Ostrze do tameshigiri(katana)

Miecze - kucie i oprawa

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

XalioN
Posty: 23
Rejestracja: 27 lip 2017, 20:46
Lokalizacja: Kraków

Ostrze do tameshigiri(katana)

Post autor: XalioN » 09 sie 2017, 12:11

hej, przychodzę teraz z innym zapytaniem. która stal będzie najlepsza do "delikiatnego" (czy też "amatorskiego") treningu cięć:
stal damasceńska?
stal sprężynowa 9260?
stal węglowa 1095?
stal węglowa 1045?

kin241
Posty: 444
Rejestracja: 07 paź 2009, 14:58
Lokalizacja: Warszawa

Re: Ostrze do tameshigiri(katana)

Post autor: kin241 » 09 sie 2017, 21:15

Z tych propozycji raczej należy wykluczyć stal 1045. Do rozważenia pozostaje damast, 9260 i 1095. Ponieważ trudno rozważać o jaki damast chodzi, gdyż damast (dziwer) to bardzo szerokie pojęcie określające ogólnie stal zgrzewaną warstwowo. Nic natomiast nie wiadomo o jakości zgrzewanej stali, ilości warstw czy samej budowie ułożenia warstw. Do rozważenia pozostaje więc stal 9260 i 1095 z których prawdopodobnie da się wyciągnąć podobne parametry wytrzymałościowe. Bliższa jednak oryginałowi jest stal 1095 ponieważ katany wykonywano wyłącznie ze stali węglowych o zawartości węgla nieco powyżej 1 procenta, czyli teoretycznie byłaby to stal N11(E) , N12(E). Warunkiem koniecznym jest jednak sposób hartowania katany, czyli hartowanie selektywne - ostrze twarde, grzbiet miękki lub raczej mniej twardy. Zahartowana w ten sposób katana powinna sprostać treningowi cięcia.
Może coś na ten temat dodadzą koledzy kujący katany.

XalioN
Posty: 23
Rejestracja: 27 lip 2017, 20:46
Lokalizacja: Kraków

Re: Ostrze do tameshigiri(katana)

Post autor: XalioN » 10 sie 2017, 23:23

tak się składa, że dostałem odpowiedź, ostrze katany jest wykonane z 1095, więc to już jakiś dobry znak, lecz u sprzedawcy ze stalą 9260 możemy się dowiedzieć, że..."-The blade was made of 9260 spring steel, and it has been laminated in a Maru configuration(Single type mono steel). differential hardened via water quenched and full hand polished.

-The 9260 spring Steel is very solid and holds an edge well. This blade was then quenched water and has more than 14 process hand sharpening work. which made the surface of the blade like a mirror. The hardness of the spring Steel measures at an impressive HRC on the Rockwell Scale. this high quality blade to easily cut through tatami straw mats or bamboo .

-This blade comes with a full length Tang which greatly enhances the strength of the sword. The tip of the blade is a shaped shinogi-zukuri, and with shobuzukuri-kissaki. this sword is strong enough to cut through a thick bamboo tree with a single strike yet sharp enough to slice paper." tutaj jest ładnie wszystko opisane, nie rozumiem w 100% ale możemy się dowiedzieć o niejakim utawrdzaniu przez wodę, mowa też jest o jakichś 14 procesach ostrzenia, że wykonane jest starymi japońskimi metodami.
Więc jest już dylemat, ale wydaje mi się, że mimo wszystko wypadnie tu lepiej 9260, m.in. dla tego, że cała katana jest sporo droższa, tu jest dokładnie wszystko opisane co do tej stali, a od tamtego sprzedawcy możemy dowiedzieć się, że jest to edynie stal 1095, a jak wspomniałeś, musi być dobrze zrobiona.
Trochę tu chaotycznie, ale co sądzisz po mojej odpowiedzi?

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum
Posty: 6485
Rejestracja: 30 sie 2009, 10:28
Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa

Re: Ostrze do tameshigiri(katana)

Post autor: BANAN » 11 sie 2017, 07:38

Myślę, że starsi koledzy na forum nie władają angielskim ;) Gdybyś przytoczył tłumaczenie byłoby łatwiej. A sprzedawca zawsze napisze to co byś chciał przeczytać. Na którymś spotkaniu w Kuźni Kurpiowskiej zorganizowaliśmy konkurs cięcia, który wygrała katana wykonana z najzwyklejszej resorówki.
Kontakt 517355290

XalioN
Posty: 23
Rejestracja: 27 lip 2017, 20:46
Lokalizacja: Kraków

Re: Ostrze do tameshigiri(katana)

Post autor: XalioN » 11 sie 2017, 09:09

Okej, ogarnę ten tekst, a więc o katanie której klinga wykonana jest z 9260 możemy się dowiedziedzieć z opisu, że


-Ostrze zostało wykonane ze stali sprężynowej 9260, i ma było laminowane w konfiguracji Maru (pojedynczy typ mono stali). Hartowane za pomocą wody(?) i ręcznie polerowane. Stal sprężynowa 9260 jest bardzo solidna bla bla bla... Znowu jest o tym, że było hartowane przy pomocy wody i że przeszło wiecej, niż 14 procesów ręcznego ostrzenia. Jest na opisane o tym, że jest na tylew stre, że przecina papier, maty, bambus itd... Chyba tyle z opisu wykonania ostrza, zapewne jest z błedami i może zawierać troche głupot, bo angielski to tak powyżej przeciętny mój poziom. Myślę więc, że lepiej będzie zamówić katanę z 9260 niż 1095, a jeśli okażą się jakieś niedociągnięcia dam do poprawki w polskiej kuźni, dzięki :)

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum
Posty: 6485
Rejestracja: 30 sie 2009, 10:28
Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa

Re: Ostrze do tameshigiri(katana)

Post autor: BANAN » 11 sie 2017, 09:29

W takich ostrzach jak katana czy szabla nie może być zbyt dużego ugięcia w płazie. Dlatego też spece od szabel przedkładają jednak węglówkę nad resorówkę( sprężynówkę) Przekrój głowni katany jest z reguły rombowy więc i przy sprężynówce będzie stosunkowo sztywna.
Kontakt 517355290

XalioN
Posty: 23
Rejestracja: 27 lip 2017, 20:46
Lokalizacja: Kraków

Re: Ostrze do tameshigiri(katana)

Post autor: XalioN » 11 sie 2017, 10:03

czyli wybrałbyś sprężynową?

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum
Posty: 6485
Rejestracja: 30 sie 2009, 10:28
Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa

Re: Ostrze do tameshigiri(katana)

Post autor: BANAN » 11 sie 2017, 10:05

Nie, węglową. Sprężynówka od bidy.
Kontakt 517355290

XalioN
Posty: 23
Rejestracja: 27 lip 2017, 20:46
Lokalizacja: Kraków

Re: Ostrze do tameshigiri(katana)

Post autor: XalioN » 13 sie 2017, 10:43

a myslalem ze sprezynowa lepiej wypadnie niz weglowa 1095

XalioN
Posty: 23
Rejestracja: 27 lip 2017, 20:46
Lokalizacja: Kraków

Re: Ostrze do tameshigiri(katana)

Post autor: XalioN » 17 sie 2017, 15:56

czyli najlepiej jeśli będzie węglowa, ale która? 1095 czy inna?

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum
Posty: 6485
Rejestracja: 30 sie 2009, 10:28
Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa

Re: Ostrze do tameshigiri(katana)

Post autor: BANAN » 18 sie 2017, 06:51

Zastanawia mnie jedno. Czy jesteś w stanie ogarnąć obróbkę cieplną. Stale gatunkowe w hurtowniach sprzedawane są w stanie zmiękczonym. Więc jeśli wymyśliłeś sobie, że kupisz sobie płaskola, wytniesz z niego ostrze i wyszlifujesz i to ma super ciąć to pomyłka.
Kontakt 517355290

XalioN
Posty: 23
Rejestracja: 27 lip 2017, 20:46
Lokalizacja: Kraków

Re: Ostrze do tameshigiri(katana)

Post autor: XalioN » 18 sie 2017, 15:46

ja chcę kupić gotową katanę, a pytanie miało taki charakter, żebym wiedzial z jakim ostrzem modelu mam szukać

XalioN
Posty: 23
Rejestracja: 27 lip 2017, 20:46
Lokalizacja: Kraków

Re: Ostrze do tameshigiri(katana)

Post autor: XalioN » 18 sie 2017, 22:17

tak więc, szukać katany z 1095? a w czym gorsza jest damasceńska?

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum
Posty: 6485
Rejestracja: 30 sie 2009, 10:28
Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa

Re: Ostrze do tameshigiri(katana)

Post autor: BANAN » 19 sie 2017, 05:20

W niczym jeśli masz na myśli stal damasceńską zwaną damastem krystalicznym czy bułatem ale cena takiej katany przekroczyła by znacznie pułap czterech zer po pierwszej cyfrze. Jeśli masz natomiast na myśli damast skuwany zwany dziwerem najbardziej zbliżony do orginału to w prawdzie efektownie wygląda ale jakość ostrza to loteria i też nie będzie tani ze względu na pracochłonność uzyskania materiału na głownię.
Kontakt 517355290

XalioN
Posty: 23
Rejestracja: 27 lip 2017, 20:46
Lokalizacja: Kraków

Re: Ostrze do tameshigiri(katana)

Post autor: XalioN » 19 sie 2017, 10:43

a 1045 jaka według Ciebie jest? bo zacząłem szukać już katan z 1095 ale jest też sporo z 1045 i nie wiem w czym jest gorsza...

ODPOWIEDZ

Wróć do „MIECZOWNICTWO - swordmaking”