Powitanie
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
Cześć,
Jacek
Stargard Szczeciński (okolice w zasadzie
)
Od jakiegoś czasu po głowie chodziło mi żeby zająć się jakąś obróbką metali, narazie nic nie robiłem z braku czasu i w zasadzie możliwości, ale coś tam sobie czytam i oglądam. Najbardziej interesuje mnie obróbka cieplna w celu uzyskania określonych struktur metali.
W najbliższym czasie okaże się czy zajmę się tym czy wrócę do studiowania. :]
Witam i mam nadzieję, że nauczę się tutaj wielu hmmm... 'oryginalnych' technik
Jacek
Stargard Szczeciński (okolice w zasadzie
Od jakiegoś czasu po głowie chodziło mi żeby zająć się jakąś obróbką metali, narazie nic nie robiłem z braku czasu i w zasadzie możliwości, ale coś tam sobie czytam i oglądam. Najbardziej interesuje mnie obróbka cieplna w celu uzyskania określonych struktur metali.
W najbliższym czasie okaże się czy zajmę się tym czy wrócę do studiowania. :]
Witam i mam nadzieję, że nauczę się tutaj wielu hmmm... 'oryginalnych' technik
Witam.
nazywam się Daniel. Mieszkam w rudzie śląskiej. Kowalstwem interesuję sie od dość dawna.
Do końca tamtego roku pracowałem na kużni przemysłowej jako kowal młota matrycowego i przedkuwkowego. Teraz zbieram wiedze pieniądze i narzedzia do swojej "klepalni".
Niestety mieszkam w mieśćie i bloku takze problemem okazalo się dla mnie miejsce.
Tyle o mnie.
Pozdrawiam serdecznie Jimm
nazywam się Daniel. Mieszkam w rudzie śląskiej. Kowalstwem interesuję sie od dość dawna.
Do końca tamtego roku pracowałem na kużni przemysłowej jako kowal młota matrycowego i przedkuwkowego. Teraz zbieram wiedze pieniądze i narzedzia do swojej "klepalni".
Niestety mieszkam w mieśćie i bloku takze problemem okazalo się dla mnie miejsce.
Tyle o mnie.
Pozdrawiam serdecznie Jimm
Witaj Jimm, z innego Twojego wpisu przeczytałem że pracowałeś w Hucie Batory, a ja tam niecałe dwa lata temu młota kupiłem, więc kto wie, może na twoim byłym narzędziu pracy ja się teraz wyżywam
, pozdrawiam.
Demokracja - ustrój w którym dwóch meneli spod budki z piwem ma dwa głosy, a profesor uniwersytetu jeden.
Witam wszystkich szanownych członkow forum na imiemam Daniel jestem ze Sczecina jak wszyscy interesuje sie kowalstwem od jakiegos czasu ale glownie to nauka teori i zbiory projektow i pomyslow naleze do bractwa rycerskiego stad tez wziela sie moja pasja do kowalstwa jestem jedyny ktory sie tym zajmuje w naszej grupie wiec szukam wiedzy glownie na temat kucia tradycyjnego.
Daniel "Mornald"
Daniel "Mornald"
Witam nazywam się Marcin obecnie mieszkam w Jędrzychowie to mała wioska położona blisko Nysy w województwie Opolskim. Kowalstwem interesuje się odkąd pamiętam ale od niedawna planuje by wziąć się na poważnie za budowę malej '' prymitywnej '' kuźni na własne potrzeby by spróbować swoich sil w kuciu mieczy dla swoich kolegów jak i dla siebie. To forum odkryłem stosunkowo niedawno a już dowiedziałem się kilku bardzo potrzebnych wiadomości. Tak że będę tu często zaglądał i potrzebował waszej pomocy gdy natrafię na jakiekolwiek przeszkody.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
witam serdecznie
Jestem spod Lublina. Jestem tokarzem, ale chcę troche pokuć. obecnie kompletuje warsztat i jeszcze nawet w kotlinie nie napaliłem. napaliłem sie natomiast na kowalstwo. niewiele wam pomogę (chyba, że z obróbki skrawaniem), a jak sie urządze to sie pochwale pierwszym wykutym elementem.
Jestem spod Lublina. Jestem tokarzem, ale chcę troche pokuć. obecnie kompletuje warsztat i jeszcze nawet w kotlinie nie napaliłem. napaliłem sie natomiast na kowalstwo. niewiele wam pomogę (chyba, że z obróbki skrawaniem), a jak sie urządze to sie pochwale pierwszym wykutym elementem.
Witam.
Mam na imię Lech jestem z Poznania, zajmuję się głównie bronią japońską ale ostatnio również Rzym i polskie klimaty mnie interesują.Mam swoja małą kuźnię w Poznaniu ale też współpracuję z kowalami z okolic . Na forum szukam zwłaszcza informacji na temat narzędzi i technik , ostatnio zwłaszcza klepanie blach mnie ciekawi.
Pozdrawiam wszystkich szuszfoli ( tak mówi na mnie żona jak wychodzę z kuźni)
Mam na imię Lech jestem z Poznania, zajmuję się głównie bronią japońską ale ostatnio również Rzym i polskie klimaty mnie interesują.Mam swoja małą kuźnię w Poznaniu ale też współpracuję z kowalami z okolic . Na forum szukam zwłaszcza informacji na temat narzędzi i technik , ostatnio zwłaszcza klepanie blach mnie ciekawi.
Pozdrawiam wszystkich szuszfoli ( tak mówi na mnie żona jak wychodzę z kuźni)
Zadawaj dużo pytań to wszyscy na tym skorzystamy:)
i co dokładnie znaczy szuszfol? to z gwary, czy maże to jakieś małżeńskie określenie?:P
ludzie dzielą się na dwie grupy:) pierwsza grupa to ludzie, którzy dzielą ludzi na dwie grupy, a druga to ludzie którzy tego nie robią