1. Co to hartowanie w azocie? (link? artykuł?) Na moją małą główkę, azot to można wykorzystywać do hartowania w piecach próżniowych, o innych procesach hartowania w azocie nie słyszałem. A tym bardziej o hartowaniu w azocie stali niskowęglowych elektrotechnicznych.
2. Mangan jest pierwiastkiem węglikotwórczym, zastępuje Fe w Fe3C tworząc węglik (Fe-Mn)3C, Chrom jest też pierwiastkiem węglikotwórczym, stal o zwiększonej zawartości chromu ma więcej węglików w porównani ze stalą bez chromu o takiej samej zawartości węgla (np. 1%): stal ŁH15 ma więcej węglików od stali N10, da się nawet policzyć ile, lub można poszukać, ktoś już to porachował.
Mangan i Chrom nie wpływają na wielkość węglików, ty możesz wpływać na ich wielkość prowadzeniem wytopu, obróbką plastyczną, obróbką cieplną.
Ilość grzań w stali (np. przywołana ŁH15) nie wpływa na wielkość ziarn, na wielkość ziarn wpływa technolog opracowując schemat obróbki cieplnej. Bez problemu mogę nagrzać stal ŁH15 choćby i 100 razy i do tego jeszcze ziarna zmniejszę, siatkę węglików rozbiję itd.
3. Ważne jaki dostaniesz martenzyt po hartowaniu, bo można uzyskać różne struktury martenzytyczne, choćby: niskowęglowe, wysokowęglowe, bezwęglowe, skrytoiglaste itd.
Dostatecznie miękka struktura by się ostrze nie wykruszyło? Walniesz jakąś liczbą w HRC? Ciągliwość w pierwszym rzędzie zależy od wielkości ziarn, przy założeniu że struktura jest poprawna.
Co to dokumentacja z huty? Możesz pokazać takową z pieczątką huty, gdzie masz podane warunki obróbki cieplnej gwarantującej "odpowiednią strukturę"? Na ciągliwość wpływa obróbka plastyczna (jesteście kowale, obrabiajcie plastycznie poprawnie), zmniejszenie ziarna, brak siatki węglików, wielkość węglików (rozbitych obróbka plastyczną), ich rozłożenie itd. Spora doza doświadczenia? Szczęścia? Wystarczające jest czymać się zaleceń przeróbki plastycznej i znajomość CTP, resztę samemu da się wymyśleć.
4. Co to osłabienie struktury na krawędzi ziaren? W temperaturach pokojowych granice ziarn mają większą wytrzymałość niż samo ziarno (większe EBU). Stąd stale SSPW mają drobniutkie ziarno w porównaniu z np. St3S, mało tego mniejsze ziarno=większa wytrzymałość: wzór hala-Petcha
http://home.agh.edu.pl/~gjs/wp-content/uploads/MDOP.pdf
Co to przejścia ziaren ferryt/martenzyt? Jak masz takie przejście w stali np. NMWV, ŁH15 itd. to znaczy, że zjebałeś tak, że mnie trudno jest to sobie wyobrazić.
Co to znaczy struktury za wielkie? Walnij wielkością ziarna wg PN, oraz podaj metodę pomiaru tych struktur!
Podsumowując:
PIERDOLISZ, wprowadzając ludzi w błąd.
A na temat: jak ktoś przebrnie przez tą kobyłę, to wyjaśnione jest troszku z tą agresją cięcia, mityczną piłką węglikową (nieistniejącą).
http://forum.knives.pl/index.php/topic,154270.0.html
pozdro