Co egojack robi w swoim kąciku kowalskim?

Zdjęcia naszych prac

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

graffic

Re: Co egojack robi w swoim kąciku kowalskim?

Post autor: graffic » 20 lut 2016, 17:31

nie pasują te doniczki z Philodendron Brazil i Euphorbia trigona :D (strzelam że w ostatniej doniczce masz jakąś dracenę... sądząc po tym co wystaje we fragmencie z doniczki )

do tego pasowałyby albo ultra nowoczesne albo w stylu antycznym (cos na kształt pierwszej doniczki) - tylko bez plastikowych podstawek

Awatar użytkownika
Aries
Moderator
Kontakt:

Post autor: Aries » 22 lut 2016, 20:54

W życiu bym nie zgadł. Wyszło świetnie!
"Gdy trudu brak, maestrii brak"
Lipali

egojack1

Podstawa prostokątna pod donice kuta tradycyjnie.

Post autor: egojack1 » 23 mar 2016, 11:05

Podobnie jak w poprzednim miesiącu przedstawiam podstawę pod donice, tym razem prostokątną, przeznaczoną dla dwóch donic, kutą tradycyjnie.

Wymiary:
Długość - 58cm
Szerokość -29cm
Wysokość -całkowita 13cm , -do poziomu kraty 8,5cm

Materiały:
-nóżki: pręt kw. 16x16mm wykute z jednego kawałka, przebijane i przekuwane otwory fi 13mm
-rama: pręt kw. 16x16mm, wykute czopy fi 12mm, na krótszych bokach diamond twist
-krata: płaskownik 25x6mm (góra) i 25x4mm (dół)
-rozeta: blacha 8mm

Praca bez połączeń spawanych.
Wykończenie: 1x podkład reaktywny Corimal czarny mat, 1x Autorenolak czarny mat
Pod nóżkami podklejone podkładki z filcu.
2.JPG
1.JPG
3.JPG
4.JPG
5.JPG
6.JPG
7.JPG
8.JPG
9.JPG
10.JPG
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

graffic

Post autor: graffic » 23 mar 2016, 11:29

bardzo fajna robota Egojack1 - dobre wykonanie i projekt !!!!

jeden drobiazg, który mi się mało podoba (ale to kwestia gustu, a nie projektu) - to nacinane kręcenie - w mojej ocenie to zbędny detal

egojack1

Post autor: egojack1 » 23 mar 2016, 11:47

graffic pisze:bardzo fajna robota Egojack1 - dobre wykonanie i projekt !!!!

jeden drobiazg, który mi się mało podoba (ale to kwestia gustu, a nie projektu) - to nacinane kręcenie - w mojej ocenie to zbędny detal
Graffic skręt diamentowy, (inaczej oscypek, diamond twist) to jeden z najbardziej zaawansowanych i pracochłonnych skrętów kowalskich. Widzi się sporo tych skrętów wykonanych niedokładnie, źle. Dobrze wykonany (a moje powiem nieskromnie są wykonane dobrze) bardzo mnie się podoba i podnosi moim zdaniem wartość pracy, gdyż pomimo innych walorów chciałem, aby była dosyć zaawansowana kowalsko ;) .

graffic

Post autor: graffic » 23 mar 2016, 14:32

ale ja nie mam zastrzeżeń do wykonania (zresztą to podkreśliłem) - tylko do faktu że to nie pasuje mi do całej konwencji (stąd tez zastrzeżenie że rozmawiamy o moim guście a nie o jakości pracy)

ale ok - Twoje wyjaśnienia i uzasadnienie - przyjmuję na klatę :D hahahah

Awatar użytkownika
Aries
Moderator
Kontakt:

Post autor: Aries » 23 mar 2016, 20:23

Piękna praca. Bardzo dokładna. Miło patrzeć na prace w Twoim wykonaniu. Ten oscypek to moim zdaniem nie jest aż taki trudny...
Lipali

egojack1

Post autor: egojack1 » 23 mar 2016, 20:38

Aries pisze:Piękna praca. Bardzo dokładna. Miło patrzeć na prace w Twoim wykonaniu. Ten oscypek to moim zdaniem nie jest aż taki trudny...
Dziękuję Aries, ano pewnie, że nie jest tak trudny jak lot w kosmos ;) , napisałem że jest zaawansowany w porównaniu z innymi prostszymi skrętami, ot kwestia dokładności aby dobrze wyszło. Ja zrobiłem pierwszy raz w życiu na próbę, od razu udany, będzie do innego projektu, po czym te dwa do tej podstawy.

KUBA2

Post autor: KUBA2 » 23 mar 2016, 20:49

;) wszystko super i mi się podoba, ale nie lepiej by wglądało goły metal pomalowany bezbarwnym lakierem ;) ;)

egojack1

Post autor: egojack1 » 23 mar 2016, 21:24

Kuba2 podstawa będzie stać w pokoju, gdzie dominuje czerń i biel, dlatego musi być w czarnym macie. Rozeta nawiązuje nawet do tej przy uchwycie do zasłon. Staram się zawsze malować jak najcieńszą warstwą farby, aby nie pokrywała faktury stali.

Awatar użytkownika
Aries
Moderator
Kontakt:

Post autor: Aries » 29 mar 2016, 11:31

No właśnie, to Twoje malowanie bardzo mi przypadło do gustu. Chyba sam też spróbuję podobnie. Te farby są w sprayu czy malowałeś pistoletem?
Lipali

egojack1

Post autor: egojack1 » 29 mar 2016, 12:30

Aries pisze:No właśnie, to Twoje malowanie bardzo mi przypadło do gustu. Chyba sam też spróbuję podobnie. Te farby są w sprayu czy malowałeś pistoletem?
Maluję pędzlem. Podkład reaktywny Corimal jest dobrym podkładem, szybkoschnącym, rozcieńczanym denaturatem, ale trudnym do aplikacji, szczególnie pędzlem. Trzeba dbać o rozcieńczanie i częste mieszanie, okresowo tez należy myć pędzel z resztek farby.
Autorenolak bardzo przyjemny w aplikacji, daje ładny czarny mat. Do wnętrza wystarczy 1x podkład, 1x lakier.

Awatar użytkownika
Jacenty
weteran forum
Kontakt:

Post autor: Jacenty » 29 mar 2016, 12:40

Tak swoją drogą to piękna robota połączona z miłą dla oka perfekcją. Tylko tak się Jacku zastanawiam czy miałeś ochotę zrobić na płaskownikach odsadzenia tak by zabudowa kratki była na jednym poziomie czy może nie rozpatrywałeś takie opcji. Pytam bo gdybym się zabierał za wykonie podobnej pracy to nie zapanował bym nad sobą i musiałbym popracować nad przetłoczeniami w miejscu przecięcia płaskoli. Widząc tą kratkę po raz pierwszy zrobiłem wielkie WOW bo ładna jest i tyle.

egojack1

Post autor: egojack1 » 29 mar 2016, 13:15

Jacek-Sz pisze: czy miałeś ochotę zrobić na płaskownikach odsadzenia tak by zabudowa kratki była na jednym poziomie czy może nie rozpatrywałeś takie opcji.
Jacku brałem to pod uwagę, ale dałem spokój, bo:
1. Na tej kratce stoją donice i jej środka prawie spod nich i tak nie widać
2. Roboty byłoby więcej, a jeszcze mogłoby wyjść coś krzywo :shock: przy tym przetłaczaniu
3. Taka płotkowa też mnie się podoba, dlatego tylko zróżnicowałem grubość płaskowników, i przefakturowałem je na Madame Guillotine.

egojack1

Post autor: egojack1 » 29 mar 2016, 15:13

Jacek-Sz pisze: robota połączona z miłą dla oka perfekcją.
Tylko nie pomyślcie czasami, że ja te detale czymś szlifowałem, czy też w inny sposób dopieszczałem po wierzchu ;) .
One są prosto spod młotka lub Madame Guillotine, potem tylko szczota druciana na wiertarce i malowanie 8) .

ODPOWIEDZ

Wróć do „GALERIA - gallery”