Składanie szlifierki taśmowej

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Arsik

Składanie szlifierki taśmowej

Post autor: Arsik » 22 wrz 2017, 21:00

Hej,
Zacząłem budować szlifierkę taśmową i wszystko szło pięknie aż do momentu próbnego uruchomienia. Pas zsuwa się do połowy długości rolki i za cholerę nie mogę go ustawić poprawie. Macie patenty jak to wszystko wyrównać i zgrać ze sobą?

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum
Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa

Re: Składanie szlifierki taśmowej

Post autor: BANAN » 22 wrz 2017, 21:48

Rolka baryłkowa jest? Może być za mały naciąg, wtedy pas będzie tańczył. Sprawdź czy wszystkie rolki s w tej samej płaszczyźnie tzn. Czy są równoległe.
Kontakt 517355290

Arsik

Post autor: Arsik » 22 wrz 2017, 21:57

Jest baryłka, naciąg też wydaje się być dość mocny więc pewnie gdzieś kąt ucieka :/ jutro spróbuję to podregulować. Jest jakaś tolerancja błędu czy musi idealnie równolegle?

bambus1121

Post autor: bambus1121 » 23 wrz 2017, 00:15

Jeśli jest wszystko prosto a przynajmniej w miarę prosto to ma chodzić!, jeśli ucieka to trzeba zwiększyć naciąg, i nie ma być dosyć mocny tylko masz mieć problem naciągnąć ramię o kilka cm żeby założyć pas, wtedy masz odpowiedni naciąg. Baryłka też nie może mieć za dużego kąta, trzeba dobrać złoty środek, musi być tylko lekko ścięta. Przerobiłem te problemy na mojej sztuce, teraz buduję 3 szlifierkę i pierwszą szlifierkę na wzór magnesówki do szlifowania elementów na zadaną grubość:)

Awatar użytkownika
QoTheGreat

Post autor: QoTheGreat » 23 wrz 2017, 16:08

Zrób zdjęcie. Jeżeli zsuwa się do połowy rolki to oznacza, że krzywizna jest większa od baryłki. Strzelam, że problem jest kole napędowym. Tam lekki odchyl potęguje się przez wielkość koła.

Arsik

Post autor: Arsik » 23 wrz 2017, 18:31

Dzięki za podpowiedzi, udało się rozwiązać problem. Krzywo były ustawione przednie rolki, dodatkowo poprawiłem koło napędowe ( ale nie wiem czy to coś dało). Teraz pięknie śmiga, jeszcze kilka szczegółów i szlifierka zaczynie służbę :D

ODPOWIEDZ

Wróć do „NARZĘDZIA - tools”