4H13

noże, nożyki, nożyczki

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Duszan
Posty: 70
Rejestracja: 08 sie 2016, 17:15
Lokalizacja: Niechobrz k.Rzeszowa

4H13

Post autor: Duszan » 01 lut 2019, 04:59

Witam.Czy macie koledzy jakiś swój sposób na hartowanie stali nierdzewnej 4H13 ? Jeśli tak to czy ktoś zechciał by się nim podzielić ?
Lecioł zając koło kuźni,jaja naprzód a on późni.

Awatar użytkownika
sezam300
Posty: 371
Rejestracja: 10 sty 2014, 14:42
Lokalizacja: Kraśnik

Re: 4H13

Post autor: sezam300 » 01 lut 2019, 13:33

Hartowanie w piecu elektrycznym z atmosferą ochronną, ewentualnie w specjalnej folii hartowniczej. Temperatura ok 950-1050 stopni, ale w tych 1000-1050 ponoć lepiej wychodzi. Czasu austenityzacji niestety nie znam. Generalnie te 15 minut musi posiedzieć.
Gasisz w gorącym oleju albo między płytami stalowymi/alu z dochładzaniem strumieniem powietrza. Przy odpuszczaniu w 200 stopniach przez 2 godziny możesz uzyskać te 55-57 hrc
Jakbyś robił z wymrażaniem to nawet i 60 ale szału nie ma, lepiej się sprawdza hartowana na wyższą sprężystość i nieco niższą twardość.

Nie próbuj hartować bez żadnych osłon (typu hartowanie w palenisku, piecu gazowym) bo utlenienie pójdzie takie że szok.

Najlepiej wysłać do kogoś kto ma piec, folię hartowniczą albo ma dostęp do pieców z atmosferą ochronną. KORNALSKI HANDMADE KNIVES, SJ knives, Graba Custom, oni zahartują za drobną opłatą (hartowanie w folii koło 40-50 zł zwykle) ewentualnie po IMP szukać ale to lepiej kogoś znajomego mieć wewnątrz.

Duszan
Posty: 70
Rejestracja: 08 sie 2016, 17:15
Lokalizacja: Niechobrz k.Rzeszowa

Re: 4H13

Post autor: Duszan » 02 lut 2019, 07:38

Dzięki za odpowiedź.Pozdro.
Lecioł zając koło kuźni,jaja naprzód a on późni.

Awatar użytkownika
KUROT
Posty: 68
Rejestracja: 24 lut 2018, 22:36
Lokalizacja: Serock

Re: 4H13

Post autor: KUROT » 02 lut 2019, 10:49

Jak chcesz poważnie zająć się nożami rozejrzyj się za piecem czasami trafiają się używki w śmiesznie niskich cenach ważne tylko żeby element grzejny i mufla były w dobrym stanie kompletny sterownik PID w dzisiejszych czasach nie problem dokupić, A co do utleniania to zapytaj melona o jego pastę lub poszukaj info na jej temat. Ja na razie używałem jej do Nc6 i daje radę tylko trzeba uważać żeby w newralgicznych miejscach ostrze o nic nie dotykało bo zostają ślady. Zawsze można też dorobić zakraplacz do środka robiącego atmosferę ochronną.

Wojtek123
Posty: 334
Rejestracja: 27 sie 2016, 21:18
Lokalizacja: Wisła

Re: 4H13

Post autor: Wojtek123 » 02 lut 2019, 11:23

Zawsze można też dorobić zakraplacz do środka robiącego atmosferę ochronną.
Z tym radzę uważać, atmosfera ochronna to skomplikowany temat. Bez pomocy profesjnoalisty radzę tego nie ruszać. Możecie się nawet tym zabić.
A co do utleniania to zapytaj melona o jego pastę lub poszukaj info na jej temat. Ja na razie używałem jej do Nc6 i daje radę
Pasta melona działa tylko do ok 900C więc nierdzewki tak średnio bym powiedział, do węglowych i niskostopowych idealna.

Awatar użytkownika
KUROT
Posty: 68
Rejestracja: 24 lut 2018, 22:36
Lokalizacja: Serock

Re: 4H13

Post autor: KUROT » 02 lut 2019, 12:21

Wszędzie gdzie mamy styczność z łatwo palnym gazem istnieje niebezpieczeństwo. Wystarczy nie być idiotą bo i kuchenką gazową można się wysadzić w powietrze. Wiedza w dzisiejszych czasach jest ogólnodostępna wystarczy minimum wysiłku żeby ją zdobyć. Widzę że muszę też zacząć trochę precyzyjniej pisać :> Sterownik PID z termoparą na 1300 stopni to około 90zł

Wojtek123
Posty: 334
Rejestracja: 27 sie 2016, 21:18
Lokalizacja: Wisła

Re: 4H13

Post autor: Wojtek123 » 02 lut 2019, 15:58

Z wiedzą z internetu to różnie bywa. Polecam poczytać https://forum.knives.pl/index.php/topic,147715.0.html

Awatar użytkownika
KUROT
Posty: 68
Rejestracja: 24 lut 2018, 22:36
Lokalizacja: Serock

Re: 4H13

Post autor: KUROT » 02 lut 2019, 19:05

Kłania się ocena źródeł informacji dotyczy ona nie tylko tych internetowych ale wszystkich nam dostępnych ponieważ wszędzie można trafić na wierutne bzdury nawet w pracach naukowych. To o czym masz na myśli nie nazwał bym wiedzą.
Co do ryzyka uważam że każdy powinien umieć ocenić go samemu bo to jego życie i zdrowie i nikomu nic do tego.

ODPOWIEDZ

Wróć do „NOŻOWNICTWO - knifemaking”