skręcarka prętów prośba o porade w wykonaniu
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
skręcarka prętów prośba o porade w wykonaniu
własnie zamierzam wykonać skręcarke do prętów mam do was kilka pytań drodzy koledzy
1 jakie najczęściej pręty sie skręca chodzi mi o gróbosć
2 jaką zrobić ją na dłógość żeby było w miare uniwersalnie
jak na razie mam silnik 2,2 kw dwie przekładnie ślimakowe zastanawiam sie którą użyć jedna ma przełożenie 12,5 dróga 20 z tym że ta dróga ma 75 kg i niejest na łozyskach chyba za bardzo to by było pancerne rozwiązanie , w najbliższym czasie będe robił wrzeciono po wykonaniu postaram sie wrzucić fotki , jesli ktos ma fotki swoich maszynek które niebyły jeszcze publikowane na forum to prosze wrzućcie je tu .Pozdr.
jak na razie mam silnik 2,2 kw dwie przekładnie ślimakowe zastanawiam sie którą użyć jedna ma przełożenie 12,5 dróga 20 z tym że ta dróga ma 75 kg i niejest na łozyskach chyba za bardzo to by było pancerne rozwiązanie , w najbliższym czasie będe robił wrzeciono po wykonaniu postaram sie wrzucić fotki , jesli ktos ma fotki swoich maszynek które niebyły jeszcze publikowane na forum to prosze wrzućcie je tu .Pozdr.
czytałem ale czuje pewien niedosyt dlatego jescze prosze o porade więc napiszczie jak w swoich macie te wymiary , u mnie obroty będą pomiedzy 10 a 15 obr silniki napewno będzie wystarczający tak mi sie wydaje i jeszcze jedno ostatnio oglądałem filmik miałem wrażenie że pręt skręcony był bardziej z jednego końca a mniej z drógiego to normalne a na jeszcze innym fimiku pręt całkiem zaczoł sie gąć na boki , dzięki za wszelką pomoc i prosze o wyrozumiałosć 
ja tylko wyszukuje rzeczy które są zazwyczaj starsze ode mnie bo wiem, że kiedyś nie żałowali materiału na takie rzeczy a teraz to wszystko jednorazówki są dlatego samemu jak można cos zrobić to bez wahania to się robi niema co się bać dana rzecz czy maszyna musi być solidna jak za dawnych czasów te co robili niema co się bawić w jednorazówki a ile jest w konstruowaniu samodzielnym satysfakcji że zrobiło się to samemu
Ostatnio zmieniony 10 sty 2012, 23:45 przez Kuba, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: skręcarka prętów prośba o porade w wykonaniu
kubaspec pisze:własnie zamierzam wykonać skręcarke do prętów mam do was kilka pytań drodzy koledzy
ja krecę najczęściej 14 i 16x16 , kręcę też 18 i 20 tkę
jak masz silnik 2,2kW i dasz tą mocniejszą przekładnie 1/20i bezpośrednio podłączysz do silnika będziesz miał obroty ok 37 /min i moc teoretyczną ok 44 FkW (forumokilowaty)
do 20x20 potrzeba jakieś 50-60 FkW , więc maszyna do 12,14 bedzie ok ,16x16 już chyba nie pociągnie ,
obroty wydaje mi się odpowiednie ,
jak chcesz więcej kręcić niż 16x16 , musisz zrobić jeszcze jedno przełożenie , np, na kołach zębatych i łańcuszku, 1/2
da ci to ok 15 obr/min
Mam zamiar zrobić przełożenie jedno na kołach pasowych miedzy silnikiem a przekładnią przełożenie 1:2 i jeszcze jedno przełożenie na łańcuchu też ok 1:2 to obroty będą ok 10 obr/min do liczenia mam licznik impulsów będę wyłączał na razie ręcznie wyłącznikiem prawo lewo jak na razie musze zrobić wrzeciono myślę że da się na niej też robić koszyczki i elementy C i S oraz skręcać kółka czy w czasie skręcania pręt jest skręcony bardziej z jednej strony i wygina się na boki .
Z tym że musze połączyć przekładnie z wrzecionem właśnie tą przekładnią łańcuchowa i silnik na paskach musi być lub może być na sprzęgle ale łatwiej na paskach a spadek sprawności jest największy na przekładni wtedy są największe straty energii ,a na przekładniach cięgnowych spadki mocy są znikome .długość elementów skrecanych zastosuje 1,6m chyba będzie wystarczająca większych raczej się niestosuje.