Palenisko

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Awatar użytkownika
bey
Administrator
Kontakt:

Post autor: bey » 13 lut 2011, 00:03

Ja mam bez grzybka (żeliwny gar z nawierconymi otworami) i jest ok
Lepsze jest wrogiem dobrego

Awatar użytkownika
Nidhogg
Kontakt:

Post autor: Nidhogg » 13 lut 2011, 00:49

Marek pisze:na koksie nie uda Ci się rozpalić z bocznym nadmuchem. Boczny działa tylko na drzewnym za to na dolnym pójdzie i jedno i drugie ale na koks musi być grzybek a na drzewny może być kratka czy dziurka
Chyba jednak nie tylko na drzewnym. Anglicy z powodzeniem uźywają bocznego nadmuchu do koksu, podobnie murowane kotliny w starych kuźniach maja nadmuch boczny.
Water cooled side blast coke forge:
Obrazek
https://picasaweb.google.com/lh/photo/o ... directlink
Ophelia
You are keene my lord, you are keene.
Hamlet
It would cost you a groning to take off mine edge.

Awatar użytkownika
mikador
Kontakt:

Post autor: mikador » 13 lut 2011, 11:17

Rozpala sie i topi wszystko pret fi 30 spali bez problemu.
Ja mam cos takiego tylko że zamiast kratki już teraz jest ruszt a to co jest pod kratka ten metalowy kwadrat- co służył do sterowania nadmuchu to wyjąłem.

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/12e ... 22274.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/11a ... 31c89.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/9a3 ... 65f21.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/619 ... dc630.html

I powiedzcie czy przez to że mam taki duży otwór to spala się więcej koksu i czy m oże lepiej tą dziurkę i grzybek zastosować- nadmieniam że teraz się pali dobrze i osiaga duża temperatrę ,metal się topi.
Ostatnio zmieniony 13 lut 2011, 11:40 przez mikador, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Marek
forumoholik

Post autor: Marek » 13 lut 2011, 11:40

głównie chodzi chyba o to żeby dobrze rozprowadzić powietrze. Pierwsze co zrobiłem u siebie to właśnie kratkę okrągłą z 7cm średnicy i miałem dookoła tej kratki ledwo bordowo a w środku podmuch powietrza studził koks i był zimny. Zmieniłem na grzybek i jest fajnie. Możliwe, że u Beya i Michała mając dużą warstwę koksu te dolne ziarenka działają jak grzybek rozbijając powietrze na boki, ja z grzybkiem mogę mieć 1 warstwę kamyków koksu nad nim i mogę już na takiej wysokości spokojnie do żółtego grzać i palić. Podejrzewam, że u Was trzeba z 5cm przynajmniej koksu co większe zużycie może powodować... ale to takie moje wymysły :P

Co do bocznego nadmuchu to rzeczywiście na takich kuźniowych da się. Jak pomyślałem boczny nadmuch to od razu mi się skojarzył taki prymitywny z gliny ulepiony (2 ścianki jedna z dziurą) :roll:
:evil:

Awatar użytkownika
mikador
Kontakt:

Post autor: mikador » 13 lut 2011, 11:44

Hmmm powiem Ci Marku że chyba masz racje bo jak mam tak z 15-30 cm koksu to sie pali dobrze ale musze tego nasypać trochę.

Awatar użytkownika
Marek
forumoholik

Post autor: Marek » 13 lut 2011, 11:54

zobacz:
http://img178.imageshack.us/i/dsc00009x.jpg/
mam takie palenisko (tylko to jest pierwsze zdjęcie po zrobieniu jeszcze z kratką no i teraz mam 2 rzędy po bokach cegieł ustawionych żeby więcej usypać jak trzeba)
Sypię kupkę max 10cm i do kucia spokojnie starcza. Do zgrzewania z 5cm więcej czyli chyba mało.

W przyszłym tygodniu mam zamiar usprawnić oszczędzanie ciepła bardzo swoim patentem obmyślonym specjalnie do pakietów żeby się bardziej równomiernie i szybciej rozgrzewały. Jeśli będzie poprawa to zrobię relację

Awatar użytkownika
Marek
forumoholik

Post autor: Marek » 24 lut 2011, 13:12

Zrobiłem eksperyment żeby usprawnić trochę swoje palenisko a mianowicie zmniejszyć utratę ciepła i zużycie koksu. Zrobiłem to w ten sposób:
Obrazek
Obrazek
Efekt jest bardzo dobry bo wystarczy przykryć pakiecik 1 warstwą kostek koksu i można zgrzewać. Bardzo szybko to idzie, jedyny kłopot to to, że trzeba za każdym razem odkładać ten krawężnik żeby się dobrać do pakietu :P ale myślę, że to jest warte zachodu szczególnie dla tych co zgrzewają pakieciki hobbystycznie. Muszę teraz znaleźć jakieś cegły szamotowe i je połączyć jakoś żeby starczyło na daszek bo po 3h ten krawężnik się rozpadł mi... ale to tylko na próbę było

Awatar użytkownika
Tadek

Post autor: Tadek » 24 lut 2011, 14:52

Jak w krawężniku trfisz kawalek wapienia lub kwarcu potraktujesz go ciepłem z paleniska to może być twój ostatni pakiecik bo na ślepo ni huhu. Tylko szamot bo z betonu może strzelić.

Awatar użytkownika
Marek
forumoholik

Post autor: Marek » 24 lut 2011, 22:35

to tak na próbę czy działa :P ale dobrze wiedzieć, że tak się stać może :S
a tak btw kuję w okularach :P

mitryl

Post autor: mitryl » 26 lut 2011, 07:54

Ja też obudowuję kotlinkę dookoła ale robię to cegłami szamotowymi tak że z jedna tylko strona jest nie odsłonięta w razie grzania czegoś długiego 2 cegły z tyłu delikatnie odsuwam daje to świetny efekt mianowicie otwieram wtedy wiecej szyber przez co spada zużycie koksu (sporo).

ps z tym betonem to prawda może nie wybuchnie ale może.

Awatar użytkownika
Oddi
Kontakt:

Post autor: Oddi » 08 mar 2011, 12:41

Wszyscy pokazują swoje paleniska, pokaże także swoje.
Obrazek
Obrazek
Palenisko oczywiście gazowe, na palnik sidearm, obecnie bez dodatkowego nadmuchu, ale myślę, że w przyszłości nadmuch dołączę by zmniejszyć zużycie propanu.
"niejeden już sam sobie gardło, jak mówią, własnym przydługim ozorem poderżnął"

Awatar użytkownika
WitekSce

Post autor: WitekSce » 10 mar 2011, 20:54

Oddi
Sam jestem zainteresowany zrobieniem paleniska gazowego więc mam 2 pytanka :) Po pierwsze jaki jest koszt zrobienia tego typu paleniska ? A drugie i za ile można dostać do niego palnik? Bo podejrzewam,że jest to najdroższa jego część.

Awatar użytkownika
Oddi
Kontakt:

Post autor: Oddi » 10 mar 2011, 21:31

Palnik jest samoróbką, także kosztu Ci nie jestem w stanie podać. Do samego palnika musisz jeszcze posiadać reduktor, bezpiecznik (ja posiadam 2 sztuki, przy palniku i przed reduktorem), reduktor (najlepiej z manometrem) no i butla.
Wełna mnie wyszła jakoś 320zł, w sumie kupiłem jej 4,5m2, mniej się nie dało. Cover zabezpieczający przed erozją gazową kosztował ~60zł (wraz z przesyłką) za 1kg.
"niejeden już sam sobie gardło, jak mówią, własnym przydługim ozorem poderżnął"

Awatar użytkownika
dambas

Post autor: dambas » 10 mar 2011, 22:35

Nawiązujac do wpowyższych ... w zimie rozpalam palenisko tak- rano pale w piecu w dla ogrzania pomieszczenia i ide na kawe. Potem wracam wyjmujeszufelke zaru z pieca i kłade na palenisko. zasypuje koksem po minucie właczam nadmuch i koks rozpalony:)
W lecie rozpalam albo weglem drzewnym i dodaje troche miału a póżniej koks lub szczypa i kawałeczkami drewna i miał wegielny i dalej drobny koks. Nadmuch właczam po sporym zajazeniu ognia. Prawie zawsze po bokach i i tłu mam obłozone cegły szamotowe na sztorc. Jak wyzej kraweżniki i zwykłe cegły szybko popekaja. Juz prubowałem.
Ja ma sproy nadmuch obroty silnika 2800, 0.5kw. Kiedys miałem palenisko z nawierconymi otworami i spoko działa ale tza mieć mniejszy nadmuch bo jak chłopaki mówia możda prszy duzym zjarac stal.

Awatar użytkownika
WitekSce

Post autor: WitekSce » 11 mar 2011, 17:06

Oddi
Wielkie dzięki za info :) Czy mógłbyś mi wrzucić fotę tego palnika ?:) Pracujesz na samym propanie czy na propanie i tlenie ?

ODPOWIEDZ

Wróć do „NARZĘDZIA - tools”