Budujemy młot resorowy
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
Tak jak sugerowałeś, umocowałem sprężynę, przez przewiercenie w poprzek za pierwszymi zewnętrznymi zwojami kielichy i założyłem śruby fi 8.BANAN pisze:Zamocuj sprężynę by pracowała w obie strony, zarówno na ściskanie, jak i na rozciąganie.
Zacząłem też modyfikować dolne ramiona, na regulowane. Jutro za dużo z robotą nie naskaczę , bo mam gości, ale coś tam zrobię. Trzeba będzie też z powrotem założyć większe kółko na silnik.
kontakt: 604 184 715
Sprężyna umocowana, działa w dwie strony.
Dolne ramiona przerobione, jest regulacja, skrócone po 4 cm (wkręcone).
Efekt taki, że jest to bardziej sztywne i sprężyste, natomiast wali w górę zamiast w dół.
Na filmiku (kręcony komórką), jest jeszcze małe kółko na silniku.
Po założeniu dużego, napiernicza tylko w górę, tak jak się tego spodziewałem...
Pozostaje mi tylko chyba przedłużyć bijak.
Dobrze myślę
http://www.youtube.com/watch?v=eFODT7Dt ... e=youtu.be
Dolne ramiona przerobione, jest regulacja, skrócone po 4 cm (wkręcone).
Efekt taki, że jest to bardziej sztywne i sprężyste, natomiast wali w górę zamiast w dół.
Na filmiku (kręcony komórką), jest jeszcze małe kółko na silniku.
Po założeniu dużego, napiernicza tylko w górę, tak jak się tego spodziewałem...
Pozostaje mi tylko chyba przedłużyć bijak.
Dobrze myślę
http://www.youtube.com/watch?v=eFODT7Dt ... e=youtu.be
prowadnica bijaka
Witam.
siedzę sobie i myślę nad prowadnicą bijaka do mojego młota i zastanawiam się czy by nie zrobić czegoś podobnego do oryginalnego MR 80A czyli sam bijak chodzący w prowadnicach np z kątownika mocowanych po dwóch stronach i na bijak albo wyfrezowane prowadnice albo tez z kątownika pasującego w poprzedni takie <<bijak >>
Co o tym sądzicie sprawdzi się to??
siedzę sobie i myślę nad prowadnicą bijaka do mojego młota i zastanawiam się czy by nie zrobić czegoś podobnego do oryginalnego MR 80A czyli sam bijak chodzący w prowadnicach np z kątownika mocowanych po dwóch stronach i na bijak albo wyfrezowane prowadnice albo tez z kątownika pasującego w poprzedni takie <<bijak >>
Co o tym sądzicie sprawdzi się to??
http://www.youtube.com/watch?v=qTuJNARWkW8
Zobaczcie na tym filmiku obejrzałem kilka i widzę poważne błędy
od razu widać ze sprężyna jest zbyt krótka na oko sądzę ze powinna mieć najmniej 25 cm poza tym ona nie działa wcale na rozciąganie i to jest największy błąd konstrukcji ona musi być wstępnie bardzo mocno ściśnięta , jak widać długość bijaka w Twoim przypadku jest dobra nie trzeba nic poprawiać , trzeba również zauważyć ze skok bijaka jest różny wykorbieniu mimośrodu napędzającego młot , co do sprężyny ona będzie główną przyczyną zauważ jak silnie ona musi być napięta w tym młocie ze bijak gdy młot stoi jest uniesiony a łączniki są w położeniu poziomym sprężynę najlepiej kupić z jakimś sklepie rolniczym na pewno cos znajdziesz dla siebie 
Zobaczcie na tym filmiku obejrzałem kilka i widzę poważne błędy
- Tom Oldsmith
- Kontakt:
Sprężyna ma 18 cm jest ściśnięta do 15 cm. Większa raczej się nie zmieści w światło ramion.kubaspec pisze:http://www.youtube.com/watch?v=qTuJNARWkW8
Zobaczcie na tym filmiku obejrzałem kilka i widzę poważne błędyod razu widać ze sprężyna jest zbyt krótka na oko sądzę ze powinna mieć najmniej 25 cm poza tym ona nie działa wcale na rozciąganie i to jest największy błąd konstrukcji ona musi być wstępnie bardzo mocno ściśnięta , jak widać długość bijaka w Twoim przypadku jest dobra nie trzeba nic poprawiać , trzeba również zauważyć ze skok bijaka jest różny wykorbieniu mimośrodu napędzającego młot , co do sprężyny ona będzie główną przyczyną zauważ jak silnie ona musi być napięta w tym młocie ze bijak gdy młot stoi jest uniesiony a łączniki są w położeniu poziomym sprężynę najlepiej kupić z jakimś sklepie rolniczym na pewno cos znajdziesz dla siebie
Zewnętrzne zwoje ma unieruchomione śrubami na wylot więc na rozciąganie działa.
Obserwując działanie młota na wysokich obrotach, z dużym kołem na silniku,( nie ma go na filmie) widzę, że brakuje około 5 cm przestrzeni dla bijaka od góry, żeby nie uderzał w dół prowadnicy. Myślę że przedłużę bijak o te kilka cm i zobaczę co będzie.
Przy mocnym ściśnięciu sprężyny ramiona dolne są w poziomie w stanie spoczynku, u mnie są prawie w poziomie.Nomad pisze:Sprężyna w tym młocie nie może w ogóle działać na rozciąganie, ona ma na siłe rozpychać ramiona w każdym położeniu bijaka. Jak masz za słabo ściśniętą sprężynę, to przez to górna część lata jak chce, a bijak jak chce, a bijak powinien chodzić według częstotliwości nadawanej mu przez wichajster
Jak tak regulowałem, to jeszcze bardziej brakowało mi miejsca na skok w górę (uderza w prowadnicę, cały ruch przenosi się w górę). Umocowanie sprężyny za ostatnie zwoje miało na celu wymuszenie poderwania bijaka do góry i sprężyna może jak najbardziej działać na rozciąganie, bo niby właściwie dlaczego nie, skoro daje to lepszą sprężystość i bijak nie gubi rytmu. Bo amerykanie tak nie zrobili ? To będzie nowy patent, pomysłu BANANA,mojego wykonania.
Myślę, że trochę za nisko, o kilka cm przyspawałem prowadnicę i bijak przy dużej częstotliwości uderzeń nie mieści się w przestrzeni roboczej, dlatego mi wali w dolną część prowadnicy. Przedłużenie jego długości powinno pomóc.
Jacek Sz masz rację co do długości bijaka i obrotami. A te młoty chyba faktycznie są słabsze niż resoraki. Ale mnie się resorak w garażu nie zmieści, dlatego ta konstrukcja.
No cóż, będę kombinował, aż będę zadowolony z efektu.
Trzymam kciuki bo ta konstrukcja pomimo słabszego bicia, podoba mi się najbardziej. Zalatuje to trochę dawną mechanizacją, do której mam olbrzymi sentyment.
Tak podejrzewałem, że to oszczędna wersja z powodu braku miejsca. Sam nie wiem czy kiedyś nie pokuszę się by tego typu młotek postawić w warsztacie.

Dzięki Jacku.Jacek Sz pisze:Trzymam kciuki bo ta konstrukcja pomimo słabszego bicia, podoba mi się najbardziej. Zalatuje to trochę dawną mechanizacją, do której mam olbrzymi sentyment.![]()
Tak podejrzewałem, że to oszczędna wersja z powodu braku miejsca. Sam nie wiem czy kiedyś nie pokuszę się by tego typu młotek postawić w warsztacie.
![]()