Co daje regulacja obrotów w kątówce?

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Awatar użytkownika
nolte
Kontakt:

Re: Co daje regulacja obrotów w kątówce?

Post autor: nolte » 07 gru 2017, 10:02

Mam szlifierkę Metabo WE 14-125 Plus, z modułowymi bebechami. Czujnik temperatury, regulator obrotów... Najpierw spalił się regulator. Później jakieś zwarcie na czujniku temperatury spowodowało usterkę kolejnego regulatora (cena części to jakieś 160 zł). Po 2 miesiącach od wymiany znowu to samo. Niestety sprzęt bez regulatora zapierdzielał zbyt szybko, na regulatorze ma redukcję na jakieś 90% możliwości silnika.
Zamówiłem regulator obrotów AVT, wmontowałem go w przedłużacz i tym teraz reguluje obroty. Uniwersalne urządzenie, które można podpiąć do szlifierki, która regulacji nie ma.

Awatar użytkownika
Gnom
Kontakt:

Post autor: Gnom » 07 gru 2017, 20:22

Mam dwie kątówki z regulacją - Boscha GWS 1020W z 2004r (made in Germany jeszcze) i dłuuuuugo służył. Regulacja nie zepsuła się nigdy. Natomiast raz wymieniłem kondensator, a raz koła zębate i łożyska. Szczotek nie liczę ;-P Ostatnio zakończył swój żywot. Niby kręci, ale dymek poszedł, więc już go nie będę naprawiał. Wysłużył się. Mam też Metabo WEV 10 125 quick - z regulacją. Jest ciut cięższa i gorzej wyważona, no i pokrętło regulacji się zepsuło po 2,5 roku używania. Naprawa na gwarancji xxl za darmo. Jednak raczej nie kupię drugi raz tego sprzętu.

Zastanawiam się nad Hitachi G13VA WK - 1500W (z regulacją) przy masie 2kg (!) (wspomniana metabo 2,1kg i tylko 1000W)
http://www.narzedzia.pl/szlifierka-kato ... 10898.html
Bo dwie kątówki trzeba mieć. Bosch był rezerwowy-wspomagający, a teraz Metabo po 3 latach idzie do rezerwy :)
Tylko ta cena... ciekawe, czy warto?
Za metabo dałem 530zł w 2014r (teraz staniały i za 450 można dostać), a ten model Hitachi kosztuje teraz 760zł, czyli dobre 300zł różnicy.

A! Co jeszcze dla mnie istotne: włącznik pod kciukiem - innej nie kupię i nie polecam. Ergonomia jest bardzo ważna, nie tylko trwałość.
Demokracja - tyrania większości nad mniejszością.

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum
Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa

Post autor: BANAN » 07 gru 2017, 20:27

Hitachi były nie do zajechania jak były produkowane w Irlandii. Teraz są w Chinach. to już nie ta sama maszynka.
Kontakt 517355290

ODPOWIEDZ

Wróć do „NARZĘDZIA - tools”