Faktoria nożowa
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
- Grzegorz K.
- Administrator
- Posty: 3842
- Rejestracja: 29 sie 2009, 12:21
- Lokalizacja: Ustka/Słupsk
Na całym forum nie znalazłem ani jednej pracy BB.
Zatem nie mogę się wypowiadać na temat jego umiejętności.
Jednakże jeśli jest w stanie, w dużej ilości produkować noże kute dobrej jakości z rękojeściami metal, drewno, róg, skóra lub łączonymi w cenie do 50zł i jeszcze na tym zarobić, to zbyt znajdzie.
Osobiscie zaś wątpię, biorąc pod uwagę, że dobrym rzemieślnikom mającym jako takie pojęcie o wyrobie noży i oprawie trzeba też dobrze płacić.
Zatem nie mogę się wypowiadać na temat jego umiejętności.
Jednakże jeśli jest w stanie, w dużej ilości produkować noże kute dobrej jakości z rękojeściami metal, drewno, róg, skóra lub łączonymi w cenie do 50zł i jeszcze na tym zarobić, to zbyt znajdzie.
Osobiscie zaś wątpię, biorąc pod uwagę, że dobrym rzemieślnikom mającym jako takie pojęcie o wyrobie noży i oprawie trzeba też dobrze płacić.
Ale bądzmy realistami ile sprzeda tych nozy pod własną nieznaną nikomu marką?
To znana marka się sprzedaje,a towar to drugorzedna sprawa.
Nawet jak by je z aluminium robił a Justinek używał tego noza do krojenia ukochanych żelków
to producent momentalnie stał by się bogatym człowiekiem.
Prawda jest taka że ładnie podane gów..o najlepiej sie sprzedaje
To znana marka się sprzedaje,a towar to drugorzedna sprawa.
Nawet jak by je z aluminium robił a Justinek używał tego noza do krojenia ukochanych żelków
to producent momentalnie stał by się bogatym człowiekiem.
Prawda jest taka że ładnie podane gów..o najlepiej sie sprzedaje
- Helga ten-door
- Posty: 459
- Rejestracja: 10 lis 2009, 18:39
- Lokalizacja: dolny śląsk
W jakim sensie gastronomi. Tylko najlepsi kucharze lub pasjonaci kuchni dbają o jakość sprzętu.
Dla innych nie ma to po porostu znaczenia póki nóż w miarę kroi.
Są kuchenne z dziweru.
Masz recht nóż z dziweru z rekojeścią kombinowaną metal, róg, skóra, w cenie do 50zł to było by coś, .
Dla innych nie ma to po porostu znaczenia póki nóż w miarę kroi.
Są kuchenne z dziweru.
Masz recht nóż z dziweru z rekojeścią kombinowaną metal, róg, skóra, w cenie do 50zł to było by coś, .
Ostatnio zmieniony 01 kwie 2013, 22:18 przez dumaeg, łącznie zmieniany 1 raz.
jest.Hydrino pisze:Jest zapotrzebowanie w rynku gastronomii?
Ale nóż kuchenny to skomplikowana sprawa. tylko pozornie się wydaje że kuchenniak to jeden z najłatwiejszych noży - jest wręcz odwrotnie.
jeszcze jedno.
"rynek" nożowy troszkę już znam. tu w dużej mierze liczy się "nazwisko" - jak go nie masz wyrobionego to choćbyś najlepsze noże robił a należytych pieniędzy za nóż nie dostaniesz.
Tak to niestety działa na "rynku" dób luksusowych.
Zanim najlepszy kucharz zostanie chociaż dobrym kucharzem to musi mieć pasję, dlatego można uderzać w lokalny rynek restauracji. To inwestycja na przyszłość, jak ktoś się wybije to kupi sprawdzone noże do swojej restauracji. To jest od jednej strony, od drugiej strony można sprzedawać chociażby na targu w większym mieście, trochę droższą masówkę, taniej nikt nie kupi ponieważ ma robić za towar bardziej luksusowy.
Hydrino właścicielom restauracji rzadko zależy na jakości sprzętu kuchennego. Ile znajdziesz w całej Polsce takich właścicieli, którym zależy na jakości noży jakich używa kucharz?
Zatem tak jak pisałem bardzo dobrej jakości noże kuchenne są tylko dla pasjonatów.
Tutaj raczej chodzi o klasę wyrobów dobry nóż, ładnie się prezentujący w przystępnej cenie do 100-50 złotych. Biorę pod uwagę recesję i dlatego za co kiedyś konsument był gotowy zapłacić 100zł, teraz nie da więcej niż 50zł.
Zatem tak jak pisałem bardzo dobrej jakości noże kuchenne są tylko dla pasjonatów.
Tutaj raczej chodzi o klasę wyrobów dobry nóż, ładnie się prezentujący w przystępnej cenie do 100-50 złotych. Biorę pod uwagę recesję i dlatego za co kiedyś konsument był gotowy zapłacić 100zł, teraz nie da więcej niż 50zł.
dumaeg - niestety to prawda że właścicielom restauracji nie zależy... bo nie chcą kosztów. dlatego też wielu kucharzy sami kupują noże dostosowane do własnych potrzeb - jednak każdy z nich pracuje tym narzędziem wiele godzin dziennie więc nie ma uniwersalnego dla każdego.
"Wbić" się do środowiska szefów kuchni z nożami to góra złota. Ale raz - należy mieć na prawdę świetny produkt, np jak ten pan: http://www.facebook.com/pages/HHH-Knive ... ts&fref=ts
a dwa... a weź i weź jak to Polska właśnie i każdy chce merola w cenia malucha...
edzia:
dumaeg - za 100 PLN nie dostaniesz dobrego noża. nie dostaniesz nawet przeciętnego noża bo to poniżej kosztów materiału na przeciętny/dobry nóż.
po prostu się nie da...
"Wbić" się do środowiska szefów kuchni z nożami to góra złota. Ale raz - należy mieć na prawdę świetny produkt, np jak ten pan: http://www.facebook.com/pages/HHH-Knive ... ts&fref=ts
a dwa... a weź i weź jak to Polska właśnie i każdy chce merola w cenia malucha...
edzia:
dumaeg - za 100 PLN nie dostaniesz dobrego noża. nie dostaniesz nawet przeciętnego noża bo to poniżej kosztów materiału na przeciętny/dobry nóż.
po prostu się nie da...
killrathi wiem, że ta cena jest niska, nawet bardzo niska ale czy BB o tym wie?
Każdy używa takiego sprzętu na jaki go stać, taka jest prawda.
Większość kucharzy może pomarzyć i pooglądać noże w przedziale do 1000 złotych, a są jeszcze droższe.
No masz rację, szefów kuchni renomowanych restauracji, czyli ludzi zarabiających dużo więcej niż średnia krajowa. Przeciętnie kucharze zarabiają znacznie mniej, często jest to tylko najniższa krajowa.dumaeg - niestety to prawda że właścicielom restauracji nie zależy... bo nie chcą kosztów. dlatego też wielu kucharzy sami kupują noże dostosowane do własnych potrzeb - jednak każdy z nich pracuje tym narzędziem wiele godzin dziennie więc nie ma uniwersalnego dla każdego.
"Wbić" się do środowiska szefów kuchni z nożami to góra złota.
Każdy używa takiego sprzętu na jaki go stać, taka jest prawda.
Większość kucharzy może pomarzyć i pooglądać noże w przedziale do 1000 złotych, a są jeszcze droższe.