekawy film. Najważniejsze jest od mniej więcej 4 min ale warto zobaczyć całość.
https://www.youtube.com/watch?v=3KecA8Pyims
Lipali

ODPOWIEDZ

Wróć do „MOJA KUŹNIA - my smithy”