Witam serdecznie!
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
Witam serdecznie!
Mieszkam pod Warszawą (5 minut jazdy od MT
). Przypadek sprawił, że kilka miesięcy temu odwiedziłem zacnego kowala. Poczułem nieodpartą potrzebę posiadania własnej kuźni. Niewiasta, która warzy mi strawę i dba o moich trzech synów nie okazała należytego entuzjazmu. Udało mi się jednak uśpić jej czujność. Zimową porą wyciąłem kilkanaście słusznych sosenek, a wiosną mobilny tartak zamienił je na deski, kantówki i krokiewki. Powstała wiata (na razie szkielet wiaty) o wymiarach 10 x 5 m, która wkrótce (jesienią) stanie się kuźnio - stolarnią . Posiadam już kowadło, kotlinkę i kilka pierwszych narzędzi. Jak na razie brak mi wiedzy i umiejętności kowalskich (nad czym szczerze ubolewam). Liczę, że z waszą pomocą nadrobię zaległości i zdobędę nieco władzy nad materią. Póki co (by nie brukać słowa „kowalstwo”) wyjaśniłem rodzinie i znajomym, że zajmuję się waleniem młotem w rozgrzane żelastwo w celu zachowania równowagi psychicznej. (na co dzień zarabiam filmując na przemian: miesięcznice, parady równości, nocne obrady w sejmie itd.
)
- BANAN
- arcyweteran forum
- Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa
Re: Witam serdecznie!
Mając 5 minut do MT nadrobisz te zaległości szybciutko
Witaj.
Kontakt 517355290
Cześć
-
habeer
- Lokalizacja: Na Dolnym Śląsku piękne okolice, gmina Miękinia, Pisarzowice :)
Cześć 
-
graffic
witamy na FK
- i powodzenia !!
- swoją droga tych sosenek musiało być więcej niż kilka - nawet na szkielet wiaty 5x10 trochę materiału potrzeba ... 
Cześć !
Siema!
Siemka 
wbrew pozorom nie tak dużograffic pisze:witamy na FK- i powodzenia !!
- swoją droga tych sosenek musiało być więcej niż kilka - nawet na szkielet wiaty 5x10 trochę materiału potrzeba ...
słupy (14 cm x 14 cm) 8 x 2,5 m
płatwie (14 cm x 14 cm) 2 x 11 m
kleszcze (14 cm x 14 cm) 4 x 5 m
krokwie (14 cm x 7 cm) 24 x 3,5 m
miecze (14 cm x 7 cm) 20 x 1,5 m
Razem (62m x 0,14m x 0,14m) + (114m x 0,14m x 0,07m) = 1,2152 m3 + 1,1172 m3 = 2,3324 m3
do tego:
2 m3 calówek na obicie dachu
2 - 5 m3 (tutaj sytuacja jest rozwojowa) na ściany, drzwi, okna, stoły, ławki itd.
Witaj