Kuźnia Pitera
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
Re: Prawie kuźnia
Jak bym z nim poszedł wieprzka zarżnąc to pewnie sam by się o koryto zabił
albo se ze śmiechu pękł.
albo se ze śmiechu pękł.
Dara tak czy siak wieprzyk padnie, więc nożyk jak najbardziej skuteczny 
Broń to narzędzie i jeśli jest piękna, to tylko dzięki swej użyteczności
Muszę cię pochwalic za pozytywne myślenie.
Piter, tak wygląda głownia przed hartowaniem i szlifowaniem. Przed staniem się nieoprawionym nożem. Weź się zaprzyj i zrób jedną porządnie. Nie spiesz się. Od kawałka stali do noża nie ma drogi na skróty.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
W moim przypadku doprowadzenie powierzchni glowni do takiej gladkosci jest bez sensu poniewaz podczas hartowania odwegla mi sie powierzchnia i od nowa musze wszystko szlifowac. Jednak juz dokladniej. Konczac papierem sciernym na drewnianej kostce.
Satynowanie głowni przed i po hartowaniu ma sens. Podczas hartowania bez atmosfery ochronnej powstają odwęglenia mniejsze lub większe. Do hartowania szlifuj głownię do gradacji 120 (ręcznie) a po hartowaniu papier 80 zbierasz odwęglenia i kolejno 120, 220, 400 i dalej jeśli chcesz. Ja zawsze szlify robię do gradacji 400 a płazy 1000. Zajmuje to trochę czasu (czasami do nawet 4h) ale warto.
I ostatnie zdanie Wojtka123 wiele tłumaczy. Nad nożem bez pochewki schodzi mi 4-12 godzin pracy zależnie od wzoru. Próbowałem przyśpieszyć kombinując więcej z obróbką maszynową i nic to nie dało. Najlepsze efekty osiągam manufakturą.
Wygląda to lepiej. Z czego robiłeś rękojeść? Ile zajęło ci zrobienie tego noża?
Rękojeść jest ze sklejki 3mm zaimpregnowana klejem polimerowym. Piny są z pręta z włókna węglowego.
Lepiej wygląda heh kwestia zrobienia sobie ściernicy trzpieniowej na wymienne gradacje papieru
Lepiej wygląda heh kwestia zrobienia sobie ściernicy trzpieniowej na wymienne gradacje papieru
ale to dalej do noza nie podobne
Moim zdaniem kształt jest fajny,futurystyczny.
Okładziny by pasowały z jakiegoś metalu,tylko w nieco innym kształcie.
Okładziny by pasowały z jakiegoś metalu,tylko w nieco innym kształcie.
Piter, proszę Cię popatrz na noże robione przez kolegów z forum i napisz jakie widzisz różnice pomiędzy nimi a swoim wyrobem. Nie gniewaj się chłopie, ale do czego to narzędzie ma służyć?
Dudek ten nozyk swietnie sprawdza sie do rzucania, wszedzie sie miesci, a to na ognisku sie uzylo. Zastosowan bez liku.
ostrze podobne do zeba rekina wiec moze idz w tym kierunku ,bo w sumie calkiem nowy by byl chyba dizajn a co nowe to w cenie
kurde zawalony jestem robota bo sam bym poprobowal w tym temacie.