Co egojack robi w swoim kąciku kowalskim?

Zdjęcia naszych prac

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

egojack1

Re: Co egojack robi w swoim kąciku kowalskim?

Post autor: egojack1 » 30 maja 2016, 12:00

endrju pisze: To bardziej sztuka niż przedmiot czysto praktyczny
Ależ jest bardzo praktyczny, spęłnia swoją funkcję idealnie, kwiatek stoi, łodyga opiera się na podporze, a parkiet nie zawilgaca się pod donicą. :) Sztuki nie planowałem tworzyć. O podobieństwie lub jego braku do art deco może się ktoś inny niech wypowie, bo ja nie czuję się kompetentny.
Dara może uargumentuj swoją wypowiedź.
Endrju dziękuję za opinię ;) .

Awatar użytkownika
endrju

Post autor: endrju » 30 maja 2016, 12:39

egojack1 pisze:
endrju pisze: To bardziej sztuka niż przedmiot czysto praktyczny
Ależ jest bardzo praktyczny, spęłnia swoją funkcję idealnie, kwiatek stoi, łodyga opiera się na podporze, a parkiet nie zawilgaca się pod donicą. :) Sztuki nie planowałem tworzyć. O podobieństwie lub jego braku do art deco może się ktoś inny niech wypowie, bo ja nie czuję się kompetentny.
Endrju dziękuję za opinię ;) .
Nie umniejszam praktyczności tej podstawy. Chodzi mi o to, że prawdopodobnie zależało Ci głównie na tym, by oprócz spełniania swej roli również ładnie wyglądała, a to już moim zdaniem sztuka. Czysto praktycznie można by postawić donicę na cegłach i wbić w ziemię kijek, aby podpierał łodygę; chociaż na pewno znajdą się ludzie, którzy w cegłach i kijku dostrzegli by więcej sztuki niż w Twojej pracy. Ilu krytyków, tyle opinii.

egojack1

Post autor: egojack1 » 30 maja 2016, 13:10

endrju pisze: prawdopodobnie zależało Ci głównie na tym, by oprócz spełniania swej roli również ładnie wyglądała
Oczywiscie że tak, po to m. in. robię sobie rysunki w skali, aby widzieć proporcje i jak to się będzie w sumie prezentować. Oprócz tego zależy mi zawsze, aby w moich robotach uwzględnić nie próbowane przez siebie techniki i rozwiązania kowalskie.

Awatar użytkownika
Dara
arcyforumoholik

Post autor: Dara » 30 maja 2016, 17:09

egojack1 pisze:

.
Jeśli dla kogo Art déco to proste formy geometryczne,to fakt że wszystko może mu się kojarzyć.:)

Już zgodził bym się z dieselpunkiem ale z Art déco ? Co to to nie :)

graffic

Post autor: graffic » 30 maja 2016, 17:48

Art deco było geometryczne - wiec Dara spokojnie... (porównaj sobie z np. amerykańskim stylem art deco) - aż kanciasto jest...

co do skojarzeń z art deco - to chyba naprawdę za daleko posunięte skojarzenie :D i raczej nie próbowałbym przypisać jakiegoś konkretnego stylu poza Egojackowym oczywiście :)

Awatar użytkownika
Bodar
weteran forum

Post autor: Bodar » 30 maja 2016, 17:54

Dara pisze:Już zgodził bym się z dieselpunkiem ale z Art déco ? Co to to nie :)
Żeś pojechał. Jak już, to właśnie art deco.
Przyjmując że spełnia funkcję nietypowego mebla, ale mebla,
to wzornictwo w bardzo dużym stopniu nawiązuje do stylu Józka Hoffmana.

Rafale, patrząc na styl amerykański, to tu jesteśmy zgodni. Jednak a-d. to nie tylko Ameryka ;) , w niemieckim już można zauważyć krągłości ... nie tylko u Helgi :D
Ostatnio zmieniony 30 maja 2016, 18:03 przez Bodar, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Jacenty
weteran forum
Kontakt:

Post autor: Jacenty » 30 maja 2016, 17:59

Tak dla odmiany ja staram się unikać rysunków mając ogólny zarys projektu w wyobraźni i dzięki temu elementy dobieram intuicyjnie i efekt końcowy zaskakuje mnie samego. W moim odczuciu realizacja projektu z uwzględnieniem rysunku była by nudna, a tak wychodząc do roboty nie wiem co danego dnia będę robił i to jest w całej tej pracy najciekawsze. :D

graffic

Post autor: graffic » 30 maja 2016, 18:25

Jacek-Sz - nie wszyscy mogą pozwolić sobie na takie twórcze szaleństwo :D

Bobodar - owszem, częściowo masz rację, ale podobnie jak secesja - art deco było i geometryzujące i bardziej ornamentalne - choć art deco bardziej celowało w czystsze formy geometryczne (syntetyczne ujęcie), a siłę wyrazu uzyskiwało się przez zestawienie albo linii (jakiejś geometrycznie zdefiniowanej formy lub podziałów), albo kolorów (tak w dużym uproszczeniu) - okres przejściowy między secesją a art deco w Europie - jest trudny do uchwycenia formalnie i często to co jest jeszcze secesją geometryczną (np. w krajach niemieckojęzycznych) brane jest za art deco (rzadziej w druga stronę)

ja bardziej nawiązuje do wypowiedzi Endrju - że raczej nie skłaniałbym się do kwalifikowania pracy Egojacka jako utrzymanej w stylistyce art deco :)

Awatar użytkownika
Bodar
weteran forum

Post autor: Bodar » 30 maja 2016, 20:52

Proponuję neologizm ... np. art-ego? :)

egojack1

Post autor: egojack1 » 30 maja 2016, 21:23

Jacek-Sz pisze:Tak dla odmiany ja staram się unikać rysunków mając ogólny zarys projektu w wyobraźni i dzięki temu elementy dobieram intuicyjnie i efekt końcowy zaskakuje mnie samego. W moim odczuciu realizacja projektu z uwzględnieniem rysunku była by nudna, a tak wychodząc do roboty nie wiem co danego dnia będę robił i to jest w całej tej pracy najciekawsze. :D
Biorąc pod uwagę Twoje doświadczenie i dokonania jakoś mnie taki sposób tworzenia nie dziwi, oj nie. ;) Tak na marginesie nic nowego nie pokazujesz ze swoich prac ani na stronie, ani na FB, a jakoś nie wierzę, że sobie cały czas zalegasz tam u siebie na brzegu jeziora pomiędzy mostem kolejowym a drogowym :) .Pewnie robisz jakieś ciekawe rzeczy.
Bobodar pisze:Proponuję neologizm ... np. art-ego? :)
Ale z wpisem do Wikipedii to może się jeszcze chwilę wstrzymajcie :mrgreen: . :lol:

Awatar użytkownika
Jacenty
weteran forum
Kontakt:

Post autor: Jacenty » 30 maja 2016, 21:46

Jacku coś tam sobie dłubię, a konkretnie chrzcielnicę od około trzech miesięcy. Niedługo skończę to się pochwalę choć chwalić się nie lubię bom nieśmiały prawie jak co drugi na forum. :D

egojack1

Post autor: egojack1 » 30 maja 2016, 21:49

Tak, Jacku, tak, nieśmiałość i skromność to cechy pielęgnowane i dominujące u użytkowników naszego forum ;)

Awatar użytkownika
endrju

Post autor: endrju » 30 maja 2016, 23:16

graffic pisze:Art deco było geometryczne - wiec Dara spokojnie... (porównaj sobie z np. amerykańskim stylem art deco) - aż kanciasto jest...

co do skojarzeń z art deco - to chyba naprawdę za daleko posunięte skojarzenie :D i raczej nie próbowałbym przypisać jakiegoś konkretnego stylu poza Egojackowym oczywiście :)
Oczywiście prace Egojacka mają swój własny styl. Ja osobiście dostrzegłem w nim elementy charakterystyczne dla art deco. Ktoś inny być może dostrzeże tam gołą babę. Grunt że to fajne prace i miło na nie popatrzeć.

graffic

Post autor: graffic » 31 maja 2016, 08:23

Bobo... hiihihi :D - kupuje ten tekst !! dla mnie rewelacja :)

Awatar użytkownika
Dara
arcyforumoholik

Post autor: Dara » 31 maja 2016, 09:23

graffic pisze:Art deco było geometryczne )
To oczywisty oczywizm, ale nie naciągajmy rzeczywistości do oczekiwań.
Bliżej słynnemu serwetnikowi z Legnicy do Art deco niż temu podstawku.
Bobodar pisze:
Dara pisze:Już zgodził bym się z dieselpunkiem ale z Art déco ? Co to to nie :)
Żeś pojechał. Jak już, to właśnie art deco.
W którym miejscu?
graffic pisze:
Bobo... hiihihi :D - kupuje ten tekst !! dla mnie rewelacja :)
To ja proponuję nazwę stylu :
"cennasulae"
Takie słowo nie istnieje więc nikt nie będzie się czepiał ze nie o to chodzi.

Żeby nie robić kolejnej gównoburzy rozejdźmy się z szacunkiem i wzajemnym zrozumieniem od tego tematu :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „GALERIA - gallery”