Odlanie monet (blanks)

Sprzedaż, kupno, zamiana, zlecenia, Forum moderowane

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Corrsarz

Odlanie monet (blanks)

Post autor: Corrsarz » 28 sie 2018, 15:58

Cześć,

Chciałbym się dowiedzieć ile kosztowałoby zlecenie odlania zestawu monet, które miałyby udawać złoto, srebro i brąz/miedź?
Jestem nakręcony na taki dodatek do gier i jednocześnie nie do końca przekonany do ściągania odpicowanych monet zza granicy.
Materiały to prawdopodobnie odpowiednio: mosiądz, ołów/cynk (ołów ma fajną masę, ale może za fajną, mogłoby przyćmić "złoto") oraz chyba miedź (nie wiem czy nie wygladałaby zbyt podobnie do mosiądzu, ale chyba nie).
Moneta "złota" miałaby pewnie masę ok 70g (śr ok 40mm, grubość ok 7mm). Pozostałe albo taki sam rozmiar, albo malejący (np 50g i 30g).

Monety miałyby być bez wzoru, ale nie do końca czyste, raczej surowe, nierówne - jak na załączonych zdjęciach.
Ile mógłby kosztować zestaw takich monet 10 z każdego z 3 rodzajów? Ile 10 samych mosiężnych? I jak by się to mniej więcej skalowało wraz z ilością?

Jeśli coś pomyliłem z wyliczeniami lub wyobrażeniem (za duże? za cienkie na odlew?) na ten temat to chętnie się dowiem ;)

źródło zdjęć - youtube
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Wnuczek

Re: Odlanie monet (blanks)

Post autor: Wnuczek » 28 sie 2018, 17:12

Corrsarz

Post autor: Corrsarz » 28 sie 2018, 19:33

Szukałem tam zanim napisałem tu. Nie znalazłem nic o takim rozmiarze (wszystko mniej masywne) i do tego wszystko sterylne i równiutko spod maszyny.

graffic

Post autor: graffic » 29 sie 2018, 09:00

spróbuj napisać do Ibora - co prawda stylistycznie jest w innej epoce (choć może niekoniecznie) - natomiast para się odlewaniem - może coś Ci pomoże

Corrsarz

Post autor: Corrsarz » 30 sie 2018, 14:11

Dzieki!

Awatar użytkownika
Druid
Kontakt:

Post autor: Druid » 11 wrz 2018, 19:05

Zapytaj jeszcze Silesia Casting center od Dariusza Kika, w sumie ja też mogę Ci takie odlać ale aktualnie wolny termin mam na koniec listopada.

ODPOWIEDZ

Wróć do „TARG - trade zone ”