Hartowanie blach

Hełmy, zbroje itp.

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Awatar użytkownika
Oficyer

Post autor: Oficyer » 28 maja 2013, 12:12

BANAN pisze:Jak technicznie chcesz to przeprowadzić? Trzeba było zajrzeć chociażby do Wikipedii ,,Nawęglanie w proszkach: Przedmiot umieszczany jest w specjalnej skrzynce wypełnionej sproszkowanym węglem drzewnym, najczęściej dębowym, bukowym lub brzozowym, wymieszanym ze środkami przyśpieszającymi nawęglanie takimi jak węglan baru, węglan sodu itp. Nawęglanie proszkowe prowadzi się w temperaturze około 900–950 °C. Przedmiot nawęglony często hartuje się powierzchniowo." Jak chcesz blachę np. na napierśnik umieścić w skrzynce? Drobne elementy w domowych warunkach można w ten sposób nawęglać,ale nawęglanie elementów o większych gabarytach byłoby mocno nie ekonomiczne :P
Małe ;) gorzej tu z hełmem, cóż na razie st3 a co później to się zobaczy. Ograniczenia finansowe i technologiczne trochę hamują rozwój do twardych blach ale st3 tyle co jej używałem daje radę.

Awatar użytkownika
Blady

Post autor: Blady » 23 lip 2013, 12:37

ja sam mimo ze zrobiłem już kilka hełmów z średniowęglowej blachy, sam walczę w starym hełmie Hefajsta z st3 i daje rade, tylko wspawałem do środka wzmocnienie.
Z hartowanymi hełmami jest jeden problem. Normalnie blacha przejmuje część energii z uderzenia odkształcając się, jeśli masz mocno zahartowany hełm, blacha bedzie twarda, co oznacza ze nie odkształci się pod wpływem uderzenia i przekaże całą energię dalej, czyli na głowę i kręgosłup, co może skończyć się źle.
pomysłowość jest trzecią ręką rzemieslnika:)

http://artifex-rzemioslo.pl/?strona=o_nas

Awatar użytkownika
Jacenty
weteran forum
Kontakt:

Post autor: Jacenty » 23 lip 2013, 14:41

Rozmawiałem kiedyś z Tomkiem Gomołą, który powiedział, że przez zbytnie utwardzanie blach można się dożywotnio skrzywdzić. Powiedział również, że blacha nie może być sprężyną i musi dobrze przyjmować ciosy, czyli poddawać się uderzeniu.

BB

Post autor: BB » 23 lip 2013, 20:55

Ale Gomoła nie robi zbroi.

Awatar użytkownika
Jacenty
weteran forum
Kontakt:

Post autor: Jacenty » 23 lip 2013, 20:58

Jak do niego dzwoniłem to akurat jakąś kończył. Wiedza jaką posiada jest olbrzymia na tyle, że spokojnie książkę może napisać.

BB

Post autor: BB » 23 lip 2013, 21:20

Płaty sobie zrobił. Misiurkę i jedną klepsydrę. Tyle widziałem. To, że mówi dużo i z przekonaniem, nie znaczy ,że zawsze ma rację. Prędzej pytał bym Tomalę. Chociaż ona akurat, w ogóle nie dzieli się swoimi sekretami.

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum
Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa

Post autor: BANAN » 23 lip 2013, 22:51

Ten się nie dzieli, kto tak naprawdę niewiele wie, w obawie, że się wyda :lol:
Kontakt 517355290

ODPOWIEDZ

Wróć do „ PŁATNERSTWO - armorer's trade”