Przybytek Dracoriana
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
-
egojack1
Odnośnie kasy na dalsze prace, to jeśli mogę dam Tobie małą poradę. Masz wakacje, kuźnia osiągnęła gotowość operacyjną. Zbadaj rynek (np allegro). Zaprojektuj kilka kowalskich drobiazgów, mniejszych, większych, łatwych, szybkich do zrobienia i sprzedaży. Dla Ciebie to już pikuś, a ludzie kupią takie rzeczy. Porób ładne foto, powystawiaj, posprzedawaj. Przyjemne z pożytecznym. 
-
graffic
Szymon - jak tak patrzę na te Twoje murowanie - to zdaje mi się, że się marnujesz jako murarz
hahah (w tym względzie podzielam pogląd Bobodara)
a na poważnie - fajna miejscówka i co najważniejsze - własnymi rękoma urządzona - szacunek
pamiętaj tylko, że podniosłeś sobie wysoko poprzeczkę (ad wykonawstwa) i tego samego oczekiwać będziemy w pracach kowalskich
- złomu mi proszę nie wrzucać do galerii

a na poważnie - fajna miejscówka i co najważniejsze - własnymi rękoma urządzona - szacunek
pamiętaj tylko, że podniosłeś sobie wysoko poprzeczkę (ad wykonawstwa) i tego samego oczekiwać będziemy w pracach kowalskich
Kuźnia stoi więc proponuję wykonać fotki posiadanych przez ciebie narzędzi. Po co? A no po to, że przy okresowych porządkach w warsztacie, wywalam graty, które uważam za mało przydatne, a które początkującym mogą wydać się wręcz niezbędne. Rrealizuję spore zlecenie i takie sprzątanko przewiduję na jesieni więc w razie nadwyżek sprzętowych mogę ci jakieś graty podrzucić. Może moim śladem pójdą również inni koledzy i w krótkim czasie zbierzesz narzędzia, które w innych okolicznościach gromadzić będziesz latami. Dobre chłopaczysko jesteś więc nie widzę przeciwwskazań do koleżeńskiej pomocy. 
- Dracorian
- forumoholik
Jacku dziękuję ogromnie
Owszem mogę wykonać takowe zdjęcia.[ale tak oddać??coś kasiorki mi tam jeszcze zostało
]
Wczoraj byłem na złomie [wspomniałem trochę tajemniczo w zdjęciach ostatnich wykopków]no i chodziło mi o kowadło.Spytałem się ostatnio czy mają jeszcze kowadło[50 kg jednorożne ze stopką do spęczania],które kiedyś widziałem-mieli.Miałem przyjechać w środę aż będzie drugi szef [pierwszy się nie zgodził
no a przydałoby się takowe kowadełko na wyjazdy]Przyjechałem,spytałem drugiego szefa i oczywiście ''NIE''
I tym sposobem dalej stoją tam 3 kowadła [jak pracownik mi powiedział nie używane].
Ale spokojnie,nie pali mi się.
Po prostu była okazja więc chciałem wykorzystać

Wczoraj byłem na złomie [wspomniałem trochę tajemniczo w zdjęciach ostatnich wykopków]no i chodziło mi o kowadło.Spytałem się ostatnio czy mają jeszcze kowadło[50 kg jednorożne ze stopką do spęczania],które kiedyś widziałem-mieli.Miałem przyjechać w środę aż będzie drugi szef [pierwszy się nie zgodził
Ale spokojnie,nie pali mi się.
Dobrym kowalem będziesz tylko wtedy,,kiedy to lubisz
- Dracorian
- forumoholik
Standardowo kilof,siekierka....
Ps.Mam już ugrany złomik.Panowie pokazali mi wielką beczkę wypchaną po brzegi głównie pilnikami,zdarzają się też drobne narzędzia i noże tokarskie-jak co to wiem gdzie po dobrą stal wpaść.
Ps.Mam już ugrany złomik.Panowie pokazali mi wielką beczkę wypchaną po brzegi głównie pilnikami,zdarzają się też drobne narzędzia i noże tokarskie-jak co to wiem gdzie po dobrą stal wpaść.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Dracorian
- forumoholik
Przygotowania na następną Sławę rozpoczęte
Znalazłem na złomie taki stojak.Nie duży.Chcę zrobić z niego przenośne palenisko [zawsze też może posłużyć za stojak pod dziurownicę,której nie mam
]
I kilka prętów z ogrodzenia do przekucia.
Znalazłem na złomie taki stojak.Nie duży.Chcę zrobić z niego przenośne palenisko [zawsze też może posłużyć za stojak pod dziurownicę,której nie mam
I kilka prętów z ogrodzenia do przekucia.
- Dracorian
- forumoholik
Jacku wcale nie wykluczam tej możliwości,a po rozmiarach jestem nawet za
No ale niestety dziurownicy nie mam
A są ważniejsze wydatki
No cóż jeszcze czasu mam sporo.Zobaczy się,a nawet jak zrobię palenisko-zawsze można rozebrać je do stanu pierwotnego. 
- Dracorian
- forumoholik
Dorobiłem się wosku pszczelego.Musiałem go jednak przetopić,bo był strasznie nie jednolity [jakiś taki ''doklejany'' warstwowo]i brudny.Pierwsze konserwowanie woskiem do niczego....element wleciał w piasek i trzeba było wszystko wypalać.Ale następne dwa super.Elementy nabrały ładnego czarnego kolorku i już nie martwię się że zardzewieją.[choć i tak są w domu,ale..niech kot nasika]
Jakiś miesiąc temu wybrałem się z kolegą do opustoszałej chałupy [normalnie wyglądała jakby ludzie z niej przed wojną uciekali] i znalazłem pilniczek i fajny klucz,chyba z możliwością otwierania kapsli.Idąc tą samą drogą napotkałem się na kawałek wyślizganego przez opony żelastwa i wygląda trochę jak łupa.U góry jest warstwa stali,a na dole żużel.Pobawię się wkrótce w przekucie tego.Jestem ciekaw co to.Przyciąga magnes [więc to chyba nie żeliwo-dobrze mówię?]
Jakiś miesiąc temu wybrałem się z kolegą do opustoszałej chałupy [normalnie wyglądała jakby ludzie z niej przed wojną uciekali] i znalazłem pilniczek i fajny klucz,chyba z możliwością otwierania kapsli.Idąc tą samą drogą napotkałem się na kawałek wyślizganego przez opony żelastwa i wygląda trochę jak łupa.U góry jest warstwa stali,a na dole żużel.Pobawię się wkrótce w przekucie tego.Jestem ciekaw co to.Przyciąga magnes [więc to chyba nie żeliwo-dobrze mówię?]