Ręko(dzieło?) Sezam

Tutaj proszę wrzucać zdjęcia wszelkich narzędzi tnących powstałych w waszych warsztatach

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Awatar użytkownika
Jacenty
weteran forum
Kontakt:

Re: Ręko(dzieło?) Sezam

Post autor: Jacenty » 09 wrz 2016, 19:30

Klienci nigdy nie będą obiektywni widząc taką ilość sprzętu tnąco-masakrującego w twojej pracowni. ;)

Awatar użytkownika
sezam300

Post autor: sezam300 » 09 wrz 2016, 19:33

A tam, tylko 18 na tę chwilę :P niektórzy mają więcej w domach :D

Awatar użytkownika
sezam300

Post autor: sezam300 » 24 wrz 2016, 07:51

Tym razem prosto do bólu, klasycznie i bez wodotrysków :mrgreen:
Ostrze ze stali NC6 5,5mm, długie na 150mm i szerokie na 50, rękojeść 105mm czarny dąb i piny mosiężne. Na czubku głowni klasyczny otwór na gwóźdź :lol:

Kroi lepiej niż dość drogie produkcyjne kuchenniaki które kupił kiedyś ojciec :P
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
sezam300

Post autor: sezam300 » 15 lis 2016, 09:13

Trochę nowych nożyków:
Składane, tzw. "friction foldery" gdzie blokadą jest tarcie okładziny-"ogonek". Wszystkie 3 wykonane z nierdzewki AEB-L 3mm. Oprawa w czarny dąb, wenge i palisander

Szpila z dziweru. Dostałem głownię to liftingu (strasznie sconvexowana i gruba 4,5mm). Zeszlifowałem na szlif płaski, grubość zmniejszyłem do 3mm. oprawa w mosiądz, skórę, klon falisty i wenge. Pochewka z tłoczonym motywem medalionu wiedźmińskiej szkoły kota

Ryś. Taka finka do różnej roboty, stal 50HF 4mm, oprawa w mosiądz, skórę i czarny dąb

Dwa w robocie:
duża finka z kanapki z NC6 i żelaza włóknistego (oprawa full wypas- stabilizowana czeczota, pochewka ze wstawką ze skóry ropuchy),
puukko - 17 warstw NCV1 i 15n20. Strasznie nie chciało się zgrzewać ale odratowałem jakoś pakiet. Ze szlifu jestem dumny, jeszcze tak dobrze mi nie wyszedł (szlif tzw diamentowy) :) Oprawa będzie ze wstawką z trzonowca mamuta, nad drewnem jeszcze myślę

Awatar użytkownika
Bodar
weteran forum

Post autor: Bodar » 15 lis 2016, 17:37

Chciałem skomentować, ale co mam napisać ?
Pozostało mi oglądanie (z przyjemnością) :)

Awatar użytkownika
sezam300

Post autor: sezam300 » 22 lis 2016, 13:20

Praca inżynierska się pisze, ale piątek sobota działam normalnie :) Braciak pomaga mi w satynowaniu więc robota idzie szybciej, skończyłem dwa niewielkie nożyki. W sumie nie jestem pewien jak je zaklasyfikować. Nie są to myśliwskie, ani necki. W angielskim jest takie określenie "utility knife" i chyba najbardziej pasuje, ewentualnie noże do steków :D
W każdym razie mamy tu stal 50HF 4mm, około 11-11,5 cm ostrza i mniej więcej tyle samo rękojeści. Drewno to od góry: Zebrano i Bocote.

No i zdjęcie niemal wszystkiego nad czym pracuję teraz (brakuje dziwerowanego puukko i dwóch tasako-nessmuków).
Od lewej:
- 5 wiedźmńskich w trakcie obróbki zgrubnej, nc6 6mm
- Bazyliszek wycięty z D2 3,5mm, oprawa w czarno-pomarańczowe G10 w toxic, plus kydex
- powiększony nóż polowy dla taty, NC6 okute żelazem włóknistym z XIX wieku. Na rękojeści będzie stabilizowane drewno od Mi a na pochewce wstawka z ropuszej skóry
- dwa opisane wyżej
- skandynawski z 50HF 4mm, mosiądz, skóra, poroże i czarny dąb
- blank identyczny jak nożyk w zebrano
- Nóż do rzeźbienia w drewnie, NCV1 2mm, szlif w diament
- Tanto- projekt i wykonanie mojego brata, z mojej strony wyrównywanie szlifów i generalna pomoc merytoryczna, 50HF 6mm
- drugi bazyliszek, 50HF 4mm
- wycięte puukko, d2 3,5mm
- kolejne puukko, tym razem dziwer 27 warstw, około 5mm grubości ale przed szlifem zjadę do jakiś 3,5-4
- myśliwek z D2 3,5mm
- ścinek z którego chyba zrobię kiridashi

graffic

Post autor: graffic » 22 lis 2016, 17:45

ładny zbiór :)

Awatar użytkownika
sezam300

Post autor: sezam300 » 22 lis 2016, 17:56

Zbiór może i ładny, ale jak pomyślę że muszę to zrobić wszystko do końca grudnia (a niektóre wcześniej) to mi paznokcie cierpną :P

graffic

Post autor: graffic » 22 lis 2016, 18:29

...w sumie lepiej mieć takie problemy, niż ich nie mieć :)

Awatar użytkownika
sezam300

Post autor: sezam300 » 22 lis 2016, 18:41

nie mogę się nie zgodzić :D jest przynajmniej na zycie i rozbudowę warsztatu :)

Awatar użytkownika
Bodar
weteran forum

Post autor: Bodar » 22 lis 2016, 21:09

Na życie można i jednym nożem zarabiać, grunt żeby nie złapali :)
Się zrobiła kolekcja :)

Awatar użytkownika
sezam300

Post autor: sezam300 » 04 gru 2016, 08:27

Trochę nowości:
Połączenie nessmuka i tasaka w oprawie z g10, teraz po piaskowaniu poleciało pop pochewkę z kydexu (ja nie robię), stal 50HF 6mm,
Ryś XL czyli duża finka zgrzewana z NC6 i żelaza włóknistego od Gnoma oprawiona w stabilizowane drewno (nie znam gatunku),
Bazyliszek oprawiony w g10, również poleciał po kydex, stal 50HF 4mm

Trzy finki, stal 50HF 4mm, rękojeści od góry: zebrano, bocote, czarny dąb :)

egojack1

Post autor: egojack1 » 04 gru 2016, 12:22

Piękne rzeczy ;)

Awatar użytkownika
sezam300

Post autor: sezam300 » 20 gru 2016, 14:53

Znowu trochę nastukałem nożyków, jeszcze kilka będzie do końca grudnia a potem miesiąc przerwy na ogarnięcie się na obronę pracy inżynierskiej ;p
Tym razem nieco "nowocześniej" i nie w moim stylu, ale podobała mi się praca przy tych nożykach :)

Bazyliszek - taktyczny, nowoczesny, w stylu tanto ale "udrapieżniony". Stal 50HF 4mm, szeroki na 28mm, całkowita długość ~30cm, ostrze 17cm, rękojeśc z czarnego G10 z czerwoną wstawką, pochewka z kydexu

Nessie - nowoczesne połączenie tasaka i nessmuka, stworzony do ciężkiej roboty. długość podobna jak Bazyliszek, stal 50HF 6mm, piaskowana, rękojeść z czarnego G10 z czerwoną wstawką (również piaskowane). Pochewka z kydexu

Bazyliszek mk2. - trochę szerszy brat Bazyliszka mk1 - 5mm szersza głownia, wykonany z d2 (NC11LV), długość 30 cm, rękojeśc z czarno-pomarańczowanego g10 wykończonego w "toxic". Pochewka będzie z kydexu

Filework na jednym z poprzednich nożyków

Na zbiorczym widać nad czym pracuję teraz (brak jedynie jednego tanto i 5 wiedźminów). Krzesiwa dwukabłąkowe do jednego ze sklepów survivalowych, częsc dwu i jednokabłąkowych dla grupy reko z Wielkiej Brytanii, myśliwek z d2, 3 skandynawskie puukko (dwa z dziweru), nóż do rzeźbienia w drewnie, myśliwek z guthookiem z AEB-L, 3 wycięte składane z 50HF, 13 stylizowanych na średniowieczne szpilek z 50HF, no i z prawej dwa bazyliszki :)

graffic

Post autor: graffic » 21 gru 2016, 08:41

Super !

ODPOWIEDZ

Wróć do „GALERIA NOŻOWNIKÓW”