Kompetencje kowala ;)

Tematy nie zawsze związane z kowalstwem

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Awatar użytkownika
Nikiel
Administrator

Post autor: Nikiel » 13 wrz 2013, 09:43

Dara, piszesz, że dieta jarska jest szaleństwem a potem, że chłop jajka widział na wielkanoc. Czyli ci udzie byli jaroszami:P

Dieta była uboga w produkty zwierzęce, ale jedli "zielene" :P Do tego często głodowali więc organizm się oczyszczał. A jak jedli już te "zielone" to ono miało więcej witamin i elementów niż tona zieleniny z marketu. Badania pokazują, że kupne warzywa mają coraz mniej witamin i elementów. Generalnie w tym żarciu brakuje żelaza właśnie.

Na przednówku chłopi zaciskali pasa, jedli szczaw, pokrzywy i wszelkie zioła, które dało się wsadzić do gęby:P To wspaniale czyściło krew po zimie. Kto nie umarł z głodu, był zdrowy. Smutne ale prawdziwe. Teraz ludzie zaczynają rozumieć pewne mechanizmy.

Tylko skąd brać zdrową zieleninę, jak nikt jej nie uprawia. Ceny warzyw i owoców w tym roku są jakieś chore. Ciekawe ile osób wróci do uprawiania ogródka?:)
Nie piszę o rolnikach wielkoobszarowych. Warzywa można uprawiać nawet na niewiekiej powierzchni.

Tom, można nie jeść kapusty, ale od siedzenia cały dzień na pośladach ma się zespół jelita nadwrażliwego:) Bąka nie oszukasz...
ludzie dzielą się na dwie grupy:) pierwsza grupa to ludzie, którzy dzielą ludzi na dwie grupy, a druga to ludzie którzy tego nie robią :P

Awatar użytkownika
Qmar

Post autor: Qmar » 13 wrz 2013, 10:04

Nikiel pisze:...
Tylko skąd brać zdrową zieleninę, jak nikt jej nie uprawia. Ceny warzyw i owoców w tym roku są jakieś chore. Ciekawe ile osób wróci do uprawiania ogródka?:)
Nie piszę o rolnikach wielkoobszarowych. Warzywa można uprawiać nawet na niewiekiej powierzchni.
...
Tak jak u mnie w domu rodzinnym, swoje pomidory, ogórki, cebula, marchewki i inne warzywa są o niebo lepsze niż ze sklepu. Sama działeczka ma pare metrów na pare metrów a warzyw jest dużo. W tym roku zresztą drzewa owocowe dały ogromny plon :) później w zimie jem dobre przetwory :D nakład pracy nie jest jakis ogromny. Polecam xD

Tak w ogóle ciekawie nasza dyskusja przeszła z wody od kowala działającej przeciw ciąży przez jajka SteelArt'a do zdrowej żywności :D

Tom co do pierdów uważam, że po dobrym pierdzie mozna poznać czy kto zdrowy czy musi pójść na badanie ;)
What man is a man who does not make the world better?

Awatar użytkownika
Grzegorz K.
Administrator

Post autor: Grzegorz K. » 13 wrz 2013, 20:17

A ja to interesuję się bimbrownictwem i spodobał mi się pomysł kowalskiej okowity. Myślę że genialnie uleczyła by każdą przypadłość. Z tym że to nie byłby trunek dla anemików :D
Obrazek

Awatar użytkownika
Nikiel
Administrator

Post autor: Nikiel » 14 wrz 2013, 09:34

Rozmowa o zdrowej żywności jest ściśle związana z wciskaniem ludziom kitu. Teraz jest moda eko i light i naturalnie a wszystko nic nie warte.

Grzechu nie pisz tak głośno, bo za chwilę "kowalska okowita" będzie zarezerwowanym znakiem towarowym czy czymś takim:)
ludzie dzielą się na dwie grupy:) pierwsza grupa to ludzie, którzy dzielą ludzi na dwie grupy, a druga to ludzie którzy tego nie robią :P

Awatar użytkownika
Grzegorz K.
Administrator

Post autor: Grzegorz K. » 14 wrz 2013, 12:20

kowalska gorzała w wersji light, 0% tłuszczu! :mrgreen:
Obrazek

Awatar użytkownika
Dara
arcyforumoholik

Post autor: Dara » 14 wrz 2013, 12:35

Nikiel pisze:Dara, piszesz, że dieta jarska jest szaleństwem a potem, że chłop jajka widział na wielkanoc. Czyli ci udzie byli jaroszami:P

.
Byli raczej biedotą pańszczyźnianą.
Oczywiscie po zniesieniu pańszczyzny los chłopstwa
uległ wielkiej poprawie.
Ale za niedługo handel i karczmarstwo przejeli żydzi
i znów chłopstwo podupadło.
Wcześniej mieli na karku pana z batem , później żyda z wódką
i kredytem.

Pomysł opracowania receptury gorzałki kowalskiej w pełni popieram :)

Na pewno powinien być w niej spirytus
Deszczówka (można zastąpić wodą destylowaną)
Kawałek węgla drzewnego

Są jeszcze jakieś propozycje :) ???

Awatar użytkownika
rav08
forumoholik
Kontakt:

Post autor: rav08 » 14 wrz 2013, 15:22

papryka cherry,goździki i pieprz to daje moc,odgania złe duchy a nawet pierdy po tym przechodzą :mrgreen:

Awatar użytkownika
Jacenty
weteran forum
Kontakt:

Post autor: Jacenty » 14 wrz 2013, 15:26

Całość zaprawiana zażelazioną wodą do gaszenia kucizny.

Awatar użytkownika
Nikiel
Administrator

Post autor: Nikiel » 15 wrz 2013, 08:24

szyszki i korek z bułatu

Awatar użytkownika
Dara
arcyforumoholik

Post autor: Dara » 15 wrz 2013, 10:45

Szyszki nie będą :cry: Smakowało by to
jak pasta do podłogi :)
Ale pomysł z ozdobnym korkiem świetny.

Awatar użytkownika
Ajron
Kontakt:

Post autor: Ajron » 15 wrz 2013, 19:40

Dara pisze:
Na pewno powinien być w niej spirytus. Deszczówka (można zastąpić wodą destylowaną)
Mam nadzieję, że wodą destylowaną to tylko żartujesz. Bo taki eksperyment mógłby się skończyć średnio. Woda destylowana w małej ilości (szklana czy dwie) jest nieszkodliwa ale w większych może spowodować zburzenia równowagi elektrolitycznej nawet zagrażające życiu. Nie jestem pewien co się stanie jak będzie spożyta razem z alkoholem, ale chyba może sprzyjać znacznie mocniejszemu odwodnieniu. Czytaj dużo większy kac.

Awatar użytkownika
Grzegorz K.
Administrator

Post autor: Grzegorz K. » 15 wrz 2013, 19:46

Eeeeh... jak zakąsisz kiszonym ogórkiem to nic ci nie będzie :) Gorzej jakbyś ciężką wodę łoił... :D
Obrazek

Awatar użytkownika
StellArt

Post autor: StellArt » 15 wrz 2013, 19:49

Tylko większe ilości, jak kac ma być okrutny to będzie, nie wiem czy czasem w gorzelniach nie miesza się spirytu właśnie z wodą destylowaną, coś mi tak świta...

Awatar użytkownika
Aries
Moderator
Kontakt:

Post autor: Aries » 15 wrz 2013, 21:23

Nikiel, napisałeś: "Dara piszesz o wodzie i alchemii. Nie ma czegoś takiego jak alchemia. Duch został od nauki oddzielony dlatego, żeby się KK odczepił od naukowców i ich nie palił w kominku."

No to ja powiem tak. Jest taki polski ksiądz katolicki, który jest też filozofem i co ciekawe kosmologiem. Nazywa się Michał Heller. Kilka lat temu otrzymał prestiżową Nagrodę Templetona z pokonywanie barier między nauką a religią. Ciekawe prawda? Gość wierzy w Boga Objawionego i jeszcze jest kosmologiem.
Kiedyś na pytanie dziennikarza, czy Bóg zna się na matematyce, odpowiedział, że nie. On jest matematyką.

Konkluzja: wiara jest ważna. Może góry przenosić.

I jeszcze jedno. Już starożytni wymyślili zasadę złotego środka.

Wiem, że trochę nie na temat, ale nie mogłem się powstrzymać.
"Gdy trudu brak, maestrii brak"
Lipali

Awatar użytkownika
Dara
arcyforumoholik

Post autor: Dara » 15 wrz 2013, 22:27

Dwie szklanki wody plus dwie spitytusu to litra gorzały, wcześniej film sie urwie niż woda zaszkodzi :)
Faktycznie StellArt, najlepsze wódki mai się wodą destylowaną (co najmniej dwukrotnie), takie "tanie" demineralizowaną.

ODPOWIEDZ

Wróć do „ROZMOWY - hydepark ”