Pomoc w wycenie

Sprzedaż, kupno, zamiana, zlecenia, Forum moderowane

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

kowalik1987
Kontakt:

Pomoc w wycenie

Post autor: kowalik1987 » 24 maja 2018, 21:56

Witam was. Dostałem ostatnio ofertę zrobienia takiej oto balustrady. Jak powiedziałem że 500zl za metr to inwestor zrobił takie oczy ze mało mu z orbit nie wylecialy. Nie zajmuje się na codzień balustradami była by to moja 2:-). Czy tak naprawdę za dużo cenie? Pomóżcie.
received_1588592507933429-960x540.png
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Leszek Sz
Kontakt:

Re: Pomoc w wycenie

Post autor: Leszek Sz » 24 maja 2018, 22:40

Jaki materiał? Ile metrów? Montowanie z rusztowania? Od czoła czy od góry w płytkę? Ocynkowane? Malowanie natrysk czy proszek? Wiele pytań.... ale na dzień dobry powiem Ci, że 500 za mb to byś popłynął albo na 0 wyszedł... Wg mnie przynajmniej jeśli to ręcznie chcesz robić, zawijaski + opaski na łączeniach itp a nie gotowce (nawet bez szlifowania jak czasem widuje w cynkowni..)

kowalik1987
Kontakt:

Post autor: kowalik1987 » 24 maja 2018, 23:01

Nom sam bym robił zawijaski i tak dalej. Malowanie proszkowe plus piaskowanie montowane od góry najprawdopodobniej a montaż hmmm wyciąganie linka do góry. Materiał to pewnie u góry profil 40*20*2 a wypełnienie pręt 10 lub 12. To tak orientacyjnie ile powinienem cenić. Jestem zielony jeszcze w tych sprawach Narazie robię drobnice ozdoby prezenty na wesela i takie tam dla siebie pierdoly.

Leszek Sz
Kontakt:

Post autor: Leszek Sz » 24 maja 2018, 23:14

Jeśli wiesz ile metrów to zadzwoń do hurtowni stali i dowiedz sie ile material na to bedzie kosztowal (rozrysuj sobie kreda na podlodze kawalek i zmierz material, odstep miedzy pionowymi to pewnie 11 cm okolo, h 110cm jak mowi norma zeby nikt sienie czepial). Cynkowanie jest tez liczone za kilogram wiec o wage materialu tez zapytaj. Malowanie proszkowe jest liczone za m2 malowanej powierzchni - tez zadzwon i zapytaj o cene. Pamietaj o transporcie z i do tych wszystkich miejsc, czy masz auto czy od kogos pozyczysz czy wynajmiesz.. Montaz to raczej 2 osoby minimum, + kołki / kotwy chemiczne.. Nikt tego za Ciebie nie policzy niestety. Pamietaj ze musisz pojechac po material a to jest czas, musisz wykuc elementy, podoginac, docinanie zajmie troche czasu, spawanko i ogarniecie potem tego wszystkiego.. Postaraj sie oszacowac w ile dni to zrobisz i ile chcesz na godzinke zarobic.. no i jakis podatek bedzie do zaplacenia albo vat.
Moze jak nie masz doswiadczenia jak piszesz pomysl czy nie zrobic tego jako pracownik jakiegos kowala i patrzec dokladnie co robi aby sie nauczyc. Chyba ze chcesz na gleboka wode skoczyc bo mozesz, Twoja decyzja.

Awatar użytkownika
Jacenty
weteran forum
Kontakt:

Post autor: Jacenty » 24 maja 2018, 23:38

Popłyniesz kolego robiąc to za 500zł. Bez wgłębiania się w detale to balkon tej długości wyjdzie koło 10 tyśków. Castorama, allegro i tego typu byty rozłożyły rynek na przysłowiowe łopatki.

kowalik1987
Kontakt:

Post autor: kowalik1987 » 24 maja 2018, 23:53

Spoko dzięki za doradzanie. Po dzwonie popytam się. Tego balkonu będzie 6m. Mam kotlina spawarke giętarke stół spawalniczy zrobiony jestem w trakcie robienie piecyki gazowego tak więc sprobowalbym się podjąć tego wyzwania. Tak jak mówisz Leszku nikt za mnie tego nie zrobi i muszę podzwonic i liczyć. Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum
Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa

Post autor: BANAN » 25 maja 2018, 03:41

Wywijaski pochłaniają sporo materiału i czasu. Przy kuciźnie nie zabieram się za robotę jeśli nie wychodzi za nią 10 x materiał. I nie przejmował bym się zdziwieniem inwestora.
Kontakt 517355290

sucider

Post autor: sucider » 25 maja 2018, 17:20

500zł za mb to jest za mało, nawet jak byś brał elementy np. z kuźni pałysz i tylko je spawał, no może bez cynkowania i malowania (mniej więcej 100zł za mb),

Awatar użytkownika
Jacenty
weteran forum
Kontakt:

Post autor: Jacenty » 25 maja 2018, 18:37

Co to za kuźnia, która przerabia gotowiznę? Spawalnia ewentualnie ślusarnia.

Leszek Sz
Kontakt:

Post autor: Leszek Sz » 25 maja 2018, 21:12

W życiu usłyszysz mniej więcej 5 razy na każdą wycenę która przejdzie że projekt kuty się podoba ale cena się nie podoba. Tylko że za darmo nie ma co pracować... ktoś chce tanio to casto się kłania.

Ale wracając do tematu, jak oszacujesz koszty materiału, wagę materiału i powierzchnię do malowania (chyba że olejesz proszkowe i z kompresora ewentualnie pędzlem chociaż to masa czasu) to napisz te dane tutaj jak chcesz, myślę że wtedy coś więcej da się doradzić lub Cię pokierować właściwym torem

kowalik1987
Kontakt:

Post autor: kowalik1987 » 26 maja 2018, 06:21

Jak mu powiedziałem że cena nie aktualna że będzie drożej to zrezygnował.

Awatar użytkownika
nolte
Kontakt:

Post autor: nolte » 26 maja 2018, 07:45

Bywa. Chyba każdy to przechodzil. Ludzie "rozpieszczeni" chińszczyzna. Mialem ostatnio chetnego na balustrady. Projekt skomplikowany i dosc spory - 4 segmenty na schody plus 5 na piętro. Po wycenie uslyszalem: "panie za calosc z materialem i malowaniem moge dac max 5k.".

Awatar użytkownika
Jacenty
weteran forum
Kontakt:

Post autor: Jacenty » 26 maja 2018, 07:53

Chłopy po szesnastu latach pracy w zawodzie regularnie zacząłem jeździć za granicę. Niestety coś się upier....ło i robota stała się nieopłacalna. Kolejny wyjazd za tydzień. :|

egojack1

Post autor: egojack1 » 26 maja 2018, 16:34

W moich okolicach (czyli łódzkie) większość nowych domów i innych obiektów ma obecnie balustrady i płoty pospawane z profili w poprzek, bardzo minimalistyczne, przeważnie w szarych kolorach. Mówi się na to nowoczesne. Praktycznie nie widać nowych inwestycji z płotami pseudo kutymi i kutymi.

Leszek Sz
Kontakt:

Post autor: Leszek Sz » 26 maja 2018, 23:31

To już jak pan inwestor zrezygnował to możemy zrobić offtopicowe marudzenie :) Mnie ostatnio naszła refleksja, że jak 30-40 lat temu nie było z czego robić płotków to używano odpadów blach z pras... ile takich płotów dalej jest przy drogach to każdy wie. Dzisiaj jest CNC... :) to samo prawie tylko 10x drożej :D cofamy się Panowie, cofamy... tylko teraz to design i vintage a nie odpady z pod prasy...

ODPOWIEDZ

Wróć do „TARG - trade zone ”