Dzień Dobry wszystkim.
Miło mi gościć na forum poświęconym kowalstwu (nawet nie wiedziałem, że istnieje). Piszę w dziale dla gości ponieważ jest to mój pierwszy i prawdopodobnie jedyny wpis. Potrzebuję mianowicie pomocy praktyków w banalnej zapewne kwestii. Chodzi o informację na temat tego czym śmierdziała kuźnia w XVII wieku, w sensie chemikaliów, rzecz jasna. Wiem, że to brzmi dziwnie, ale muszę właśnie na ten temat zrobić drobny wtręt w tekście i niestety nie wiem. Pewnych substancji mogę się domyślić jednak lubię wiedzieć o czym piszę i wolałbym mieć pewność. Jeżeli więc moglibyście mnie oświecić i podać jakie zapachy mogły być dla takiej dawnej kuźni charakterystyczne, byłbym zobowiązany.
Pozdrawiam wszystkich miłośników starych, dobrych rzemiosł
Paweł
Pytanie
Re: Pytanie
Zapach moczu z pewnością.
Używany był do hartowania.
Spalony olej-do czernienia.
Zapach spalonego żelaza-przy szwejsowaniu.
Używany był do hartowania.
Spalony olej-do czernienia.
Zapach spalonego żelaza-przy szwejsowaniu.
Re: Pytanie
Poczytaj sobie 3 księgi Mnicha Teofila.
http://almanach.historyczny.org/wiki/O_ ... %85g_Troje
http://almanach.historyczny.org/wiki/O_ ... %85g_Troje
Ostatnio zmieniony 12 sty 2016, 15:16 przez Reset, łącznie zmieniany 1 raz.
Wojciech Wangryn "Reset"
Re: Pytanie
raju jakie pytanie
do tego dochodzi zapach (poza wymienionymi przez Darę):
- palonego węgla drzewnego
- łoju
- potu ludzkiego
- śmierdzących nóg
- wilgotnej skóry (na kapotach, miechu)
- palonego / topionego wosku pszczelego
- drewna (opałowego, elementów konstrukcji drewnianej, narzędzi)
- palonego wapna
- przypalonych włosów (czasem się to zdarza)
- gliny (od polepy, obudowy)
- piwa
- wody w której studzi się elementy kute
- stali / żelaza
- konia (kuźnie ówcześnie zajmowały się w sporej części podkuwaniem koni - więc i zapach konia i odchody końskie)
- łajna krowiego
- ad moczu (mocz ludzki i zwierzęcy, np. koźli)
- smoły / dziegciu
- słomy
- ....i pewnie całej sporej grupy zapachów.... których nie opisałem
do tego dochodzi zapach (poza wymienionymi przez Darę):
- palonego węgla drzewnego
- łoju
- potu ludzkiego
- śmierdzących nóg
- wilgotnej skóry (na kapotach, miechu)
- palonego / topionego wosku pszczelego
- drewna (opałowego, elementów konstrukcji drewnianej, narzędzi)
- palonego wapna
- przypalonych włosów (czasem się to zdarza)
- gliny (od polepy, obudowy)
- piwa
- wody w której studzi się elementy kute
- stali / żelaza
- konia (kuźnie ówcześnie zajmowały się w sporej części podkuwaniem koni - więc i zapach konia i odchody końskie)
- łajna krowiego
- ad moczu (mocz ludzki i zwierzęcy, np. koźli)
- smoły / dziegciu
- słomy
- ....i pewnie całej sporej grupy zapachów.... których nie opisałem
Re: Pytanie
graffic nie gniewaj się, ale chyba nie doczytałeś pytania, chodzi jedynie o zapachy "chemiczne", charakterystyczne dla kowalstwa tamtego czasu a nie te socjalno-bytowe, ale rozumiem, co masz na myśli
Dziękuję wszystkim za pomoc. Zawsze się człowiek czegoś nowego dowie.
Dziękuję wszystkim za pomoc. Zawsze się człowiek czegoś nowego dowie.
Re: Pytanie
socjalno-bytowe - to też chemiczne (z zakresu chemii organicznej) cóż... ale generalnie oddaje to klimat - poza tym akurat mocz i kał zwierzęcy - w tzw. chemii średniowiecznej - był użytkowany w recepturach, podobnie jak soki i fermenty roślinne - od szczypiorku, czosnku, przez buraki , skończywszy na rzodkiewce...
Re: Pytanie
Witam szanowni forumowicze jestem w trakcie robienia bramy przesuwnej o wymiarach 6m w świetle wysokość 1.30 rama bramy czyli prostokąt z przeciwwagą będzie wykonany z profili 40x80x3 wypełniony profilami 20x80x1.5 w poziomie w odstępie 3 cm. zatem mam pytanie czy wystarczy jedna poprzeczka w środku w pionie czy powinny być dwie i czy lepiej profil 40x40x3 czy może wystarczył by płaskownik 50x10 żeby nie trzeba było ciąć profili