budowa komina na zewnątrz budynku

Oświetlenie, ogrzewanie itp.

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

graffic

Re: budowa komina na zewnątrz budynku

Post autor: graffic » 11 sty 2016, 19:46

no i pięknie :) w sumie egojack1 (dzięki kolego :) ) rozwiązał kwestię rysowania :D

tylko Przemko - u Ciebie konieczne będzie naniesienie małych poprawek:
- będziesz miał pod "przejście dachowe" dodaną płytę OSB - bo masz za duże rozstawy łat po eternitem i blacha się zagnie
- dolna cześć przejścia dachowego (żeby połączyć ją z "falą" eternitu) będzie musiała być zrobiona z taśmy aluminiowej dekarskiej (karbowanej)
- rozstaw "przejścia dachowego" - trzeba będzie skorygować - pod kątem "fali" eternitu - więc jak rozwiązanie systemowe nie zadziała - to trzeba będzie je skorygować
- nie ma potrzeby robienia tego z nierdzewki (lub kupowania z nierdzewki) - wystarczy ocynk

a reszta - mnie więcej jak na rysunku Egojacka1 :)

egojack1

Post autor: egojack1 » 11 sty 2016, 20:44

graffic pisze: a reszta - mnie więcej jak na rysunku Egojacka1 :)
To rysunek od Wuja Googla, który jak wiadomo umie i ma wszystko (prawie) ;) .

Awatar użytkownika
Bodar
weteran forum

Post autor: Bodar » 11 sty 2016, 22:14

Ten typ komina podwoiłby wartość kuźni :D
Chłopy, przeczytajta jeszcze raz pierwszy post, szczególnie cztery ostatnie zdania :)
Potraficie czasem skomplikować proste sprawy, gaduły wy moje :D

graffic

Post autor: graffic » 12 sty 2016, 09:09

Darek - zgadza się - ale wcześniej była mowa o kominie zewnętrznym przyściennym, a teraz mamy przejście przez dach - więc rozwiązanie musi być bardziej wyrafinowane - i nie są to jakieś gigantyczne koszty (myślę ze całościowo - mniejsze niż przy kominie zewnętrznym)

generalnie mówimy o kawałku płyty OSB (gdzieś z 0,5 -0,8 m2) jakiś 3-4 m2 blachy ocynkowanej (obudowa komina + opierzenia) - taśma aluminiowa - trochę blachowkrętów, rura kominowa + czas i umiejętności + narzędzia

bez przesady - przy dobrych kombinacjach - da się to zamknąć w strawialnej kwocie :)

Awatar użytkownika
przemko

Post autor: przemko » 17 sty 2016, 23:04

Jasne, graffic, płyta osb pod przejście dachowe będzie musowo. Bolączką dla mnie jest ta dawna oszczędność w rozstawach krokwi i belek stropowych - niestety tak kiedyś budowali z braku odpowiedniej ilości materiałów z przydziału.
Myślę jeszcze o dodatkowym podparciu komina w dwóch miejscach w postaci obejmy z grubego płaskownika z nawierconymi otworami do którego przykręcone będą z obu stron dwa kątowniki z dospawanymi uszami - o długości - oczywiście kątowników, a nie uszu ;-) - w 1)po około 1m z każdej strony, w 2) po około 0,6 m z każdej strony.
Wyjaśniam. Obejma z dłuższymi kątownikami otoczy komin na wysokości belek z dwuteownika, które inicjują u mnie poziom poddasza - do nich zostaną też owe kątowniki stosownie przymocowane, a druga do dwóch sąsiadujących z kominem krokwi dachu. Dzięki temu, jak mniemam, naprężenia powstałe w wyniku naporu wiatru na moją konstrukcję kominową - czyli jak pisałem rurę w otulinie - nie będą tak ogromne i zapewne uchronią komin przed - jak to ujmę używając języka małżeńskiego - skokami na boki :-) - częściowo rozkładając naprężenia mas powietrza w komin na krowie dachu i w drugim punkcie na belki stropu.
Przejścia już poszukuję ,bo większość z nierdzewki, co i koszt podwyższa, a to z ocynku na które trafiłem w okolicznym składzie budowlanym, było pod kąt 45 stopni. Jak mnie jednak zapewnił pan sprzedawca - w przyszłym tygodniu powinni mieć tańsze wersje z ocynku pod kąt 30 st, jakiego potrzebuję. Pozostałe materiały, które wymieniłeś posiadam już - poza ową rurką, która mi na komin się marzy - ale nad tym już pracuję - ostatnie myszkowanie na złomowisku przypominało bardziej wyprawę na Nanga Parbat zimą, niż łowienie okazji :-) ale na pewno coś znajdę.
"Głośniej niźli w rozmowach, Bóg przemawia w ciszy
I kto w sercu ucichnie, zaraz go usłyszy."

KOBUSZ

Post autor: KOBUSZ » 18 sty 2016, 00:03

Witam.
Ja zrobiłem coś takiego u siebie.
Wiało jak diabli i wytrzymało.
Komin u mnie nie jest oparty o okap tylko wspiera się na profilach.
Jest zamontowany w dwóch miejscach na dole i na dachu .
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
przemko

Post autor: przemko » 13 mar 2016, 21:47

Fajnie to Ci wyszło, Kobusz. Komin jest podparty u dołu i w przelocie przez dach. Skoro u Ciebie wystaje taki kawał - na oko oceniam, że około połowa komina jest ponad dachem - i jest stabilnie, myślę, że i moja wersja, nad którą działam, sprawdzi się.
"Głośniej niźli w rozmowach, Bóg przemawia w ciszy
I kto w sercu ucichnie, zaraz go usłyszy."

KOBUSZ

Post autor: KOBUSZ » 28 mar 2016, 08:09

Komin wystaje ponad 2 m.
Jest ok. Parę razy ostro wiało i stoi.

Awatar użytkownika
WitekSce

Post autor: WitekSce » 19 kwie 2016, 00:51

Komin fajny, palenisko git, ale 1 błąd - taki komin to się przyczepia jeszcze drutem lub linką do dachu w 3 -4 miejscach, żeby go usztywnic, bo jak powieje to może być lipa.

ODPOWIEDZ

Wróć do „BUDOWA KUŹNI - build a workshop”