Co egojack robi w swoim kąciku kowalskim?

Zdjęcia naszych prac

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

graffic

Post autor: graffic » 18 lip 2015, 23:35

czekałem, czekałem i się doczekałem :)

egojack1 - krata fajna, ładne i równe przebicia - projekt też całkiem sympatyczny :) - co prawda nie kumam po co ten koszyczek do tego jabłuszka - ale o projektach się nie dyskutuje :P

...a swoją drogą - jeśli zajmujesz się kuciem od lutego - to ciekaw jestem co pokażesz za parę lat :) :D

przy okazji - czemu nie zrobisz sobie kuźni ? - piecyk, piecykiem ale parę fajnych rzeczy na kuźni (głownie przestrzennych) można robić
i druga rzecz - daje się zauważyć że sporo przeglądasz netu - z ciekawości - ile godzin dziennie przesiadujesz ? hihihih

egojack1

Post autor: egojack1 » 18 lip 2015, 23:53

graffic, Ja też czekałem, na Twoją opinię, zależało mi na niej, bo często są krytyczne.
Po co koszyk? Jest to jakiś tam symbol ogrodu, zbiorów, sadu itd, a ja lubię, jak praca coś mówi, gdy można ją lepiej lub gorzej zinterpretować, do czegoś nawiązuje, gdy ona coś znaczy... Poza tym bez kosza krata byłaby moim zdaniem nieco za rzadka.

Kotlinę zapewne gazową otwartą sobie może i zrobię, ale nie wszystko naraz, stopniowo.

Ile godzin dziennie przy necie? Wiem jedno: trochę przesadzam, za dużo ;) Ale w ten sposób szybko nadrabiam nieuniknione braki.

graffic

Post autor: graffic » 19 lip 2015, 10:41

egojack - aż nie wiem co napisać hahah (to odnośnie czekania na moją opinię) - moje opinie nie są krytyczne - zakładam (można to zweryfikować - czytając komentarze) - że każdy kto wrzuca coś musi się poddać ocenie większości - ja mam w zwyczaju pisać to co uważam i widzę - wyciągając i pozytywy i niedostatki :)

a koszyk mi nie pasował po prostu :D - no bo jak to koszyk z jednym jabłuszkiem ??? (nawet sporym, ale jednym) - to taka bieda - a jak byłoby samo jabłko jako motyw przewodni kraty - to koncentruje wzrok :) haahha

egojack1

Post autor: egojack1 » 19 lip 2015, 11:04

graffic, Jabłuszko jest w koszyku jedno, bo to nie jest praca naturalistyczna (choć z elementami naturalizmu, patrz liść, kielich) tylko symboliczna, nie musi być pełnego kosza ;) .
Tak na poważnie brałem pod uwagę kilka odmian projektu, w tym z większa ilością owoców, ale zdecydowałem się na ten wariant.

Odnośnie komentarzy uważam, że najcenniejsze są takie, które oceniają dobre, ale i złe strony danej pracy. Krytyka uargumentowana jest jak najbardziej potrzebna, to normalny element rozwoju, ona musi być, jest drogowskazem. Za dobrą krytykę trzeba jeszcze dziękować. Jak ktoś pokazuje swoją pracę musi się liczyć z ocenami dobrymi i złymi. Oceny na forum są bardzo wartościowe, bo wydają je ludzie obeznani z tematem. Jest to moim zdaniem jedna z najwartościowszych części forum, szkoda, że tak mało osób zabiera głos w ocenie rozmaitych prac.

Awatar użytkownika
Aries
Moderator
Kontakt:

Post autor: Aries » 22 lip 2015, 14:06

Wszystko już chyba zostało powiedziane. Dodam od siebie, że długo czekałem na takie prace na forum. Wszyscy gadają, a niewielu pokazuje - dobrze, że to przełamałeś. Super robota - gratuluję!
"Gdy trudu brak, maestrii brak"
Lipali

KUBA2

Post autor: KUBA2 » 22 lip 2015, 17:55

a jak mnie się nie podoba, normalnie tak minie się nie podoba, że aż się podoba gratulacje ;) ;) ;)

egojack1

Post autor: egojack1 » 22 lip 2015, 19:10

Dziękuje wszystkim za komentarze i dobre słowa, cieszę się, że moja praca została ciepło przyjęta ;) .

egojack1

Karnisz kuty tradycyjnie.

Post autor: egojack1 » 26 lip 2015, 12:43

Karnisz kuty tradycyjnie.

Tym razem przedstawiam pracę prostszą w realizacji i mniej czasochłonną niż poprzednia – karnisz okienny, taki trochę na ludowo.

Wymiary: długość – 197cm, wysokość uchwytów – 26cm, szerokość uchwytów -11,5cm

Materiały:

-uchwyty płaskownik 35x6 mm, wycinane przecinakami na gorąco
-haki trzymające rurę pręt 18mm wyciągnięty równomiernie od 18mm do 5mm
-rura fi 21,3 mm czyli ½ cala
-zatyczki rury pręt fi 16mm, spęczony i ukształtowany

Wykończenie: miało być czernienie woskiem pszczelim na gorąco, ale powychodziły nierównomierne, kolorowe plamy z barw nalotowych, więc wróciłem do wypróbowanych środków: 1x podkład reaktywny Corimal, 1x Autorenolak czarny mat.
Rozważałem jeszcze delikatne, srebrne patynowanie, ale doszedłem do wniosku, że przy tej stylizacji byłoby to nieodpowiednie.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 26 lip 2015, 22:57 przez egojack1, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Rumcajs
Kontakt:

Post autor: Rumcajs » 26 lip 2015, 13:05

No i piknie, jedyne zastrzeżenie jakie mam (tak wiem wybrzydzam :p ) to nity( wyglądają na standardowe gotowce). Osobiście to takich prac zawsze używam nitów które sam kuję, bo wizualnie to (moim zdaniem) znacznie poprawia wygląd pracy. Niemniej jednak całkiem fajna i czysto wykonana robótka ;)
"Całą bezkształtną masę kruszców drogocennych,
Które zaległy piersi mej głąb nieodgadłą,
Jak wulkan z swych otchłani wyrzucam bezdennych
I ciskam ją na twarde, stalowe kowadło"

egojack1

Post autor: egojack1 » 26 lip 2015, 14:06

Wieczorem zrobię jeszcze i zmienię foto po montażu, bo te robione pod światło z okna lipnie wyszły.

Rumcajs nity sklepowe trzpień fi 5mm. Nawet miałem robić jakieś większe, np z łbami podobnymi do łbów śrub mocujących, które przekułem na kwadrat, ale zwróć uwagę, że jest bardzo mało miejsca, słabe dojście do zablokowania łba nita przy zamykaniu go, i dlatego dałem takie gotowe. Ale to uważam bardzo dobrze, że masz tylko taką uwagę ;) .

Awatar użytkownika
Aries
Moderator
Kontakt:

Post autor: Aries » 26 lip 2015, 14:07

Ekstra! Widzę, że rurkę całą pokiereszowałeś😊. Fajnie to wyszło.
"Gdy trudu brak, maestrii brak"
Lipali

egojack1

Post autor: egojack1 » 26 lip 2015, 22:59

Wymieniłem foto karnisza, lepiej widać.

egojack1

Serwetnik i duża podkowa.

Post autor: egojack1 » 14 sie 2015, 08:55

Tym razem serwetnik z podkowami i duża podkowa, prezenty dla kuzynki, która kocha i hoduje konie, a od niedawna rozpoczęła prowadzenie nauki jazdy konnej.

Serwetnik:
- wymiary wysokość 12cm, szerokość 12cm
-materiały: podstawa blacha 6mm, podkowy zrobiłem z płaskownika 20x6mm, uchwyty podków płaskownik 20x6mm, nity robione samodzielnie (RadeK tak ja Ty robiłeś ;) , tylko z wykorzystaniem foremnika sprężystego )

Podkowa duża, przeznaczona na ścianę, płot itp:
-wymiary wysokość 22cm, szerokość 19cm
-materiał: płaskownik 25x10mm

Wykończenie: czernienie woskiem pszczelim na gorąco, tym razem operacja w pełni udana, z wykorzystaniem paleniska gazowego. Szczegóły opiszę w temacie o oksydowaniu.

Spawarka oczywiście w niełasce.
Ostatnio zmieniony 14 sie 2015, 11:33 przez egojack1, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
RadeK

Post autor: RadeK » 14 sie 2015, 11:01

Twoje prace naprawdę powalają Jack, kurcze szczególnie ten karnisz :) Sprytne rozwiązanie z ufnalo - wkrętami :P

egojack1

Zegar ścienny kuty tradycyjnie.

Post autor: egojack1 » 27 wrz 2015, 15:56

Przedstawiam zegar ścienny kuty tradycyjnie.

Symbolika pracy: zegar odmierzający upływ czasu, pod nim klepsydra jako symbol nieuchronności przemijania ludzkiego życia, ale także odwracalności ludzkiego losu, spięte razem wstęgą symbolu nieskończoności. Interpretację zostawiam oglądającym.

Wymiary 60 x 30 x 2,8cm.

Materiały:

-cyferblat blacha 3mm
-osłona mechanizmu blacha 1mm
-klepsydra blacha 3mm
-kolumienki klepsydry blacha 4mm
-wstęgi symbolu nieskończoności płaskownik 50x6mm
-mechanizm kwarcowy

Zegar nie zawiera jakichkolwiek spawów ani połączeń śrubowych.
Elementy zostały połączone na nity stalowe, ogółem zamknąłem 38 sztuk nitów.
Nitów nie robiłem co prawda od zera, ale prawie wszystkie przekułem z fabrycznych na potrzeby pracy.

Wykończenie:

-powierzchnie czarne 2x podkład reaktywny Corimal i 1x Autorenolak czarny mat
-powierzchnie niemalowane zabezpieczone woskiem do skóry
Ostatnio zmieniony 06 paź 2015, 08:45 przez egojack1, łącznie zmieniany 2 razy.

ODPOWIEDZ

Wróć do „GALERIA - gallery”