Maska spawalnicza

MAG, TIG, PLAZMA, LASER

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Awatar użytkownika
rav08
forumoholik
Kontakt:

Post autor: rav08 » 02 lis 2010, 18:56

Nomad jak będziesz zasłaniał maską oczy a nie materiał to szybka o wiele dłużej wytrzyma.Za blisko maske trzymasz.

Awatar użytkownika
Nomad
Moderator

Post autor: Nomad » 02 lis 2010, 20:00

No mam takie przyzwyczajenie, ze blisko materiału trzymam, to chyba przez to, dzięki za rade.

Awatar użytkownika
harlem
Kontakt:

Post autor: harlem » 02 lis 2010, 20:00

Nomad pisze:No tak, ale u mnie to sie zasyfia dosc szybko, tylko tak sie zastanawiałem, czy by to działało.
a co to za maska?

Awatar użytkownika
stefanik

Post autor: stefanik » 03 lis 2010, 00:52

Nomad , a czy przypadkiem nie masz tej szybki szklanej?, jeśli tak to zakup sobie poliwęglanowe , są dużo trwalsze . No i trzymaj maskę bliżej nosa ofkoz.
Demokracja - ustrój w którym dwóch meneli spod budki z piwem ma dwa głosy, a profesor uniwersytetu jeden.

Awatar użytkownika
jolo
forumoholik

Post autor: jolo » 03 lis 2010, 09:29

ja k samościemniacz to tylko 3M speedglas , da sie ustrzelić na alledrogo za 7 8 stów , nie spawajcie w tych syfach po 300zł , potem wielokrotność tej sumy zostawicie u lekarzy,

baterie w speedglasie mam już 4 lata , na mrozie deszczy i pyle, poza tym jest kontrolka /LOW Batery/ wiec nie ma obawy że padną na montażu, jakby ktoś potzrebował poliweglany zewnętrzne do 900X , to mogę odstąpić z 10szt, mnie 3 szt starczają na rok :->

Awatar użytkownika
Nomad
Moderator

Post autor: Nomad » 03 lis 2010, 09:37

Tak mam szklane szybki, mam ich dośc duży zapas, więc nie będe kupował nowych, mam zwykłą maske, nie samościemniającą, choc taką też planuje zakupic.

Awatar użytkownika
karendt
Kontakt:

Post autor: karendt » 03 lis 2010, 20:31

Rzeczywiście speedglas wymiata konkurencje w tym temacie.
Choć to w sumie dla zawodowych spawaczy, do pracy po wiele godzin dziennie.
Esaby czy inne w podobnej klasie nie są takie najgorsze,
Na pewno takiej za 150 bym nie radził.
Żelazo ciągnie męża ku sobie

Awatar użytkownika
harlem
Kontakt:

Post autor: harlem » 03 lis 2010, 21:24

jolo, widocznie trafiłeś na drogiego syfa. :-P

Awatar użytkownika
jolo
forumoholik

Post autor: jolo » 04 lis 2010, 07:57

nie no jak ostatnio widziałem sklpach tpo 240 zł były , a takie z napisami esab i lincoln po 300zł, tylko ciekawe ze te niby esaby byłu identyczne jak te najtańsze tylko zułte i z napisami ,
kiedyś miałem kupować esaba ze stanów z dużą szybka tzw 2DIN, ale mnie suma nie puściła 1400 zł , tki model mieli na discovery goście od choperów

Awatar użytkownika
harlem
Kontakt:

Post autor: harlem » 04 lis 2010, 18:09

Jolo, miałem w rekach speedglasa i nawet nim kilka spawów połozyłem i doceniam, faktycznie pierwsza liga. Mojego lincolna mam prawie 2 lata i naprade żadne plastki pokrętła nic sie nie zdefermowało, nie popękało, dispalay działa jak zawsze, opóźnienie i czułość normalnie funkcjonuje, docisk opaski czoła trzyma właściwie tak jak opuszczanie przyłbicy. A eksploatacyjnie wymieniam plexi i od czasu do czasu piorę czołową opaskę. Budżet 300pln, zarobiła juz na siebie. Dlatego innym polecam, bo 1kpln za 3M to dla pierwszaków (hobbystów) spory budżet.

Awatar użytkownika
Dziad Kowalski

Post autor: Dziad Kowalski » 04 lis 2010, 18:26

harlem pisze:Budżet 300pln, zarobiła juz na siebie. Dlatego innym polecam, bo 1kpln za 3M to dla pierwszaków (hobbystów) spory budżet.
Słuszna uwaga, bo pytanie było o maskę dla początkującego, na próbę i nikt nie pytał się o sprzęt dla spawacza zawodowego bo to inna bajka. A za dziesięć lat naukowcy z NASA powiedzą ,że speedglas to lipa a ci co go urzywali to przez ten czas niszczyli oczy... tak już jest w tym biznesie.. i nastanie era masek z inteligentną membraną z supernowoczesnego tworzywa którego skład będzie pilnie strzeżony przez kolejnych kilka lat...

szekspir

Post autor: szekspir » 04 lis 2010, 19:07

Nidhogg-dawno wam podziękował za porady ,a wy dalej ciągniecie temat wyższości jakichś tam masek,jakby to był temat być albo nie być :-P Ja za granicą z braku maski pospawałem przez butelkę piwa typu Amstel,wzięłem kase i wzrok mam jak sokół :mrgreen:

Awatar użytkownika
jolo
forumoholik

Post autor: jolo » 04 lis 2010, 19:47

harlem opasek sie nie pierze :-) 2 zł szt, nagłowie wymieniam co pól roku 10zł szt, ale zasadzie nie to sie liczy , znajdźcie na you tube porównanie krasztestów , lexusa i chińskich aut , zobaczycie różnice, chinczyki u siebie nie mają żadnych badań ani kontroli jakości , dopuszczają do użycia towar nie sprawdzony, mieli już wiele wpadek , dla tego uważam że wszystko co tanie to syf

poza tym podstawowa różnica miedzy moim speedglasem a tanizną to że ja mam na rozjaśnionym 2,5 Din a syfony 4din, pewnie są też różnice w innych parametrach przede wszystkim w niskich temperaturach tzn , maski tanie zachowują parametry w przedziale temperaturowym mniejszym niż drogie, jak by sie zagłębić w szczegóły to różnic bedzie sporo , moja ma np filtr atermiczny a wasze?

poza tym made in sweden i Marka 3M zobowiązuje

szekspir to ze nidhog podziękował to nie znaczy że tylko on czyta , my sie spieramy a chłopaki wnioski wyciągają , wiec warto się rozpisywać aby kiedyś ktoś znalazł jak najbardziej rzetelne opinie o sprzęcie ,

ps jak kogoś nie stać na ściemniacza to zwykła przyłbica z podglądem albo maska wystarcza, w zupełności

szekspir

Post autor: szekspir » 04 lis 2010, 20:01

To sorry ;-) :-P :mrgreen:Kiedyś w szkołach i naszych polskich zakładach były zwykłe maski i przy ich pomocy wykształcono nie takich mistrzów spawalnictwa,więc do nauki zwykła jest wystarczająca,nie spawamy rurociągów gazowych,badanych na szczelnośc...Więc jesli ktoś ma wyższej jakości równiez jest o.k

Awatar użytkownika
jolo
forumoholik

Post autor: jolo » 04 lis 2010, 20:38

Szekspir ja kiedyś nie zabrałem maski na montaż , klientaka znalała u siebie 3 pary okularów słonecznych i krem filtr 8 na twarz, :mrgreen: ale była jazda , 8-), co sie nie da ,jak sie da

ODPOWIEDZ

Wróć do „CIĘCIE I SPAWANIE - cutting and welding”