System wentylacyjny nad paleniskiem.

Oświetlenie, ogrzewanie itp.

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Samurajski

System wentylacyjny nad paleniskiem.

Post autor: Samurajski » 28 paź 2015, 19:21

Potrzebuję pomocy ludzi bardziej pomysłowych i doświadczonych.

Muszę zrobić jakiś system wentylacji co by się nie udusić przy pracy. Problem polega na tym, że palenisko sięga mi nieco poniżej pępka a pomieszczenie ma tylko jedno oko na normalnej wysokości (a raczej pozostałości z okna - tak czy owak otwór w ścianie). Jeżeli nawet wstawił bym okap w tym miejscu to czy był by jakikolwiek cug czy dym wracał by w dół? Jest na to jakieś rozwiązanie? (kuźnia ma 2m wysokości stąd mój problem z rurami).

Druga sprawa, jak tak okap wg zrobić? Chce polecieć po taniości. Mam już rurę prostą i flexa (kwasówka) ale nie wiem jak zrobić sam okap (nie mam też spawarki a nawet gdybym miał to się posługiwać nie potrafię póki co).

Czy pozostaje mi wyłupać dziurę w ścianie nieco wyżej (chcę tego uniknąć bo mimo zapewnień babci o wytrzymałości budynku jakoś pozostaję niedowiarkiem) lub wybudowanie komina (co wiąże się niestety z załatwianiem pozwoleń i projektów z tego co się orientuje) na który babcia będzie krzywo patrzeć... (kuźnia jest u babci na wsi w małym budyneczku gospodarczym).

Bardzo proszę o rade :)

Awatar użytkownika
StellArt

Post autor: StellArt » 28 paź 2015, 19:59

Zdjęcia bo opis jest fatalny.

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum
Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa

Post autor: BANAN » 28 paź 2015, 20:03

Cudów nie ma. Bez komina nie spodziewaj się, że Ci spaliny wyciągnie.
Kontakt 517355290

Awatar użytkownika
Dara
arcyforumoholik

Post autor: Dara » 28 paź 2015, 21:10

W budynku gospodarczym na wsi możesz sobie stawiać tyle kominów ile dusza zapragnie i nie trzeba na to żadnego pozwolenia ani projektu.

Awatar użytkownika
Bodar
weteran forum

Post autor: Bodar » 28 paź 2015, 21:10

Jeżeli nie zastosujesz wyciągu, a nie zastosujesz ze względu na koszt, to komin musi być, i to nie mała rurka ale o przekroju cirka 25 cm x 25 cm lub więcej. A jak dobrze podejdziesz do tematu, to możesz postawić "komin" bez pozwolenia, nie naruszając przy tym prawa budowlanego.

Samurajski

Post autor: Samurajski » 29 paź 2015, 15:15

Wiem, że na rury nie trzeba projektów i pozwoleń ale na murowany komin wychodzący po za obręb budynku wydaje mi się, że już tak. Chciałem to załatwić właśnie takim "kominem" z kwasówki tylko nie wiem jak to umocować co by miało cug. Jak bym wybił na wysokości 1,8 -1,9m dziurę na rurę i wstawił flexa i dopiero za dziurą prostą rurę to miało by cug? Rury mają koło 15 cm przekroju z tego co pamiętam.

@Bobodar o jakim wyciągu mówisz? I jakie koszty tego wyciągu? (pomieszczenie: h=2m, a= 2,5m, b=3m)

Chciałem polecieć po taniości bo mam sporo wydatków na ten miesiąc ale jeżeli nie będzie mi pobierał powietrza okap + rury to będę musiał coś zrobić bo palenisko mało nie waży i nie widzi mi się go przenosić za każdym razem po rozpaleniu.

Przy okazji... Mam dmuchawę CO z gniazdkiem jak od zasilacza komputerowego... Nie znam się kompletnie na elektronice (ani troszeczkę :< ). Nie puszczę z dymem okolicy jak zmienię gniazdko na zwykłe? (bo trzeci bolec jest chyba jako uziemienie tak?)

Awatar użytkownika
bey
Administrator
Kontakt:

Post autor: bey » 29 paź 2015, 18:21

15 cm przekroju to se możesz fifkę a nie komin zrobić :P
Lepsze jest wrogiem dobrego

graffic

Post autor: graffic » 29 paź 2015, 18:49

...oj chłopaki, chłopaki - prawa budowlanego to się nie tykajcie lepiej i nie doradzajcie z tego zakresu

15 cm średnicy to ogólnie mało (są to średnice generalnie kanałów wentylacyjnych)
najmniejsza średnica spalinowego to fi 20 cm (3/4 cegły jak kto woli) - 25 cm jest ok, ale pozostaje kwestia proporcji - tzn. średnicy do wysokości komina

jeśli nie chcesz robić komina spalinowego z wspomaganiem mechanicznym - to przewód taki (spalinowy) winien mieć min. 4 mb (metry bieżące) długości / wysokości
jest jeszcze parę innych kwestii które warto brać pod uwagę - mianowicie , otoczenie - jeśli jesteś w zabudowie (blisko Twojego warsztatu są inne budynki) to trzeba taki komin wyprowadzić bodaj 0,6 m powyżej linii łączącej najwyższe punkty budynków sąsiednich (norma dotycząca kominów) - inaczej możesz mieć do czynienia z cofką (ciśnienie będzie dym wtłaczać przez komin do pomieszczenia)

jeśli do najbliższego wyższego budynku masz więcej niż 10 m to zrobiłbym komin, min. 3m wysokości ponad dach o średnicy fi 20 cm i powinno wystarczyć (jak komin chcesz zrobić z kwasówki - to zrób stelaż ze stali (lub obejmy z odciągami)

i tyle (ocieplenie komina zawsze poprawia cug - po prostu komin stalowy nie jest tak szybko wyziębiany)

a propos prawa budowlanego się nie rozpisuje (z różnych powodów....) - ale generalnie gdybyś chciał to zrobić na legalu to byłby totalny przerost formy nad treścią... :) - więc sugeruje po prostu to wykonać i już :)

Awatar użytkownika
Grzegorz K.
Administrator

Post autor: Grzegorz K. » 30 paź 2015, 21:29

AMEN!
Obrazek

Samurajski

Post autor: Samurajski » 02 lis 2015, 00:36

Dziękuję za pomoc. Chyba zdecyduje się na wentylator odprowadzający. Część dymu odprowadzi a rozpalac będę drzewnym i po problemie.

Awatar użytkownika
Oshizuka
Kontakt:

Re: System wentylacyjny nad paleniskiem.

Post autor: Oshizuka » 09 lis 2015, 23:48

Jak znajdziesz wentylator, który można umieścić w kominie i się nie rozpuści od temp to daj znac, sam sie skusze bo przed kuciem mam 30min siwo w warsztacie.

graffic

Post autor: graffic » 10 lis 2015, 17:52

oshi

jak szukasz takiego wentylatora (do umieszczenia w kominie - wentylator osiowy) - to szukaj wentylatora przeciwpożarowego z osłoną do 600 stopni C... (są też do 450 o ile pamiętam) - tyle że to droga impreza - lepiej dać wentylator promieniowy i podpiąć bocznie do pionu kominowego (oczywiście na odpowiednim trójniku co by nie wtłoczyło Ci powietrza do pomieszczenia (to jest najtańsza wersja)

Awatar użytkownika
Bodar
weteran forum

Post autor: Bodar » 10 lis 2015, 21:59

Jest jeszcze jeden sposób aby nie budować zbyt wysokiego komina (wystarczy 3 m) przy zachowaniu ciągu. Trzeba by było w górnej części okapu zamontować odpowiednio deflektor o kształcie tak dobranym aby sprawnie wymuszał ciąg. Oczywiście nie zrobisz tego przy kapilarze fi 15 ale przynajmniej o przekroju 30 x 30.
To chyba najtańsze rozwiązanie ze wszystkich możliwych. Wykorzystując materiały ze złomu całość , z okapem, deflektorem i kominem nie powinna przekroczyć stówy.
Deflektor zaczyna działać dopiero po osiągnięciu odpowiedniej temperatury, a tej będzie w nadmiarze i za darmo z paleniska czyli na początku może dymić. Można przyśpieszyć jego działanie podgrzewając go wstępnie zapalonym wiechciem.

graffic

Post autor: graffic » 12 lis 2015, 08:49

też jest to jakiś sposób :)

Awatar użytkownika
przemko

Post autor: przemko » 05 sty 2016, 20:51

Pomysł z deflektorem jest przedni. Sam także zamierzam go zastosować.
"Głośniej niźli w rozmowach, Bóg przemawia w ciszy
I kto w sercu ucichnie, zaraz go usłyszy."

ODPOWIEDZ

Wróć do „BUDOWA KUŹNI - build a workshop”