Jaką prasę zrobić?
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
Czołem Panowie!
Zbieram się do budowy prasy.
Założenia:
-"wyciskanie" damastów (w miarę duży nacisk)
-duża wydajność
-silnik max. 4kW
-skok max. tłoka nie musi być duży
Jeśli chodzi o pompę to myślałem nad PZT-NSZ-6 (ciśnienie 16MPa, wydajność 10,5 l/min przy 2000rpm, zapotrzebowanie mocy w sam raz)
Jaki siłownik kupić? Wiem, że powinien mieć dużą średnicę, ale możecie podpowiedzieć jaki konkretnie? Strasznie dużo jest tego różnego sprzętu na allegro, ale mało informacji o średnicach tłoczyska etc, może macie jakiś sklep gdzie można kupić nówkę, albo przynajmniej się rozpatrzeć czego później szukać na szrocie? dodge
Pozdrawiam!
Tomek
Zbieram się do budowy prasy.
Założenia:
-"wyciskanie" damastów (w miarę duży nacisk)
-duża wydajność
-silnik max. 4kW
-skok max. tłoka nie musi być duży
Jeśli chodzi o pompę to myślałem nad PZT-NSZ-6 (ciśnienie 16MPa, wydajność 10,5 l/min przy 2000rpm, zapotrzebowanie mocy w sam raz)
Jaki siłownik kupić? Wiem, że powinien mieć dużą średnicę, ale możecie podpowiedzieć jaki konkretnie? Strasznie dużo jest tego różnego sprzętu na allegro, ale mało informacji o średnicach tłoczyska etc, może macie jakiś sklep gdzie można kupić nówkę, albo przynajmniej się rozpatrzeć czego później szukać na szrocie? dodge
Pozdrawiam!
Tomek
Potrzeba matką wynalazku, a lenistwo jego ojcem.
Hej TomkuS jeżeli mogę coś pomóc to na allegro znajdź użytkownika o nicku PAPA47 gość jest pewny i u niego myślę że znajdziesz wszystko ponieważ ja do swojej prasy jak oglądałeś może przypadkiem fotki jeżeli chodzi o hydraulikę to u niego dostałem wszystko , gdybyś potrzebujesz nr kom to mogę ci podać to się odezwij na pw 3-maj się pozdrawiam
Witam, myślałem o prasie hydr, ale to nie szybki temat u mnie
Piszę, bo często odwiedzam złomowiska i widziałem ostatnio dużo siłowników od koparek, albo innych maszyn. W oko wpadł mi siłownik podobny do tego z tematu kolegi helgi:
http://krol-artur.nazwa.pl/forumkowalsk ... php?t=1494
i stąd moje pytanie: Jak ocenić stan siłownika, jeśli wygląd zewnętrzny nie budzi zastrzeżeń, nie ma rdzy, etc???
Tak na marginesie powiem, że na jednym złomie za siłowniki koleś powiedział mi 4zł/kg, a na innym 1,5zł/kg!!!
Przy takich cenach zakładając, że można kupić siłownik w dobrym stanie to najtańsza opcja (zakup na alledrogo + przesyłka to w tym wypadku droga zabawa)
Proszę o konkretne wskazówki jak ocenić stan tech. siłownika?
z góry dziekuję i pazdrawiam
Piszę, bo często odwiedzam złomowiska i widziałem ostatnio dużo siłowników od koparek, albo innych maszyn. W oko wpadł mi siłownik podobny do tego z tematu kolegi helgi:
http://krol-artur.nazwa.pl/forumkowalsk ... php?t=1494
i stąd moje pytanie: Jak ocenić stan siłownika, jeśli wygląd zewnętrzny nie budzi zastrzeżeń, nie ma rdzy, etc???
Tak na marginesie powiem, że na jednym złomie za siłowniki koleś powiedział mi 4zł/kg, a na innym 1,5zł/kg!!!
Przy takich cenach zakładając, że można kupić siłownik w dobrym stanie to najtańsza opcja (zakup na alledrogo + przesyłka to w tym wypadku droga zabawa)
Proszę o konkretne wskazówki jak ocenić stan tech. siłownika?
z góry dziekuję i pazdrawiam
to się zgadza, jak wymiana uszczelnień na nowe to OK, a jak jakieś duże zużycie to nie warto.rafal194 pisze:Ciekawe czy sprawne,bo koszt remontu chyba raczej mały by nie był.
Jak ktoś wyrzuca na złom sam siłownik to pewnie jest lipny, a jak ktoś złomuje całą koparkę (ostatnio widziałem już pociętą) to obstawiam, że można znaleźć coś ciekawego. Starałem się znaleźć pompę, ale ktoś już sprzątną
podaję jak obliczyć siłę nacisku jaką można "wycisnąć" z siłownika.
Wzór: pi x R^2 x p = siła nacisku [w forumokilogramach, a co tam
]
pi - 3,1415... , najlepiej wcisnąć w kalkulatorze,
R^2 - promień do kwadratu, w centymetrach,
p - ciśnienie w barach, (10bar = 1MPa),
przykład: siłownik: D= 16cm, ciśnienie: p= 160 barów
pi x 8^2 x 160 = 32169,9 co daje po zaokrągleniu nacisk 32 ton
prasa z dwoma takimi siłownikami to już 64 tony
raczej się nie walnąłem w oblicz.
Fajnie jakby ktoś wrzucił prosty schemat jak wszystko podłączyć w całość, tzn.gdzie filtr oleju, zawór przelewowy, gdzie najlepiej umieścić pompę (w zbiorniku oleju, poniżej ????), jak oszacować wielkość zbiornika na olej, z czego ten zbiornik najprościej zrobić (jakaś butla ciśnieniowa ze złomu ?) ???
To mogą być cenniejsze inf. niż widok zdjęć gotowych prasek
które tak swoją drogą są fajowe! Z góry dziękuję za jakiś prosty schemacik i informacje!
Wzór: pi x R^2 x p = siła nacisku [w forumokilogramach, a co tam
pi - 3,1415... , najlepiej wcisnąć w kalkulatorze,
R^2 - promień do kwadratu, w centymetrach,
p - ciśnienie w barach, (10bar = 1MPa),
przykład: siłownik: D= 16cm, ciśnienie: p= 160 barów
pi x 8^2 x 160 = 32169,9 co daje po zaokrągleniu nacisk 32 ton
prasa z dwoma takimi siłownikami to już 64 tony
raczej się nie walnąłem w oblicz.
Fajnie jakby ktoś wrzucił prosty schemat jak wszystko podłączyć w całość, tzn.gdzie filtr oleju, zawór przelewowy, gdzie najlepiej umieścić pompę (w zbiorniku oleju, poniżej ????), jak oszacować wielkość zbiornika na olej, z czego ten zbiornik najprościej zrobić (jakaś butla ciśnieniowa ze złomu ?) ???
To mogą być cenniejsze inf. niż widok zdjęć gotowych prasek
Hmm... czego u mnie nie ma takich złomów.
A tak na temat, bo niektórzy patrzą tylko na ciśnienie, jakie daje pompa przy jej doborze - PAMIĘTAJMY O WYDAJNOŚĆI! (szczególnie jest to dotkliwe przy kuciu damastów), bo co z tego, że będziemy mieć super siłę, jak pakiet ostygnie zanim zdąrzymy go "prasnąć"
A tak na temat, bo niektórzy patrzą tylko na ciśnienie, jakie daje pompa przy jej doborze - PAMIĘTAJMY O WYDAJNOŚĆI! (szczególnie jest to dotkliwe przy kuciu damastów), bo co z tego, że będziemy mieć super siłę, jak pakiet ostygnie zanim zdąrzymy go "prasnąć"
Potrzeba matką wynalazku, a lenistwo jego ojcem.
- Helga ten-door
http://hydromech-krakow.pl/pl/kalkulator.html
http://www.megahydral.pl/upload/article ... niczne.pdf
Do obliczeń zapotrzebowania na olej przyjmuje się;
-wydajność pompy x 3 + objętość tłoka i przewodów hydraulicznych,podczas prac krótkotrwałych
-wydajność pompy x 4 + objętość tłoka i przewodów hydraulicznych podczas pracy ciągłej
Zbiornik na olej raczej w formie sześcianu,po prostu łatwiej wszystko zamocować.
Większość nowych,współczesnych rozdzielaczy ma wbudowany zawór przelewowy.
http://www.megahydral.pl/upload/article ... niczne.pdf
Do obliczeń zapotrzebowania na olej przyjmuje się;
-wydajność pompy x 3 + objętość tłoka i przewodów hydraulicznych,podczas prac krótkotrwałych
-wydajność pompy x 4 + objętość tłoka i przewodów hydraulicznych podczas pracy ciągłej
Zbiornik na olej raczej w formie sześcianu,po prostu łatwiej wszystko zamocować.
Większość nowych,współczesnych rozdzielaczy ma wbudowany zawór przelewowy.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.