Przecinarka tarczowa do metalu. Wiele dylematów i pyań

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Awatar użytkownika
set666

Przecinarka tarczowa do metalu. Wiele dylematów i pyań

Post autor: set666 » 22 cze 2014, 14:13

Witam serdecznie
Przymierzam się do budowy przecinarki tarczowej do metalu.
Ogólnie jestem w trakcie wyposażania mojego warsztatu w potrzebne mi narzędzia takie jak kompresor, odpowiadająca mi parametrami wiertarka stołowa oraz właśnie przecinarka tarczowa.
Ogólnie wyżej wymienione rzeczy będę chciał zbudować sam, no może przy niektórych tematach pomoże znajomy tokarz ponieważ nie posiadam tokarki oraz frezarki do metalu.
Jeżeli chodzi o przecinarkę to przed przystąpieniem do budowy chciałbym sobie to dobrze zaplanować, żeby było jak najbardziej praktyczne i sprawnie cięło.
Widziałem parę takich przecinarek na składach ze stalą i jakość oraz skuteczność ich pracy była bardzo różna (jedne cięły jak masło, a drugie rznęły z wielkim trudem).

A więc tak:
1. myślałem nad możliwością używania tarcz 350 oraz 400mm zwykłych oraz jak będa na nią pieniądze tarczą widiową do metalu 355mm (około 400zł).
Z racji że zwykła tarcza ma swoje optymalne obroty w okolicach 4000-4200obr. a widiowa około 1500-1800 chciałbym dać koła pasowe z dwoma przełożeniami, zależnie od używanej tarczy.
2. Jeżeli chodzi o silnik to widziałem duży rozstrzał mocy ale z moich obserwacji wynika, że takie minimum to 3kw ale więcej to lepiej.
Posiadam silnik 4KW 2800 obrotów i chciałbym go do budowy wykorzystać.
3. Jeżeli chodzi o samą ramę to fajnie by było jak w razie czego była by mobilna, ponieważ czasem trzeba coś zrobić poza warsztatem więc jakieś kółka. Tu się też zastanawiam nad tym aby może konstrukcja główna nie miała jakiegoś olbrzymiej powierzchni stołu tylko np. dokładało by się coś do podparcia materiału.
4. Na pewno musi być możliwość cięcia pod kątem. Fajnie by było jak to nie byłby tylko 90 albo 45 stopni, tylko regulowany w szerszym zakresie.
5. Wrzeciono do tarczy wiem, że na pewno musi być tak zrobione żeby nie można było mieć kontaktu ręki z wirującym wałkiem.
6. Zastanawiam się także nad materiałem z którego zrobić ramię, ponieważ silnik trochę waży i na ramie tez będą działały duże siły.
7. Temat podparcia i poruszania ramienia tz. na czym będzie się bujać czy jest sens zastosowania łożysk czy po prostu dziura i pełen pręt?
8. Ogólnie też nie wiem jaką dać długość ramienia oraz pod jakim kątem tarcza ma zaczyna brać materiał, oraz jak wysoko ma być w pozycji wyjściowej.
9. Jeżeli chodzi o moje zaplecze narzędziowe do tego projektu posiadam szlifierkę kątową 125mm AEG 900W, Migomat inwertorowy 200A, Tig'a/MMA DC 200A, włącznik 63A, profile różnej maści, kątowniki itd.

ps. jedną już próbowałem wykonać z wałka ze złomu, ramienia z 3 rurek fi60 i blatu z blachy 6mm ze złomu ale wałęk okazał się już tak wyeksploatowany, że mimo iż został wymyty ropą w środku, nasmarowany dokładnie stawiał bardzo duży opór oraz bardzo hałasował i konstrukcja poszła na złom.

Proszę bardziej doświadczonych kolegów o pomoc w tym temacie. Może mają na kącie jakąś własną konstrukcje.

Awatar użytkownika
Jacenty
weteran forum
Kontakt:

Post autor: Jacenty » 22 cze 2014, 14:36

Może czegoś nie skumałem i tak się zastanawiam do czego potrzeba ci ponad tysiąc obrotów w odniesieniu do tarczy widiowej. Wysypie się widia przy pierwszym podejściu. Posiadam piłę frezową i na minutę to może ze 30 obrotów ma. Wiem, że frezami piłkowymi z zastosowaniem wysokich obrotów można przecinać aluminium ale co do zwykłej stali to nie próbowałem i próbować nie chcę ponieważ cena frezów jest powalająca, a jak szanujesz taką tarczkę to ostrzenie jej raz do roku wystarczy. Jeżeli masz na myśli piłę wolnoobrotową to będziesz potrzebował silnika z motoreduktorem. :)

Awatar użytkownika
set666

Post autor: set666 » 22 cze 2014, 14:49

Przepraszam nie chodziło o widie tylko o np. węglik spiekany.
Nie chodzi mi o piłę wolnoobrotową tylko o takie tarcze:
http://allegro.pl/tarcza-wielozadaniowa ... 87051.html
http://allegro.pl/tarcza-do-stali-355mm ... 29775.html
http://allegro.pl/pila-tarcza-do-metalu ... 42108.html

Awatar użytkownika
Jacenty
weteran forum
Kontakt:

Post autor: Jacenty » 22 cze 2014, 15:04

Widia i węglik to chyba to samo ale mniejsza z tym. Jakoś ciężko mi się przekonać do cięcia stali piłami z użyciem wysokich obrotów. Pamiętam jak pracowałem w Niemczech to szef przyniósł na próbę super nowość i była to tarcza do cięcia stali z zastosowaniem wysokich obrotów. Tarcza została uszkodzona podczas pierwszego podejścia i szefuńcio odwiózł ją z powrotem do wurtha. :) Może znajdziesz w sieci filmik przedstawiający zastosowanie takiej tarczy to chętnie zerknę i pewnie nie tylko ja. :)

Awatar użytkownika
set666

Post autor: set666 » 22 cze 2014, 15:14

z tego co się wywiedziałem cięcie takimi tarczami daje cięcie praktycznie bez iskier, bez przegrzewania materiału oraz dokładniej i na gotowo.
Proszę bardzo tu filmiki z cięcia takimi tarczami:
https://www.youtube.com/watch?v=CQWphnPnuGg
https://www.youtube.com/watch?v=-wK8ltBpdlY
https://www.youtube.com/watch?v=7ymdWuZW4Io
https://www.youtube.com/watch?v=cTqE9YEOm7A
ps. przecieże tarcze tego typu tylko odpowiednio większe są używane przy produkcji taśmowej też.

Awatar użytkownika
Jacenty
weteran forum
Kontakt:

Post autor: Jacenty » 22 cze 2014, 15:30

Przyznaję, bardzo ciekawy wynalazek ;) . Liczę na opisanie własnych doświadczeń już po ukończeniu prac nad przecinarką. Dzięki za fatygę w znalezieniu filmików. :D

Awatar użytkownika
set666

Post autor: set666 » 22 cze 2014, 16:00

nie ma problemu :)
Ogólnie to z racji dosyć ubogich funduszy chciałbym mieć możliwość korzystania również ze zwykłych tarcz przynajmniej na początku.
Narazie w sytuacjach jak potrzebuje coś większego przyciąć pod kątem to ide do znajomego tokarza i tnie mi na taśmówce niestety do precyzyjnych nie należy.
Jeżeli chodzi o ustawianie kąta to to jest fajny paten:
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Bodar
weteran forum

Post autor: Bodar » 22 cze 2014, 16:08

set666, pomysł dobry. Nie mam go przed oczami :> , ale na ramę użyłbym np. ceowników. Ułatwia to na pewno montaż podzespołów w odróżnieniu od konstrukcji rurowej (np. przekładni pasowej). Co do obrotów 4000 n/min dla tarcz korundowych to wszystko cacy, ale dla widii (czy węglik sp. to wsio rawno) 1500 n/min. to już deko za dużo, a przy 1800 n/min. to dopisz sobie sam. Najczęściej przewidziane prędkości dla tarcz z widią to 1400 - 1450 n/min. lub mniejsze.
http://www.youtube.com/watch?v=hpLbFmeo9Bc

Edit:

O się napisałem a Ty w tym czasie fotki wrzuciłeś, dopiero teraz je widzę :D I masz się na czym wzorować , proste przeważnie najlepsze :>

Awatar użytkownika
set666

Post autor: set666 » 22 cze 2014, 16:14

tak myślę, że przełożenie na węglik zrobić tak może na coś w okolicach 1200-1300obr/min to powinno być bezpieczne i dobrze ciąć.

Rafal L.
Kontakt:

Post autor: Rafal L. » 22 cze 2014, 16:15

Gdzieś już był temat na forum o takich tarczach.Ciekawe jak wychodzi stosunek ilości cieć do ceny samej tarczy.

Awatar użytkownika
set666

Post autor: set666 » 22 cze 2014, 16:20

cytuje: "Długa żywotność tarczy do cięcia stali - do 900 cięć w profilu stalowym o wymiarach 50 x 50mm (3mm ścianka) (cięcie w stali konstrukcyjnej - wyniki testów firmy Evolution Power Tools)"
ps. te fabryczne przecinarki sprzedawane z tą tarczą mają 1450obr/min bez obciążenia.
No i w razie czego można taką tarczę dać do ostrzenia i działać dalej

Awatar użytkownika
Kuba
Moderator

Post autor: Kuba » 22 cze 2014, 17:37

set666, masz racje ze wszystkim co mowisz ;) na pw wysle Ci swoją konstrukcje zerknij sobie :)

jammo

Post autor: jammo » 12 sie 2014, 20:19

Cześć , nie wiem czy zrobiłeś już tą przecinarkę ,ale ja mam zrobioną przez siebie taką z możliwością cięcia kątów .Pracuję na niej już kilka lat i jest dość precyzyjna , jak chcesz to mogę jakieś zdjęcie wkleić , pozdrowionka
jammo

Awatar użytkownika
Jacenty
weteran forum
Kontakt:

Post autor: Jacenty » 12 sie 2014, 20:29

Fotek nigdy za wiele. Dawaj pewnie komuś się przyda. ;)

Awatar użytkownika
Grzmot

Post autor: Grzmot » 12 sie 2014, 21:34

Jak by co mam takie ramie na zbyciu. I jest możliwość cięcia pod kątem , obraca sie cale ramie .

ODPOWIEDZ

Wróć do „NARZĘDZIA - tools”